Τον Οκτώβριο του 2021 ο Τζορτζ Τσούνης προτάθηκε επίσημα από τη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η υποψηφιότητά του έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ο ίδιος διαδέχθηκε τον Τζέφρι Πάιατ αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις αρχές του 2022.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Τσούνης

Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενώ στη συνέχεια πήρε πτυχίο νομικής στο St. John’s University.

Στο σπίτι του το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο με τον ίδιο να έχει ανατραφεί ανάλογα από τους γονείς του, Τζέιμς και Ελένη. Παρακολουθούσε ευλαβικά το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε κάθε χρόνο στην ελληνική παρέλαση ως μαθητής ενώ δεν έχανε ποτέ τη λειτουργία της εκκλησίας. Έχει γραφτεί γι’αυτόν ότι ως παιδί ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει και να καλωσορίσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Εκείνος αγχωμένος τον ρώτησε: «Μπαμπά πώς πρέπει να τον προσφωνήσω;» με τον Τζέιμς Τσούνη να του απαντάει: «Αρκεί να του πεις: εύχομαι ο Θεός να κόβει χρόνια από εμάς και να τα δίνει σε εσάς».

Ο Τζορτζ Τσούνης και το αμερικάνικο όνειρο

Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ προκειμένου να κυνηγήσουν το αμερικάνικο όνειρο και όπως έδειξε η ιστορία τα κατάφεραν. Ξεκινώντας με ένα μικρό καφέ, η οικογένεια προχώρησε στη δημιουργία ενός εστιατορίου. Με τα χρόνια έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να πληθαίνουν και το 1985 ξεκίνησαν να λειτουργούν ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων τα «Hilton», «Intercontinental», «Starwood» και «Radisson». «Τους φροντίζουμε, τους ταΐζουμε καλά, τους σερβίρουμε καλό καφέ και τελικά τους παρέχουμε και έναν καλό ύπνο», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Τζορτζ Τσούνης αναφερομένος χαριτολογώντας στο βασικό συστατικό της επιτυχίας των επιχειρήσεών του. Ποιο άλλο; Μα φυσικά η ελληνική φιλοξενεία.

Στο πλευρό του Ομπάμα και του Μπάιντεν

Ο Τζορτζ Τσούνης διατηρούσε στενές σχέσεις τόσο με τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και με τον Τζορτζ Μπάιντεν. Το 2013 μάλιστα επί προεδρίας Ομπάμα είχε εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία. Και μπορεί τελικά να μην βρέθηκε σε αυτήν, το 2021 όμως είδε τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί στη διαδοχή της πρεσβίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έπειτα από τον Τζέφρι Πάιατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ κοντά και με τον Τζο Μπάιντεν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν».

Μια ελληνική οικογένεια

Το 2004 γνωρίζει, ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται την Όλγα Αντζούλις με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τον Τζέιμς, την Ελένη και τη Γιάννα. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της ήταν ενεργά μέλη της Ομογένειας ενώ οι δυο τους ως ζευγάρι επέλεξαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο. Με αυτό το έντονο ελληνικό στοιχείο να βρίσκεται παντού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ