Στη Σκιάθο το τελευταίο αντίο στη μητέρα του Γιώργου Αγγελόπουλου. Η Ουρανία Σουλτάνη πάλεψε με δύναμη ψυχής την αρρώστια της και άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά τον γάμο του γιου της με τη Δήμητρα Βαμβακούση. Ο Ντάνος ήταν αυτός που έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου της και την αποχαιρέτησε με λόγια αγάπης.

Λόγω των καιρικών συνθηκών μάλιστα καθυστέρησε να δοθεί η ημερομηνία της κηδείας της, καθώς αυτή θα γίνει στη Σκιάθο και αυτές τις μέρες ήταν δύσκολο να βρεθούν εκεί οι συγγενείς της. Συνεπώς το τελευταίο αντίο θα δοθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Λημνιάς.

Ως άνθρωπος της εκκλησίας που πιστεύει στον Θεό, ο Γιώργος Αγγελόπουλος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του, πραγματοποιώντας την ταφή της στον τόπο της, στη Σκιάθο. Και για την εξόδιο ακολουθία επιλέχθηκε μια από τις πιο εμβληματικές και ιστορικές εκκλησίες στο νησί.

Ποια είναι η εκκλησία Παναγία η Λιμνιά

Η εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου, ή αλλιώς η εκκλησία της Παναγίας της Λιμνιάς βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σκιάθου και κοσμεί το νησί με το πυργωτό της καμπαναριό.

Βρίσκεται στη συνοικία των Λιμνιών. που ιδρύθηκε, σύμφωνα με μια εκδοχή, γύρω στα 1790, από πενήντα οικογένειες της ευβοϊκής Λίμνης, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στη νότια πλευρά του νησιού, στο βράχο που σήμερα είναι γνωστός ως Άι-Γιαννάκης. Από τότε, ο συνοικισμός αυτός ονομάστηκε Λιμνιά ή Λυμνιά. Κάποια βιβλία αναφέρουν πως εκεί βρισκόταν κατά τον χριστιανικό Μεσαίωνα, η παλιά πόλη της Σκιάθου η οποία την εποχή της εγκατάστασης των Λιμνιών ήταν ερειπωμένη. Λέγεται ότι οι Σκιαθίτες, από το φόβο των πειρατών, την είχαν εγκαταλείψει, από τον 14ο ή τις αρχές του 15ου αι. μ.Χ., και είχαν εγκατασταθεί σε ένα βράχο στα βόρεια του νησιού, το Κάστρο.

Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, οι Λιμνιοί, που ήταν εγκατεστημένοι στα Λιμνιά, κατέφυγαν κι εκείνοι, για ασφάλεια, στο Κάστρο, για να επιστρέψουν και πάλι, μαζί με τους Σκιαθίτες, το 1829, όταν τα πράγματα αποκαταστάθηκαν, και να ανιδρύσουν, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, τη σημερινή πόλη της Σκιάθου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, κάποιοι κάτοικοι της Λήμνου αποίκισαν, άγνωστο πότε, το νησί, φέρνοντας μαζί τους την αρχαία εικόνα της Παναγίας της Λιμνιάς.

Η εμβληματική εκκλησία χτίστηκε το 1829 και αφιερώθηκε στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η εκκλησία έχει μεγάλη χωρητικότητα και το εξωτερικό της δεν προετοιμάζει τον επισκέπτη γι’ αυτό που θα αντικρίσει, καθώς κατά την είσοδο στον ναό υπάρχου δυο τρισδιάστατα εικονοστάσια, ξυλόγλυπτος άμβωνας και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το τέμπλο του ναού της Παναγίας της Λιμνιάς αποτελεί παράδειγμα αναβίωσης αρχαίου ναού ιωνικού ρυθμού. Το ύψος του είναι όσο περίπου και το ύψος της εκκλησίας. Στηρίζεται σε μαρμάρινη βάση, αποτελούμενη από δύο βαθμίδες οι οποίες προχωρούν, μπροστά από την ωραία Πύλη.

Τέλος, από τις εικόνες που ξεχωρίζουν είναι η εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας.

Φωτογραφίες: iloveskiathos.gr, Facebook/Εκκλησία Παναγία Λημνιά Σκιάθος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ