Έντονο άρωμα Ελλάδας στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Χρυσός Φοίνικας για την  καλύτερη ταινία πήγε στον Σουηδό Ρούμπεν Έστλουντ με το Triangle of sadness που γυρίστηκε στη Χιλιαδού της Εύβοιας. Πρόκειται για μια ελληνική συμπαραγωγή με την εταιρεία Heretic των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη.

Ο Ρούμπεν Έστλουντ απέσπασε για δεύτερη φορά το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα μετά το «Τετράγωνο» που είχε κερδίσει το 2017. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης βρέθηκε στις Κάννες και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους συντελεστές της ταινίας και ιδιαιτέρως τους ανθρώπους της ελληνικής εταιρείας παραγωγής.

(Instagram/yatromanolakis)

Τον Χρυσό Φοίνικα Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Νοτιοκορεάτης Σονγκ Κανγκ-χο για την ερμηνεία του στην ταινία Broker.

Η Ιρανή Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι Holy Spider. Στα γαλλικά ο τίτλος του φιλμ νουάρ είναι Les nuits de Mashhad (Οι νύχτες της Μασχάντ).

Το Grand Prix, το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού, μοιράζονται η Γαλλίδα Κλερ Ντενί για την ταινία της Stars at noon (Αστέρια του Απομεσήμερου) και ο 31 ετών Βέλγος σκηνοθέτης Λούκας Ντοντ για την ταινία Close.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών εκτός από την πρωταγωνίστρια Χιλιαδού της Εύβοιας με τον Χρυσό Φοίνικα είχαμε τη βράβευση της ταινίας «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μαζωνάκη.

Ακόμη στο κόκκινο χαλί περπάτησαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Dodo του Πάνου Κούτρα. Πρόκειται για τους: Άκη Σακελαρίου, Σμαράγδα Καρύδη, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Νίκο Γκέλια, Τζεφ Μοντάνα, Πολύδωρο Βογιατζή κ.α.

Τέλος, στο κόκκινο χαλί του 75ου Φεστιβάλ περπάτησε και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος που συμμετείχε στην ταινία Crimes Of The Future.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ