Η Ρίτα Αντωνοπούλου ανήκει στον κύκλο των στενών συνεργατών του Θάνου Μικρούτσικου. Ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ξεκίνημα της καριέρας της στο τραγούδι και την συντρόφευσε καλλιτεχνικά μέχρι και τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή, στις 28 Δεκεμβρίου 2019.

Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, η Ρίτα Αντανωπούλου τιμά τη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη με μια ανάρτησή της στο Instagram. «Από τις πρώτες μας φωτογραφίες… φωτογράφιση για το “Πάμε ξανά από την αρχή” το 2008. Πέρασαν δύο χρόνια ήδη… σα να αποφάσισε να φύγει πριν ξεκινήσει όλη η τρέλα…», σημειώνει κάτω από μία κοινή τους φωτογραφία η Ρίτα Αντωνοπούλου.

«Κι όλο μου έρχεται στο νου το κείμενο που διάβαζε καμιά φορά στις συναυλίες μας, το οποίο αποδίδεται στον Μπρέχτ αλλά ανήκει σε έναν Γερμανό πάστορα με το όνομα Μάρτιν Νιμελερ που λέει:

Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί.

Και καταλήγει: «Πόσο μπροστά έβλεπε ο άνθρωπος αυτός… ό,τι είχε να πει το είπε…έζησε μια ζωή γεμάτη και την άπλωσε μπροστά μας με το έργο του και την γενναιοδωρία του, να μπλεχτουμε κι εμείς μέσα της, να κλέψουμε λίγο από το φως της και να γίνουμε καλύτεροι. Θάνο μας για πάντα εδώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ