Ο Co Owner της γνωστής εταιρίας εμπορίας ποτών Αλέξης Τσιακαλάκης μιλάει στο ΟΚ! για την τεράστια ποικιλία προϊόντων που προτείνουν, τη δημιουργία του εστιατορίου Χελώνα στο κέντρο της Αθήνας και τα φιλόδοξα μελλοντικά τους σχέδια.

Ποια είναι η ιστορία της Κάβα Νέκταρ;

Δημιουργήθηκε το 1982 στη Νέα Ιωνία από τον Δημήτρη Τεμερτζόγλου και τον πατέρα μου Γιώργο Τσιακαλάκη, ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα πρόεδρος της εταιρείας. Ήταν μια πολύ μικρή κάβα και το 2008 ουσιαστικά την αναλάβαμε εμείς, η νέα γενιά – εγώ με την αδελφή μου Μαργαρίτα και οι δύο γιοι του Δημήτρη, Γιάννης και Βασίλης. Εμείς οι τέσσερις θελήσαμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση και αυτή τη στιγμή θεωρούμαστε η Νο 1 εταιρεία στο κομμάτι της εμπορίας ποτών και κρασιών στην Αττική, με το μεγαλύτερο πελατολόγιο που υπάρχει, καθώς είμαστε μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στον χώρο μας. Πριν από τρία χρόνια δημιουργήσαμε και το κατάστημά μας στην οδό Ερμού 121, στην καρδιά της Αθήνας.

Πώς προέκυψε η δημιουργία αυτού του πολυχώρου στο κέντρο της Αθήνας, που συνδυάζει στον 1ο όροφο και το εστιατόριο Χελώνα;

Η ιδέα ήταν δική μου γιατί θεωρούσα πως η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της θα πρέπει να διαθέτει και έναν αντίστοιχο χώρο στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Είναι ένα κατάστημα 600 τ.μ. που διαθέτει κελάρι και συντηρητές πούρων, καθώς μπορείς να συνδυάσεις το ποτό σου με ένα πούρο, αλλά και το εστιατόριο Χελώνα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, όπου μπορείς να γευτείς φαγητό με κρασί ή κάποιο premium spirit. Noμίζω πως η απόφαση να επενδύσουμε σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας ήταν δύσκολη αλλά τελικά μας δικαίωσε. Η κάβα μένει ανοιχτή από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, 7 ημέρες την εβδομάδα –Δευτέρα με Κυριακή– κι αυτό γιατί έχουμε τη διάθεση να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε αυτούς τους χώρους στην καρδιά της Αθήνας γιατί πρέπει να δίνουμε μεγάλη έμφαση και στο κομμάτι του τουρισμού.

Διαθέτετε μια τεράστια ποικιλία ποτών που ξεπερνά τις 3.000 ετικέτες. Πώς διαχειρίζεστε αυτό τον όγκο στο κατάστημά σας;

Ήταν εύκολο να αναπτύξουμε την ποικιλία των προϊόντων μας γιατί ήδη υπήρχε στους πελάτες μας της χονδρικής πώλησης. Η διαχείριση των τόσων πολλών προϊόντων όμως είναι δύσκολη και για αυτό τον λόγο έχουμε μόνιμους σομελιέ στην εταιρεία για να βοηθούν σε οτιδήποτε σχετικό με τα κρασιά, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Επίσης, υπάρχουν και τρία άτομα που ασχολούνται με τlogistics για να μπορούμε να έχουμε σωστά προϊόντα.

Το κατάστημα Cava Nektar στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει ένα τεράστιο κελάρι καθώς και συντηρητές πούρων.

Στο κατάστημά σας μπορεί κάποιος να βρει από αξεσουάρ σχετικά με τα προϊόντα σας μέχρι ντελικατέσεν και πούρα.

Έχουμε αξεσουάρ για άνοιγμα σαμπάνιας, αντλίες αφαίρεσης του αέρα από τις φιάλες, κόπτες πούρων, συλλογές ποτηριών από τις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως η Riedel, καράφες για να έχουν καλύτερο αερισμό τα κρασιά και πολλά άλλα. Το ντελικατέσεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κομμάτι των ποτών και του κρασιού. Θεωρήσαμε πως το αλκοόλ πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες λιχουδιές. Το θέλαμε από την αρχή, απλώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί και οι κωδικοί των ντελικατέσεν προϊόντων μας.

Η online διάθεση των προϊόντων σας παρουσιάζει άνοδο τα τελευταία χρόνια;

Το eshop.cavanektar.gr λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και πάει πολύ καλά. Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πάντως, η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου θέλει να έρθει να δει και να ακουμπήσει τη φιάλη από κοντά. Κατά τη γνώμη μου, ένα eshop δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του ως ένα συμβατικό κατάστημα, η φυσική παρουσία των προϊόντων είναι πολύ σημαντική.

Στον 1ο όροφο του πολυχώρου της οδού Ερμού 121 στεγάζεται το εστιατόριο Χελώνα με ξεχωριστή εσωτερική αισθητική και urban βεράντα με θέα στην Ακρόπολη.

Για να εμπορευτείτε κάποιο προϊόν, ποια κριτήρια πρέπει να πληροί;

Θα πρέπει να έχει μια πολύ καλή βαθμολόγηση στις αξιολογήσεις του, να έχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να έρχεται στον χώρο μας μόνο από τις εταιρείες που νόμιμα το εκπροσωπούν.

Υπάρχει η σκέψη να αναλάβετε την παραγωγή κάποιων προϊόντων;

Προς το παρόν εμπορευόμαστε και είμαστε αντιπρόσωποι σε κάποιους κωδικούς. Ωστόσο είναι κάτι που συζητάμε, όπως και η απόκτηση ενός οινοποιείου ή η δημιουργία κάποιων spirits.

Τα μελλοντικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν;

Θα θέλαμε να συνεχίσουμε ως leader στην αγορά σχετικά με τη χονδρική και σε ό,τι αφορά τη λιανική πώληση να δημιουργήσουμε περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς μας έχουν γίνει ήδη προτάσεις. Η νέα γενιά της επιχείρησης έχουμε όρεξη και πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσουμε πολύ άμεσα κάποια από αυτά τα σχέδιά μας. Είμαστε πάντα δίπλα στον πελάτη και μας ενδιαφέρει να μη θεωρεί ότι έκανε απλά μια αγορά, αλλά ότι έζησε μια μοναδική εμπειρία. Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται γιατί ξέρει πως επενδύουμε συνεχώς σε πράγματα που θα μας κάνουν καλύτερους. Νομίζω πως το όνομα Κάβα Νέκταρ θα ακούγεται σύντομα και εκτός συνόρων.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.