Την πρώτη σκηνή του τηλεοπτικού Ορέστη και της Κλέλιας στο πιάνο θα δούμε στο δεύτερο επεισόδιο του Maestro της Πέμπτης στις 22:40 στο Mega και ο ερωτισμός ανάμεσά τους είναι αναπόφευκτος. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης που υπογράφει τη νέα επιτυχημένη σειρά του Μεγάλου Καναλιού μας έδειξε τη χαρακτηριστική σκηνή με την Κλέλια Ανδριολάτου στο πιάνο και αποκάλυψε ποιος είναι ο δάσκαλός τους.

Ο λόγος για τον γνωστό μουσικό και συνθέτη Νίκο Γαλενιανό που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής και θεατρικής σκηνής.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μάλιστα σημείωσε ότι ο Νίκος Γαλενιανός έδειξε μεγάλη υπομονή, αλλά και επαγγελματισμό και προσπάθησε να τους βοηθήσει όσο περισσότερο μπορούσε στη σειρά.

Το who is who του Νίκου Γαλενιανού

Πηγή φωτογραφίας:nikosgalenianos.com.

Γεννήθηκε το 1985. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα έλαβε πτυχία στο κλασικό πιάνο, στα ανώτερα θεωρητικά, ενώ, παραράλληλα με τις σπουδές και την εργασία του πάνω στη μουσική, σπούδασε νομική και αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μεταξύ 2013-2017 σπούδασε σύνθεση και αποφοίτησε από την κλασική μουσική ακαδημία του Ρότερνταμ (Codarts). Παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης με τους Peter Jan Wagemans, Robin de Raaff, Klaas de Vries, ηλεκτρονική σύνθεση με τον Rene Uijlenhoet, masterclasses με τους Johannes Schoellhorn, Mark Andre, Klaus Lang, Simon Steen-Andersen, κλπ. Παρακολούθησε επίσης τμήματα στο «sonology department» του βασιλικού ωδείου της Χάγης. Μεταξύ άλλων, μουσική του έχει παιχθεί στο «Gaudeamus componistenbal festival» της Ουτρέχτης, στο «den Haag Spring festival», στο «De Doelen» (Ρότερνταμ), στο μουσείο σύγχρονης τέχνης «Boijmans van Beuningen» κα. Έχει συνθέσει, μετά από ανάθεση, για το ensemble σύγχρονης κλασικής μουσικής «Doelen ensemble», για τον οργανισμό «Classic Young Masters», ενώ ήταν ένας εκ των έξι αποφοίτων Ολλανδικών σχολών σύνθεσης για το 2016-2017 που επιλέχθηκε να συνθέσει για το φεστιβάλ «Gaudeamus Muziekweek».

Το 2014 εργάστηκε, από τη θέση του project developer, για την εγκαθίδρυση του ensemble σύγχρονης κλασικής μουσικής «Akom Ensemble», με βάση το Ρότερνταμ, το οποίο αποσκοπεί στη συνεργασία με νέους συνθέτες. Είναι επίσης μέλος του γκρουπ ελεύθερου αυτοσχεδιασμού «handful of windows», με βασικά όργανα το ακορντεόν (Σταμάτης Πασόπουλος), το panflute (Christoph Blum- Ελβετία) και το πιάνο (Γαλενιανός), με το οποίο έχει δώσει συναυλίες στην Ολλανδία την Ελβετία και την Ελλάδα.

Το 2017, μετά από πρωτοβουλία του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, συνίδρυσε το μουσικό σύνολο «ΤΕΤΤΤΙΞ». Ξεκινώντας από μικρούς χώρους, ο ΤΕΤΤΤΙΞ έχει δώσει, μεταξύ άλλων, τρεις συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έχει γυρίσει την ταινία «NORA TETTTIX», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σαμαρά και Δάφνης Χαιρετάκη και έχει συμμετάσχει στην ταινία «Canto Si Tu Cantas / Τραγουδώ αν τραγουδάς», του Νίκου Κορνήλιου. Το ensemble αποτελείται κατά κύριο λόγο από συνθέτες και οργανοπαίκτες που γνωρίστηκαν όσο βρίσκονταν στην Ολλανδία. Με στόχο την προώθηση του σύγχρονου κλασικού ρεπερτορίου και τη δημιουργία ολοκληρωμένων θεαμάτων, «ακουμπούν», υπό το δικό τους πρίσμα, στη σύγχρονη κλασική μουσική, στον αυτοσχεδιασμό και σε πολλά άλλα διαφορετικά είδη μουσικής.

Στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο «Κύκλος μουσικής δημιουργίας και σύνθεσης» και μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, μαθήματα θεωρητικών στο Koumpi Music School και σεμινάρια στο εργαστήρι θεάτρου «POLYPHONICact» της Polyphonica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ