Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι μια συνταγή που προτιμούμε την 25η Μαρτίου. Την ημέρα δηλαδή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821. Την 25η Μαρτίου καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής και στο οικογενειακό τραπέζι σερβίρεται μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτοκου είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος από τη νηστεία όπως διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr.

Το έθιμο του μπακαλιάρου

Όσον αφορά το γιατί το πιάτο που συνηθίζεται είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, η αιτία του έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο παστός μπακαλιάρος, μπορούσε να συντηρηθεί και ήταν μια οικονομική λύση που έχει φτάσει ως έθιμο μέχρι τις ημέρες μας.

Διαβάστε επίσης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά: 9 μυστικά για γίνει τραγανός

25η Μαρτίου: Η πιο εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ