Την αγάπη του βασιλιά Κάρολου για την Ελλάδα την ενέπνευσε η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μαζί τους στο παλάτι του Μπάγιγχαμ και έτσι έκανε τον εγγονό της όχι μόνο να ενδιαφερθεί για την χώρα καταγωγής της αλλά και για την Ορθοδοξία.

Η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 1964. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε» είχε δηλώσει ο Κάρολος το 2020.

Τα ταξίδια του στη χώρα μας απέκτησαν συχνότητα. Πάντα διατηρούσε φιλικές σχέσεις δεκαετιών με εξέχουσες ελληνικές οικογένειες στις θαλαμηγούς των οποίων φιλοξενείται κατά καιρούς.

Ιδιαίτερες σχέσεις έχει και με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας: είναι νονός της Μαρίας Ολυμπίας και ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο έχει βαπτίσει ο Κωνσταντίνος, νονός του Κωνσταντίνου Αλέξιου.

Τον Νοέμβριο του 1998 έκανε τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Με τον Χρήστο Λαμπράκη στο ΜέγαροΜαξίμου.

Ακολούθησε το ταξίδι του 2018, τον Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κάρολου με την σύζυγό του, Καμίλα.

Σε γιορτή με πολιτιστικές δράσεις και κρητικά παραδοσιακά προϊόντα στην πλατεία του χωριό Αρχάνες Ηρακλείου, όπου γεύτηκαν τοπικές νοστιμιές, ενώ δύο συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν και οι ίδιοι.
Στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο.
Με τον Πάνο Καμμένο στο θωρηκτό Αβέρωφ.
Στο βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Echo.
Στην Καπνικαρέα.
Από την άφιξή τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Η αντοχή της Ελλάδας και των Ελλήνων έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιστεύω ότι η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή και ο κόσμος θα έχει ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και προκλήσεις, η σύζυγός μου και εγώ ελπίζουμε να επισκεφτούμε πάλι την Ελλάδα και να σας συναντήσουμε όλους ξανά», είχε δηλώσει το 2018.

Τελικά, επισκέφτηκαν και πάλι τη χώρα μας τον Μάρτιο του 2021 με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με τον Κώστα Μπακιγιάννη.
Με την σύζυγό του, Καμίλα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στην Εθνική Πινακοθήκη.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ