Στο πλαίσιο των φθινοπωρινών συναυλιών που διοργάνωσαν ο Ζουλφού Λιβανελί και η ομάδα Sevdalım Hayat Kerki Solfej, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και με τις ξεχωριστές μελωδίες του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη. Το κοινό, που γέμισε το υπαίθριο θέατρο Harbiye Cemil Topuzlu, ξεκίνησε ένα νοσταλγικό ταξίδι με τα τραγούδια και τις ιστορίες του Ζουλφού Λιβανελί από το παρελθόν στο παρόν.

Το «παρών» έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου o οποίος χαιρέτησε τον τουρκικό λαό και έστειλε μήνυμα ειρήνης. ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή μετά από πρόσκληση του Ζουλφού Λιβανελί και δήλωσε: «Αν και υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών κατά καιρούς, τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός λαός επιδιώκουν πραγματικά την ειρήνη και τη συνεργασία. Εργαζόμαστε όλοι για αυτό».

Ο Γιώργος Παπανδρέου που σήμερα ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, τόνισε ότι η μουσική του Λιβανελί είναι εμπνευσμένη. Δήλωσε ότι και τα δύο έθνη έχουν πολλά κοινά στοιχεία και αναφέρθηκε στη μουσική τόσο του σπουδαίου συγγραφέα όσο και του Μίκη Θεοδωράκη.

Πρώτη συναυλία στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο Harbiye

Ο Ζουλφού Λιβανελί είπε ότι η συναυλία με τη συνοδεία φιλαρμονικής ορχήστρας 55 ατόμων ήταν η πρώτη που έγινε στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα θέλησε να απαγγείλει και κάποια ποιήματα.

Στο δεύτερο μισό της συναυλίας ανέβηκε στη σκηνή η Μπέττυ Χαρλαύτη, η τελευταία σολίστ του Θεοδωράκη : «Είναι εξαιρετικά συμβολικό και μεγάλη τιμή για μένα που αυτή η συναυλία γίνεται στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί σε αυτή τη σκηνή εμφανίστηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης. Με τιμά να βρίσκομαι απόψε μαζί σας μετά από πρόσκληση του κ. Λιβανελί, που είναι μεγάλος θαυμαστής του ελληνικού λαού». και μετέφερε τις ευχαριστίες του στον Zülfü Livaneli.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ