Νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέχθηκε ο Χάρης Δούκας και επικράτησε με 55,97% έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έλαβε το 44,03% στο 99,98% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων έκανε την ανατροπή και από το 14,19% τπυ πρώτπυ γύρου των εκλογών σκαρφάλωσε στο 55,97%.

Σε δηλώσεις του μπροστά από το πανεπιστήμιο Αθηνών και την πλατεία Κοραή ο Χάρης Δούκας ανέφερε για τη μεγάλη νίκη του: «Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Αθηναίους για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Ξέρω τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Να ευχαριστήσω οικογένεια, φίλους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν το όρομά μας.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τους ανθρώπους από την οικολογία, τα δικαιώματα, τον Κώστα Ζαχαριάδη που μας στήριξε στον β’ γύρο και όλους τους πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν στην δεύτερη εκλογική διαδικασία. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ποιος είναι ο Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα. Στόχος του να κάνει την πρωτεύουσα μια ανθεκτικά βιώσιμη πόλη που να αποτελέσει αλλαγή παραδείγματος για όλη τη χώρα.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας την χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών.

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι μεγάλη μου χαρά που σήμερα κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες του Συνδυασμού «Αθήνα Τώρα». Συγκροτήθηκε μία…

Posted by Haris Doukas on Thursday, August 31, 2023

Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.

Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Σήμερα ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου για τον Δήμο Αθηναίων. Η "Αθήνα Τώρα" είναι ο συνδυασμός για την πόλη μας – μια…

Posted by Haris Doukas on Thursday, August 3, 2023

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Προβάδισμα Χάρη Δούκα έναντι Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ