Η Χάρις Αλεξίου φωτογραφήθηκε για το νέο τεύχος του περιοδικού Vogue μαζί με τον γιο της, Μάνο Θεοφίλου. Η επιλογή του Μαΐου δεν έγινε τυχαία αφού είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στη μητρότητα μιας και στις 14 Μαΐου είναι η Γιορτή της Μητέρας.

Η Χάρις Αλεξίου ως μητέρα

«Δεν θέλω να πω ότι έχω υπάρξει η πιο σωστή μάνα, γιατί είμαι άνθρωπος συναισθηματικός, που σημαίνει ότι δεν μπορώ να παίρνω πάντα τις σωστές αποφάσεις» δηλώνει στο περιοδικό η Χάρις Αλεξίου.

«Επίσης είμαι φιλόδοξη, άρα έδωσα πολύ χώρο στη δουλειά μου. Όταν σου ανοίγεται ένας τέτοιος κόσμος, το παιδί σου μπορεί να μένει και λίγο πίσω, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο Μάνος ένιωθε ότι η μάνα του είναι εδώ».

Το όνομα του το κτήμα το χρωστάει στο ότι ο λόφος στον οποίο βρίσκεται ήταν γεμάτος σπουργίτια -sparrow στα αγγλικά σημαίνει σπουργίτι. Η Τιργουίτ δημιούργησε με τις γνώσεις της τον εντυπωσιακό κήπο ενώ έχτισε μέσα στο κτήμα κι ένα ψηλοτάβανο σπίτι με τεράστιες βιβλιοθήκες και τζαμαρίες.

Μετά τη συνταξιοδότησή της από το Χάρβαρντ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παιανία ενώ στο δημιούργημά της την βοήθησε και η αρχιτέκτονας Μαρίνα Άνταμς.

Στο Σπάροζα η Τιργουίτ έγραψε και το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δημιουργώντας έναν κήπο σε έναν ελληνικό λόφο».

Η ιδιαίτερη ιστορία του Sparoza Garden

Μετά τον θάνατό της, το 1983, το Sparoza Garden κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. To 1994 μάλιστα το παραχώρησε σε μια ομάδα κηπουρών που είχαν συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου μεσογειακής κηπουρικής, τον Mediterranean Garden Society.

Ο Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής χρωστά την ύπαρξή του στην ιρλανδικής καταγωγής Σάλι Ραζέλου -πέθανε το 2022- που τον δημιούργησε το 1991 μαζί με μια ομάδα κηπουρών. Σήμερα μετρά μέλη από πολλά μέρη στον κόσμο.

Σκοπός του συλλόγου είναι εξελίξει εναλλακτικές λύσεις για κήπους βασισμένους σε μεσογειακά πρότυπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ