Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για την τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ. Η επίσημη τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου -που έχει προσελκύσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον- θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023. Το okmag επικοινώνησε με τον Χρήστο Ζαμπούνη που μας εξηγεί τι θα γίνει την ημέρα της στέψης του νέου βασιλιά της Αγγλίας και τον λόγο που ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος έχει ζητήσει να περιοριστεί οικονομικά το κόστος της εκδήλωσης.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό ο Χάρι θα παρευρεθεί μόνος στη στέψη του πατέρα του, ενώ η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ θα μείνει πίσω με τα δυο παιδιά τους.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και οι περικοπές

Ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας.

Σε δήλωση που έκανε στο okmag ο Χρήστος Ζαμπούνης ανέφερε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου είναι η ίδια που γίνεται κάθε φορά στην Αγγλία από το 973 έως σήμερα. Το νέο στοιχείο που θα υπάρχει ωστόσο, στην τελετή της στέψης είναι ότι θα είναι μικρότερης διάρκειας και με περικοπές για λόγους οικονομίας.

«Οι στέψεις των Άγγλων βασιλέων έχουν περίπου το ίδιο τυπικό από την πρώτη στέψη του 973 του βασιλέως Έντγκαρντ. Η βάση τους είναι θρησκευτική υπό την έννοια ότι στηρίζεται από τον αρχηγό της εκκλησίας ο κάθε μονάρχης. Του δίνεται μύρο που έχει καθαγιαστεί στα Ιεροσόλυμα. Είναι η μοναδική περίπτωση στις μοναρχίες της Ευρώπης που είναι ακόμη ελέω Θεού, ο βασιλιάς της Αγγλίας.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι μιας στέψης που έχει έξι στάδια. Περιλαμβάνει σε αυτά και τη στέψη που θα γίνει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στον θρόνο του Αγίου Εδουάρδου ο οποίος ήταν βασιλεύς που αγιοποιήθηκε.

Όλο το νόημα είναι ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρότι θέλει να αφήσει ένα στίγμα εκμοντερνισμού και εκσυγχρονισμού του θεσμού, θα τιμήσει πιστά όλες τις παραδόσεις. Η τελετή θα είναι η ίδια που έγινε πριν από 70 χρόνια στην ενθρόνιση της μητέρας του, του παππού του και του προπάππου του. Η μόνη διοαφορά είναι η πρόθεσή του να μικρύνει σε διάρκεια η τελετή. Υπάρχει μια γενικότερη εντολή για οικονομίες σε όλα τα επίπεδα.

Αντί για 8.900 προσκεκλημένους που ήταν το 1953, στις 6 Μαΐου θα είναι μόνο 2.000. Οι υπουργοί δεν θα έρθουν συνοδευόμενοι, αλλά μόνοι τους. Δεν έχει κληθεί όλη η βρετανική αριστοκρατία και από τους 29.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που παρηλασαν για τη μητέρα του, τώρα θα υπάρξουν μόνο 4.000. Και στο μενού και παντού θέλησε να κάνει οικονομίες.

Για όσους διερωτώνται για το κόσμος της βρετανικής μοναρχίας, θέλω να πω ότι στοιχίζει γύρω στις 5 πένες κατά κάτοικο και εισφέρει εκατομμύρια στο αγγλικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ζαμπούνης

Η απουσία της Μέγκαν Μαρκλ από την τελετή της στέψης του βασιλιά

Παρόλο που στην τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου θα βρίσκεται όλη η βασιλική οικογένεια, θα υπάρχει και μια ηχηρή απουσία, αυτή της Μέγκαν Μαρκλ. Όπως γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης στη «Βραδυνή» η Μέγκαν Μαρκλ θα απουσιάζει παρόλο που έχει προσκληθεί στην τελετή.

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο Χάρι. (Φωτογραφία: Abaca)

Για ποιον λόγο όμως, θα γίνει αυτό;

«Η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα παρίσταται, παρ΄ότι προσεκλήθη, στην στέψη του πατρός του συζύγου της, βασιλέως Καρόλου Γ’, στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η επίσημη δικαιολογία που προεβλήθη είναι πως την ίδια ημέρα εορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του ο υιός της Άρτσι, και θεώρησε καθήκον, ως μητέρα, να μην τον αφήσει μόνο του στην έπαυλή τους στην Καλιφόρνια. Ο λόγος της απουσίας της από την σπουδαιότερη στιγμή στη ζωή του πεθερού της είναι σοβαρός, αν και υπάρχει άλλος ένας παράγων που ενδέχεται να επηρέασε την απόφασή της. Από τότε που απεφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δούκες του Σάσεξ έχουν προκαλέσει την μήνιν των Βρεταννών, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται από τον Τύπο και τις δημοσκοπήσεις.

Η εμφάνισίς της στο Λονδίνο, είναι βέβαιον ότι θα πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις, τις οποίες η ίδια ούτε θέλει αλλά και ούτε δύναται να αποτρέψει. Η μοναχική παρουσία του Χάρυ στην ενθρόνιση του πατέρα του, ενέπνευσε ορισμένους ευφάνταστους σχολιαστάς να ομιλήσουν περί επικείμενου χωρισμού του ζεύγους, επικαλούμενοι την τελευταία τους κοινή εμφάνιση προ αρκετών μηνών. Ό,τι πάντως και να συμβαίνει στην προσωπική τους ζωή, το βέβαιον είναι πως ουδείς άνθρωπος, πόσω μάλλον μία υπερήφανη Αμερικανίς, θα ανέχετο την χλεύη που θα της επεφύλασσαν οι Βρεταννοί. Η αιτία; Η προσβολή που θεωρούν ότι επέφερε σε έναν από τους ιστορικότερους θεσμούς της χώρας τους. Τη Μοναρχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ