Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης 22 Νοεμβρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου συναντήθηκε με φίλους, συνεργάτες και δημοσιογράφους στο ισόγειο της οδού Μπουμπουλίνας 2 στην Καλλιθέα για να ανακοινώσει την ίδρυση του Ioanna Paliospirou Foundation.

Εκεί όπου πριν από δυόμισι χρόνια έγινε θύμα μιας επίθεσης σε βάρος της με βιτριόλι και έχοντας δώσει ένα τεράστιο αγώνα, αποφάσισε να γίνει η φωνή της δύναμης για όλους τους εγκαυματίες. Αφού υποδέχτηκε τον κόσμο και μίλησε στα τηλεοπτικά συνεργεία κατευθύνθηκε σε μια αίθουσα στον ημιώροφο για να ενημερώσει το κοινό για το όραμά της.

Στο πλευρό της βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συνέντευξη Tύπου ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο στο οποίο η Ιωάννα Παλιοσπύρου αναφέρθηκε στην έννοια της οικογένειας και την ψυχολογική δύναμη που αυτή παρέχει. «Οικογένεια για εμένα είναι η ευλογία της ζωής. Ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει. Η οικογένεια είναι πάντα εκεί ό,τι κι αν συμβεί. Για εμάς τους εγκαυματίες οικογένεια είναι το Ioanna Paliospirou Foundation», ακούγεται να λέει η ίδια στην έναρξη του βίντεο.

Για την ίδρυση του Ioanna Paliospirou Foundation μίλησαν επίσης η Ελπίδα Βασιλειάδου και η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου.

Κατά την προβολή του βίντεο μίλησαν επιστήμονες που κατέχουν ξεχωριστό ρόλο στην ίδρυση του Ioanna Paliospirou Foundation και που με τις γνώσεις τους θα συνεισφέρουν σε εγκαυματίες που θα χρειαστούν καθοδήγηση για την επούλωση τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών τους πληγών. Ανάμεσά τους ο ψυχίατρος Ντίνος Κοντοάγγελος, η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου, η Μαρία Νικολάου που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της μάσκας που φορούσε η Ιωάννα και η σύμβουλός της Ελπίδα Βασιλειάδου.

Η τετράποδη Μπέλα είναι η μασκότ του ιδρύματος όπως χαρακτηριστικά είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Θέλω να σας εξηγήσω τι ξεκινάει από εδώ και για ποιο λόγο ξεκινάει από εδώ. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ενώσω την προηγούμενη ζωή μου με αυτό που ζω αυτή τη στιγμή. Να ενώσω το κακό που έγινε σε αυτό το σημείο με αυτό το καλό που πρόκειται να ξεκινήσει από εδώ, γιατί αυτό πιστεύω ότι θα δώσει μια διαφορετική ώθηση και μεγαλύτερη πίστη σε αυτό που πάμε να κάνουμε», είπε η Ιωάννα αμέσως μετά την προβολή του βίντεο.

«Θα σας γυρίσω λίγο πίσω, στην περίοδο που είχα βγει από το νοσοκομείο και ήμουν πολύ χάλια ψυχολογικά. Ήμουν παραδομένη στη μοίρα μου. Ήμουν σοκαρισμένη από όλο αυτό που ζούσα. Δεν ήξερα τι έχω να περιμένω. Λίγο καιρό μετά ήρθε στη ζωή μου το Αννιτάκι μου, η κυρία Αννίτα Ναθαναήλ που δεν μπορούσε να είναι σήμερα εδώ γιατί εκτελεί χρέη μαμάς στην Αμερική. Είναι με τις κόρες της και την οικογένειά της. Ήρθε στη ζωή μου σαν σίφουνας και θυμάμαι ακόμα μια φράση που επαναλάμβανε συνέχεια τότε. “Κοίταξε να δεις. Όλα καλά, έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Θα ρωτήσουμε, θα ψάξουμε, θα ταξιδέψουμε”, μου έλεγε. Εγώ εννοείται ότι δεν είχαν καμία διάθεση ψυχολογικά», εξομολογήθηκε.

Ο ψυχίατρος Ντίνος Κοντοάγγελος, η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου.

Στη συνέχεια μίλησε γι’ αυτή τη διαδρομή η γιατρός της Μαρία Καλοφώνου τονίζοντας το θάρρος της Ιωάννας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ενώ λίγο πριν από το τέλος τον λόγο πήρε η Ελπίδα Βασιλειάδου της Enable Good εξηγώντας πώς γνωρίστηκαν και αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση του οράματός της για το Ioanna Paliospirou Foundation.

To Ioanna Paliospirou Foundation στο πλευρό των εγκαυματιών

Με σύνθημα «We heal together» (Θεραπεύουμε μαζί) το ίδρυμα έχει σκοπό να βρεθεί στο πλευρό των εγκαυματιών σε ο,τι αυτοί χρειαστούν.

Συγκεκριμένα θα βοηθήσει:

  • Με τη δημιουργία δράσεων ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη, την προστασία και την αντιμετώπιση ατυχημάτων.
  • Με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και εργαλεία διαχείρισης του τραύματος.
  • Με την παροχή νομικής κάλυψης, εάν και εφόσον απαιτείται.
  • Με την παροχή θεραπειών και υλικών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εγκαυματία.
  • Με την οργάνωση δραστηριοτήτων μέσα στην κοινότητα των εγκαυματιών, με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων.
  • Με την εκπαίδευσή τους σχετικά με την περιποίηση και την προστασία των τραυμάτων τους.
  • Με την εύρεση εργασίας και την καταπολέμηση του ρατσισμού της ουλής που δυστυχώς πολλές φορές συναντάται.
  • Με το να βρίσκονται πάντα εκεί και να βοηθήσουν με τον πιο ανιδιοτελή και κατάλληλο τρόπο, όπως μια πραγματική οικογένεια θα έκανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ