Μετά τη μήνυση που κατέθεσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη κατά της Έλενας Ακρίτα, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αγωγή κατά του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Καταθέτω αγωγή κατά του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ευχαριστώ θερμά την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι που, με την χτεσινή της ανάρτηση μού το έκανε τόσο εύκολο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο Βασίλη Σωτηροπούλου που με εκπροσωπεί.

«Με την δημόσια παραδοχή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι υπέβαλε έγκληση, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ΙΔΙΩΤΗ στην Δικαιοσύνη και «καταδικάζοντας» ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή συκοφαντίας, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα και, φυσικά, την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
Η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από δημόσιες αρχές όπως είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού απαγορεύεται ρητά και αυστηρά κατά το ευρωπαϊκό και το συνταγματικό δίκαιο. Με τον Ν.4596/2019 που ενσωματώνει Οδηγία της Ε.Ε., κάθε πρόσωπο που παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας του από δημόσιες αρχές, δικαιούται αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Γκραμπόφσκι που επιβεβαίωσε με την δημόσια ανάρτηση της πρώτης σελίδας της έγκλησης της ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού πράγματι παραβίασε τα εν λόγω συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα.

Όπως είναι αυτονόητο, μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα, η Έλενα Ακρίτα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης κατά του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας.

Διότι ο Διαφωτισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τον Βολταίρο, αλλά και τον Μοντεσκιέ».

Στη συνέχεια, η Έλενα Ακρίτα προχώρησε και σε διευκρίνηση για την υπόθεση αυτή.

«Απαραίτητη διευκρίνηση για την υπόθεση Γκραμπόφσκι: θα ασκήσουμε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς όμως να στοιχίσει αυτό ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες.

Η απόφασή μας να προσφύγουμε κατά του Γραφείου Πρωθυπουγού που προεξήγγειλε διώξεις εκ μέρους μιας ιδιώτη γίνεται για λόγους αρχής, για λόγους υπεράσπισης του κράτους δικαίου.

Ασκώ μια αναγνωριστική αγωγή, δηλαδή χωρίς καταψηφιστικό αίτημα που θα υποχρέωνε το Δημόσιο να μου καταβάλει αποζημίωση.

Η αναγνωριστική αγωγή οδηγεί την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου και αναγνωρίζεται ότι έχω δικαίωμα αποζημίωσης, χωρίς όμως αυτή η αποζημίωση να είναι εκτελεστή κατά του δημόσιου ταμείου.

Μια τέτοια απόφαση θα είναι πολύτιμη για κάθε πολίτη που παραβιάζονται τα δικαιώματά του από ανεύθυνες ανακοινώσεις δημόσιων οργάνων.

Επομένως, το κάνουμε καθαρά για λόγους αρχής και για λόγους δημοκρατίας.

Ο λόγος πλέον είναι στην Δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης: Μαρέβα Μητσοτάκη: «Θα συνιστούσα ψυχραιμία στην κυρία Ακρίτα. Θα κληθεί να απολογηθεί στις δικαστικές αίθουσες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ