«Γιάννης – Εκτόξευση στ’ αστέρια» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μίρεν Φέιντερ που μιλά για τη ζωή και την πορεία που είχε ως τώρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα «πώς ένας άνθρωπος “αόρατος” για 18 χρόνια κατέκτησε τον τίτλο του 2021, τα 3 MVP και τις καρδιές όλων». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και έρχεται να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Greek Freak.

Η συγγραφέας του βιβλίου Μίρεν Φέιντερ, βραβευμένη ρεπόρτερ και αρθρογράφος του The Ringer μιλά αποκλειστικά στο okmag για το πώς ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που γνώρισε από κοντά, πώς ήταν η επαφή με την οικογένειά του και όλα όσα ξεχώρισε σε εκείνον, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τον ρατσισμό που αντιμετώπισε, μέχρι τη μεγάλη δόξα του.

Η έμπνευση για το βιβλίο της Μίρεν Φέιντερ για το φαινόμενο «Γιάννης Αντετοκούνμπο»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα ανερχόμενο αστέρι και ο νέος MVP του NBA. Πολλοί τον θεωρούν ζωντανό θρύλο αυτήν τη στιγμή. Πώς προέκυψε όμως η σκέψη να γραφτεί το συγκεκριμένο βιβλίο για τη ζωή του;

Είναι πραγματικά ένας καλόκαρδος άνθρωπος. Αγαπώ το πνεύμα του, το χάρισμά του, αλλά και τον τρόπο που φροντίζει τους άλλους, όταν τον είδα να μιλά με τους αδελφούς τις στιγμές που πέρασα με αυτόν και την οικογένειά του στο σπίτι τους. Θεωρούσα ότι ο Γιάννης μιλούσε μόνο για αθλητισμό, τα φυσικά του χαρίσματα και όλα όσα τον έκαναν γνωστό ως Greek Freak. Έπειτα, όμως, αναρωτήθηκα γιατί οι άνθρωποι δεν μιλούσαν για το μυαλό του. Ήθελα να εξερευνήσω την ψυχική ανθεκτικότητά του, την εξυπνάδα του και τη συμπόνια του για τους άλλους, που έχουν δομήσει τη ζωή του.  

Πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν την ιστορία του σαν παραμύθι, αλλά ήταν πολύ δύσκολη.

Ποια ήταν τα στοιχεία της ζωής και της καριέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο που τράβηξαν το ενδιαφέρον σας, στην αρχή της έρευνάς σας;

Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη. Δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά άγνωστα στοιχεία για αυτήν, θεώρησα πως είναι πολύ ενδιαφέρον να δω όλα όσα τον έκαναν αυτό που είναι και κυρίως το θέμα του ρατσισμού και της υπηκοότητας που αντιμετώπισε. Πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν την ιστορία του σαν ένα παραμύθι, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και αυτά τα δύσκολα κομμάτια της δεν πρέπει να τα αποσιωπήσουμε.

Οι δυσκολίες και τα συγκινητικά κομμάτια του βιβλίου της Μίρεν Φέιντερ

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι κατά τη διάρκεια της συλλογής των πληροφοριών για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι έκανα την έρευνά μου και έγραφα το βιβλίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν μπορούσα να ταξιδέψω στην Ελλάδα και να βρεθώ η ίδια στα Σεπόλια. Το να αναζητώ πληροφορίες σε μια άλλη γλώσσα ήταν επίσης αρκετά δύσκολο, αλλά ευτυχώς βρήκα έναν μεταφραστή και ερευνητές στα Σεπόλια που με βοήθησαν.

Είναι ένα πραγματικό παράδειγμα του τι σημαίνει να είναι αυθεντικός και γνήσιος άνθρωπος.

Υπήρχαν κομμάτια της ζωής του που σας συγκίνησαν; Κάτι που να σας έκανε να πείτε ότι άξιζε όλη αυτήν τη φήμη;

Η έρευνα για αυτό το βιβλίο με οδήγησε σε έναν βαθύ σεβασμό για τον Γιάννη και την οικογένειά του. Το να ακούς ανέκδοτα για τη μητέρα του που έπλενε τις κάλτσες του μετά από 14 ώρες δουλειάς, πραγματικά με κόλλησε. Η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλο είναι πολύ όμορφη και σημαντική και πραγματικά τους εύχομαι τα καλύτερα. Αξίζει όλα όσα του έχουν συμβεί. Είναι ένα πραγματικό παράδειγμα του τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός και γνήσιος άνθρωπος.  

Το μικρό όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και το παρατσούκλι Greek Freak

Για ποιον λόγο επιλέχθηκε μόνο το μικρό του όνομα ως τίτλος για το βιβλίο;

Πιστεύω ότι το όνομά του είναι πολύ οικείο όπως το Κόμπι (σ.σ. Μπράιαντ), Τζόρνταν και Πελέ. Το «Γιάννης» είχε το νόημα που ήθελα. Αυτός ήρθε με αυτό το όνομα και μπήκε στο Hall of Fame.

Υπήρξαν πράγματα που μάθατε μέσα από την έρευνα και επιλέξατε να μην δημοσιοποιηθούν;

Υπήρχαν μερικά πράγματα που δεν μπορούσα να επιβεβαιώσω μέσα από τις πηγές μου και γι’ αυτό δεν δημοσιοποιήθηκαν. Μπορούσα να γράψω μόνο για όσα αποτελούν ελεγμένα γεγονότα και τα οποία επιβεβαίωσα από διαφορετικές πηγές,

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός ως Greek Freak. Πώς νιώθει που του έχουν δώσει αυτό το παρατσούκλι;

Λέει ότι δεν τον ενοχλεί και του αρέσει. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό πιστεύω ότι είναι το γεγονός πως εκείνος δεν θυμάται ακριβώς πώς προέκυψε αυτό και από πού ξεκίνησε. Αυτό πράγματι βγήκε αλλά από 221 ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, κανείς δεν ξέρει από πού βγήκε. Ούτε η ίδια η οικογένειά του. Αυτό ήταν αρκετά αστείο και ενδιαφέρον για εμένα.

Πιστεύετε ότι η επιτυχία ή ο χαρακτήρας του τον έκαναν αγαπητό στον κόσμο;

Πράγματι, οι άνθρωποι τον λατρεύουν σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι σπουδαίος αθλητής, αλλά επειδή φαίνεται πως είναι ένας καλός άνθρωπος, ένα αξιαγάπητο παιδί. Κάνει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Παίζει τίμια, έχει φινέτσα, επίπεδο και χάρη. Σε όλον τον κόσμο τον αγαπούν, επειδή θέλουν να δουν τον εαυτό τους στους ήρωές τους και να ταυτιστούν με αυτούς. Με τον Γιάννη συμβαίνει αυτό, καθώς είναι πολύ προσιτός και πολλοί βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτόν.ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ