Στη βραδιά έναρξης του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε είχε μια σύντομη ομιλία που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους στο Palais: «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης από το Κίεβο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στην αίθουσα των κινηματογραφιστών, του Τύπου, των παρευρισκομένων και του προσωπικού του φεστιβάλ, καθώς και στα διεθνείς αστέρες όπως η Τζούλιαν Μουρ και ο Φόρεστ Γουίτακερ, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο ο κινηματογράφος να μην μείνει βουβός».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φεστιβάλ Καννών, η οποία μεταφράστηκε ζωντανά στα γαλλικά στο Palais και στη συνέχεια στα αγγλικά για όσους μιλούσαν τη γλώσσα, ο Ζελένσκι έκανε αρκετές αναφορές σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν, η οποία σατιρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και κάνει κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού.

«Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει, και οι δικτάτορες θα πεθάνουν, και η εξουσία που πήραν από τον λαό θα επιστρέψει στον λαό. Και όσο πεθαίνουν οι άνθρωποι, η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ», είπε ο Ζελένσκι, κάνοντας αναφορά στον «Μεγάλο Δικτάτορα».

«Ο κόσμος χρειάζεται έναν νέο Τσάπλιν που θα μας αποδείξει ότι ο κινηματογράφος δεν είναι σιωπηλός», είπε ο Ζελένσκι. «Χρειαζόμαστε τον κινηματογράφο για να δείξουμε ότι κάθε φορά το τέλος θα είναι με την πλευρά της ελευθερίας».

«Και πάλι, τότε όπως και τώρα, υπάρχει ένας δικτάτορας», είπε ο Ζελένσκι. «Και πάλι, τότε όπως και τώρα, υπάρχει ένας πόλεμος για την ελευθερία. Και πάλι, τότε όπως και τώρα, ο κινηματογράφος δεν πρέπει να είναι σιωπηλός», είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Γαλλική Ριβιέρα.

Κάλεσε τους κινηματογραφιστές να μην μείνουν άπραγοι κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Οι πιο βάναυσοι δικτάτορες του 20ου αιώνα αγαπούσαν τον κινηματογράφο», σημείωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος επεσήμανε την ειρωνεία ότι οι ταινίες που γυρίστηκαν για αυτούς τους δικτάτορες ήταν «φρικτά ντοκιμαντέρ και Επίκαιρα».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στη γνωστή φράση από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ «Αποκάλυψη τώρα», αναφέροντας: «Λατρεύω τη μυρωδιά των ναπάλμ το πρωί», σημειώνοντας ότι η εισβολή και οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις «ξεκίνησαν επίσης το πρωί».

Πριν από την εμφάνιση του Ζελένσκι υπήρξαν επίσης αναφορές στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επίτιμος νικητής του Χρυσού Φοίνικα Γουίτακερ είπε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, μερικοί από εμάς έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας από την πανδημία ή αναγκάστηκαν να φύγουν σε ασφαλή άλλα σπίτια λόγω εισβολών και πολέμων, όπως η Ουκρανία.» Σημειώθηκε ακόμα ότι οι «Ουκρανοί σκηνοθέτες και Ρώσοι αντιφρονούντες κινηματογραφιστές» έχουν μια θέση στις Κάννες.

Με πληροφορίες από nytimes, hollywoodreporter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ