Μεγάλη ένταση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη φετινή Eurovision στο Τορίνο. Μετά τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικά εδάφη η κατάσταση στη χώρα είναι σε τεντωμένο σχοινί. Έτσι, στον «αέρα» βρίσκεται και η φετινή συμμετοχή της χώρας στη Eurovision.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σφοδρές κατηγορίες ότι η νικήτρια του Vidbir 2022, Αλίνα Πας έδωσε πλαστά έγγραφα, όταν της ζητήθηκε να αποδείξει ότι δεν πάτησε σε ρωσικό έδαφος και στην Κριμαία. Η ίδια η τραγουδίστρια αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες, ωστόσο το κρατικό κανάλι διέταξε περαιτέρω έρευνα γύρω από το ζήτημα. Μάλιστα, η Σβετλάνα Οστάπα, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του UA:PBC, δήλωσε χθες ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για να παρθούν αποφάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή της Αλίνα Πας. Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητηθεί και η συμμετοχή της Ουκρανίας στο διαγωνισμό γενικά.

Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του UA:PBC

Όπως αναφέρει ο OGAE, ο πρόεδρος του ΔΣ του UA:PBC, δήλωσε χθες ότι:«Είμαι ευγνώμων προς την Υπηρεσία Φύλαξης Ουκρανικών Συνόρων για τη γρήγορη απάντηση. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο σήμερα, και μας απάντησε ότι ο Κρατικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας θα λάβει επίσημη απάντηση μέχρι τις 11. Ο οργανωτική επιτροπή θα συσκεφθεί το απόγευμα, και η Αλίνα Πας θα είναι παρούσα, ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Επίσης, ως πρόεδρος του ΔΣ, θα ζητήσω τη διεξαγωγή έρευνας για τα πλαστά έγγραφα που έλαβε ο Φορέας. Κατά τη γνώμη μου, η πλαστογραφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη Eurovision.

Ο Κρατικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας δεν είναι το αρμόδιο όργανο να ελέγξει την εγκυρότητα των εγγράφων. Προχωρούμε με βάση την καλή πίστη. Οι καλλιτέχνες μας έδωσαν πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Φύλαξης Ουκρανικών Συνόρων. Ήδη δημοσιεύσαμε τα έγγραφα την Κυριακή, και υπάρχει η φόρμα και η διεύθυνση. Το άτομο που το υπέγραψε στα αλήθεια δουλεύει εκεί ως υπεύθυνος. Νομίζω πως οι ιθύνοντες της πλαστογραφίας των εγγράφων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν αφότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

Η απόφαση της Αλίνα Πας:

«Δεν μου αρέσει αυτός ο διαδικτυακός πόλεμος και το μίσος. Ο κύριος πόλεμος είναι οι ξένοι που ήρθαν στη χώρα μου το 2014. Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της βρώμικης ιστορίας. Με βαριά καρδιά, αποσύρομαι ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας στη Eurovision. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν και με βοήθησαν, όλους όσοι δεν κουτσομπόλεψαν, άκουσαν το τραγούδι μου και κατάλαβαν το μήνυμά μου. Ευχαριστώ! Η ιστορία συνεχίζεται μαζί σας και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα καταλήξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ