Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram. «Ένα συλλογικό και ατομικό καθήκον μνήμης», χαρακτήρισε η βουλευτής τη σημερινή ημέρα.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ την φρίκη του ναζισμού, του αντισημιτισμού. Δεν ξεχνάμε ποτέ τους συμπατριώτες μας και όλους τους Εβραίους που χάθηκαν. Η μνήμη μας ας είναι η ασπίδα προστασίας για να μην επαναληφθεί ποτέ, σε καμία της μορφή, μία τέτοια φρίκη», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη για τη σημερινή διεθνή ημέρα.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Τα κράτη-μέλη της καλούνται έκτοτε να έχουν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια γενοκτονία.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ