Ο Νίκος Μουτσινάς μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα, την πρώτη σχέση του με αγόρι σε νεαρή ηλικία, αλλά και την επιθυμία του να αποκτήσει ένα παιδί. Ο παρουσιαστής της εκπομπής «Καλό μεσημεράκι» στον ΣΚΑΪ παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Antivirus και στον Βασίλη Θανόπουλο και μίλησε για όλα

Πότε άρχισες να αντιλαμβάνεσαι τη σεξουαλικότητά σου;

Ξέρω ‘γω; Όπως όλοι, φαντάζομαι. Η πρώτη μου ερωτική επαφή ήταν με γυναίκα και ήταν εξαιρετική. Απλώς κάποια στιγμή, εκεί γύρω στα 19 μου, κατάλαβα ότι μου άρεσε ένα άλλο παιδί με το οποίο κάναμε μαζί πρόβες. Υπήρχε κάτι στην ατμόσφαιρα και ήταν η πρώτη φορά που μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάτι με ένα άτομο του ίδιου φύλου. Καλά μην φανταστείς, δεν έγινε και κάτι ολοκληρωμένο. Δώσαμε απλώς ένα φιλί. Ωστόσο, αυτό το φιλί με συγκλόνισε. Θυμάμαι να γυρίζω σπίτι εκείνη τη μέρα από την πρόβα και να νιώθω ότι έχω πάνω μου έξι καράβια και επτά πλανήτες.

Η αποκάλυψη για τη σεξουαλική του ταυτότητα

Σε σχέση με τη σεξουαλική σου ταυτότητα, πώς αυτοπροσδιορίζεσαι;

Ως γκέι, εννοείται. Αν κάνω έναν μικρό απολογισμό στις σχέσεις μου μέχρι τώρα, που κάποιες ήταν με γυναίκες και κάποιες – περισσότερες – με άνδρες, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στο κομμάτι της συμβίωσης και του “συνυπάρχειν” έχω μεγαλύτερη οικειότητα με τους άνδρες. Είναι δηλαδή και το κομμάτι το συντροφικό, όχι μόνο το σεξουαλικό. Γενικά, το θέμα της σεξουαλικότητας είναι κάτι ρευστό.

Ας μιλήσουμε για τα πρώτα σου coming out.

Πού να θυμάμαι καλέ μου; Νομίζω, πάντως, ότι την πρώτη φορά που μίλησα σε κάποιο άτομο, ήταν σε μια κοπέλα από το θέατρο – γκέι κι αυτή. Ήταν και τότε που είχε συμβεί το πρώτο περιστατικό με το παιδί και είχα την ανάγκη να το μοιραστώ. Όπως καταλαβαίνεις, το να λες κάτι τέτοιο σε ένα άλλο γκέι άτομο είναι εύκολο. Μέσα στα χρόνια, πάντως, δεν μου έτυχε να το πω κάπου και να έχει θέμα με αυτό. Ίσως γιατί και εγώ όταν μιλούσα σε κάποιον, τον είχα έτσι κι αλλιώς κερδίσει, οπότε δεν είχε σημασία.

Η πρώτη φορά που μίλησε στη μητέρα του

Στη δική σου την περίπτωση τι συνέβη;

Πρώτα μίλησα στη μητέρα μου. Της το είπα όταν ήρθα στην Αθήνα. Ήμουν 20 χρόνων. Δεν είχα και πολλές εμπειρίες μέχρι τότε. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έφτασα στην πρωτεύουσα η μάνα μου είχε πάρα πολύ μεγάλη αγωνία για το πώς περνάω και τι κάνω. Κάποια στιγμή, λοιπόν, που μιλούσαμε, δεν ξέρω πώς ανέβηκε στο στόμα μου και της το είπα. Εγώ τότε ήμουν σε μια σχέση με ένα άλλο παιδί και περνούσα πάρα πολύ ωραία.

Τι της είπες;

Ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο της είπα. “Άκου να δεις, περνάω πάρα πολύ καλά, είμαι ευτυχισμένος, είμαι με αυτό το παιδί και έχουμε σχέση και μένουμε μαζί”.

Και πώς αντέδρασε;

Ακολούθησε φυσικά η ανάλογη παύση. Υπήρξε ένα μικρό σοκ. Λίγο μετά αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα και να μείνει κάποιες μέρες. Οπότε, είχαμε την πεθερά στο σπίτι, η οποία έκανε και μισά μούτρα στον τότε σύντροφό μου, που δεν έφταιγε και σε τίποτα. Σε εμένα, πάντως, ήταν πάρα πολύ πικραμένη. Είχε έρθει να παίξει λίγο δράμα, να κάνει την περιοδεία της. Και λέω περιοδεία, γιατί όταν αργότερα της είπα ότι χώρισα με αυτό το παιδί, το οποίο δεν μου φέρθηκε και με τον καλύτερο τρόπο, εκείνη απλά μου ζήτησε να μην στεναχωριέμαι. Εκείνη ήταν και η στιγμή που η μητέρα μου το αποδέχτηκε 100% και ξέχασε όλο αυτό το θεατρικό που έπαιζε, γιατί της είχαν πειράξει τον γιο. Ήταν πολύ γλυκό. Από εκεί και πέρα, δεν της έδινα και πολλές πληροφορίες. Καταλάβαινε, ωστόσο, όταν της επαναλάμβανα ονόματα. Επίσης, στους συντρόφους μου φερόταν πολύ ωραία, αφού χωρίζαμε. Έχει γνωρίσει και μάνα συντρόφου μου, με την οποία μετά έγιναν φίλες.

Το coming out και η επιθυμία για ένα παιδί

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθούμε σε εκείνη τη συνέντευξη (και εξώφυλλο) στο DownTown Κύπρου και τον Γιάννη Χατζηγεωργίου. Ήταν ένα coming out σου; Γιατί δεν σου κρύβω ότι με προβλημάτισε κάπως.

Δεν ήταν καθόλου coming out. Ούτε αυτό είναι. Δεν χρειάζεται να κάνω coming out, γιατί αφενός ποτέ μου δεν κρύφτηκα, αφετέρου δεν το χρωστάω σε κανέναν. Δεν με νοιάζει αν κάποιος με πει γκέι ή straight για να με αποδεχτεί. Με νοιάζει να αποδεχτώ εγώ τον εαυτό μου.

Σε ενοχλεί που αυτήν τη στιγμή και εσύ και εγώ έχουμε λιγότερα δικαιώματα ως γκέι;

Με ενοχλεί πολύ, όπως με ενοχλούν και γενικότερα οι διακρίσεις που συμβαίνουν. Είναι ένα πολύ μεγάλο πράγμα. Με ενοχλεί που αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα γενικότερο προβληματικό περιβάλλον απέναντι στους γκέι, τις γυναίκες, παντού. Και αντιλαμβάνομαι και την ανάγκη μας να μπορούμε να σταθούμε απέναντι στον άλλον με μια ισοτιμία. Το ανέφερα και πριν. Το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων ταράζει πολύ το κομμάτι της οικογένειας και χτυπιούνται πολλά από κάτω. Και επειδή εδώ το “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια” είναι πολύ στα πάνω του, πέφτουμε σε τοίχο. Γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω τι θα κοστίσει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει ένα νομοσχέδιο για να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν ή να υιοθετήσουν; Είναι καλύτερο παιδιά να παραμένουν σε ιδρύματα;

Είσαι από τα άτομα που έχουν μιλήσει και για την προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδί.

Ναι ως μονογονεϊκή οικογένεια. Αλλά επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία, κάνω τερτίπια. Το ψάχνω, κάνω ό,τι μπορώ. Δεν είναι ξεκάθαρο, θέλει τερτίπι. Δεν είναι εύκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ