Δεν σταματά να μετρά πύρινα μέτωπα η χώρα με τον αριθμό των πυρόπληκτων ζώων να αυξάνεται δραματικά.. Το okmag μίλησε με την κτηνίατρο Έφη Ρόζη, ιδρύτρια του Veterinary Medical Center και εθελόντρια στις πυρκαγιές που μας κάνει έναν μικρό απολογισμό για τις συνέπειες από τις φωτιές και ταυτόχρονα μας δίνει έναν οδηγό πρώτων βοηθειών για τα πυρόπλητα ζώα.

Πώς εκτιμάτε μέχρι στιγμής την κατάσταση αναφορικά με τα ζώα που κινδύνευσαν από τις φωτιές. Είναι μεγάλος ο αριθμός των πυρόπληκτων ζώων;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την τεράστια τραγωδία με θύματα αθώες ψυχές, γι’ ακόμη μια φορά. Ο αριθμός των πυρόπληκτων ζώων είναι τεράστιος. Και ακόμη πιο μεγάλος και αβάσταχτος είναι ο αριθμός των απωλειών.

Τι φροντίδα χρειάζονται τα ζώα που έχουν υποστεί το μεγάλο σοκ μιας φωτιάς;

Πέραν της εντατικής ιατρικής φροντίδας, τα πλάσματα αυτά χρειάζονται και ψυχική φροντίδα, χρόνο και υπομονή. Έχουν σωθεί από τα όρια ζωής και θανάτου, επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν είτε επειδή οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν πιο γρήγορη δράση. Σε κάθε περίπτωση έχουν απόλυτη επίγνωση του κινδύνου, χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν το «γιατί» εφόσον δεν φέρουν καμία ευθύνη. Είναι η 5η μου χρόνια ως εθελόντρια κτηνίατρος στα πύρινα μέτωπα και προσωπικά μιλώντας, για μένα αυτό είναι το πιο δυσβάστακτο και ψυχοφθόρο κομμάτι. (Ίσως τα πιο) Αθώα και ανιδιοτελή μάτια να σε κοιτάνε με ευγνωμοσύνη και ένα τεράστιο «γιατί».

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες που έχουν ζώα, είτε κατοικίδια, είτε κάποια φάρμα σε περίπτωση πυρκαγιάς;

Αρχικά, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα ένα πλάνο εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης είτε μιλάμε για ένα κατοικίδιο ζωακι είτε για την πιο μεγάλη φάρμα.

Στη δεύτερη περίπτωση ειδικά θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο πλάνο και προμελετημένος τρόπος μεταφοράς των ζώων σε ασφαλές περιβάλλον (αρκετά trailers ή κατάλληλα οργανωμένα οχήματα).

Από κει και έπειτα, μέχρι να μεταφερθούν…

Κρατάμε τα ζωάκια μας σε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένους και αν το δυνατόν κλειστούς χώρους για να αποφύγουμε την εισπνοή καπνού.

(Τα πτηνά ειδικά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην εισπνοή καπνού και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους)

Πώς μπορούμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες; για να φροντίσουμε ένα πυρόπληκτο ζώο;

  • Αρχικά, μεταφέρουμε το ζωο σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρίσεις στη μύτη ή το στόμα που δυσκολεύουν την αναπνοή, απομακρύνουμε πρώτα αυτά με νωπή γάζα, διαφορετικά…
  • Δροσίζουμε το συντομότερο δυνατόν την περιοχή του εγκαύματος με τρεχούμενο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά (Πότε δεν χρησιμοποιούμε πάγο απευθείας πάνω σε έγκαυμα)
  • Παρέχουμε φρέσκο πόσιμο νερό και πιθανά τροφή αν αυτή είναι επιθυμητή.
  • Καλύπτουμε το έγκαυμα με γάζες εμποτισμένες με κρύο νερό τις οποίες και ανανεώνουμε συχνά, έτσι ώστε να διατηρείται το τραύμα δροσερό και ενυδατωμένο.
  • Κατευθυνόμαστε ΑΜΕΣΑ σε κτηνίατρο

Υπάρχουν κάποια τηλέφωνα ανάγκης που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος;

Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα): 2131364020

Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ: (για χελώνες, σκαντζόχοιρους, αλεπούδες κ.ά.): 6972 664675, 210 9510075.

Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος: 2110120025

Dogs’ Voice: 2103225967

Save a Greek Stray: 2295035612

A little shelter

Και άλλες ιδιωτικές προσπάθειες που σίγουρα αδικώ αφού μου διαφεύγουν ίσως και δεν τις κατονομαζω αλλά σίγουρα υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Σταματίνα Τσιμτσιλή για τις φωτιές: «Πονάει η ψυχή και μόνο στη σκέψη και στην συνειδητοποίηση των γεγονότων»

Σταύρος Βαρθαλίτης: Καταστράφηκε το εξοχικό του στις φωτιές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ