Μία ακόμα στιγμή που έγραψε ιστορία στην 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν η βράβευση της Τζέιν Κάμπιον. Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτις είναι η 3η γυναίκα που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο Σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού, για την ταινία The Power of the Dog. Το δεύτερο της καριέρας της αφού κέρδισε και το 1994 το Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία «Μαθήματα Πιάνου».

«Θα ήθελα να στείλω την τεράστια αγάπη μου στους υπόλοιπους σκηνοθέτες της κατηγορίας. Σας αγαπώ, είστε όλοι τόσο εξωφρενικά ταλαντούχοι, που εδώ πάνω θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος», είπε η Τζέιν Κάμπιον στον ευχαριστήριο λόγο της.

«Αγαπώ πολύ τη σκηνοθεσία, γιατί μου επιτρέπει να σκάβω βαθιά μέσα στις ιστορίες των ανθρώπων. Όμως αυτή η δουλειά που απαιτεί να αναδεικνύεις έναν ολόκληρο κόσμο μπορεί και να σε πνίξει. Είναι όμως γλυκό: δεν είσαι μόνος σου», συμπλήρωσε.

«Θα ήταν αδύνατο χωρίς έναν άνδρα που ποτέ δεν γνώρισα, τον Τόμας Σάβατζ. Έγραψε για την βιαιότητα, θέλοντας το αντίθετο: ευγένεια. Ευχαριστώ την Ακαδημία. Είναι τιμή ζωής», σημείωσε για τον συγγραφέα του μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η ταινία. 

Η 67χρονη σκηνοθέτις είχε γράψει ιστορία από τις υποψηφιότητες αφού είναι η μόνη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Να σημειώσουμε ότι οι άλλες δύο γυναίκες που έχουν πάρει Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι η Κάθριν Μπίγκελοου το 2008 για το The Hurt Locker και η Κλοέ Ζάο το 2021 για το Nomadland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ