Η Αγγελική Νικολούλη ξεκίνησε να γράφει ποιήματα στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Αυτή η ποιητική φλέβα άρχισε να στερεύει όταν μπήκε βαθιά στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Ο ατρόμητος χαρακτήρας της, η συνέπεια στη δεοντολογία και η τάση της να γίνεται ένα με κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει της έδωσαν όχι μόνο τον τίτλο της πρώτης αστυνομικής ρεπόρτερ της χώρας αλλά και μια θέση -δύο φορές- στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες. Η εκπομπή «Φως στο τούνελ», που μετρά αισίως 27 χρόνια, βοήθησε στην εξιχνίαση εκατοντάδων υποθέσεων και κάθε φορά που ένα έγκλημα σοκάρει την κοινή γνώμη, η Ελληνίδα Μις Μαρπλ είναι εκεί για να δώσει απαντήσεις. Κάποιες από αυτές τις δίνει πλέον και μέσα από τα βιβλία της. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου κάνουμε μια αναδρομή στο συγγραφικό έργο της Αγγελικής Νικολούλη.

«Κάποια στιγμή μπορεί να αντλήσει πάλι» έλεγε η Αγγελική Νικολούλη το 2003 σε συνέντευξή της στην Έλενα Κατρίτση για την ποιητική της φλέβα που στέρεψε όταν μπήκε στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Στην ερώτηση αν θα έγραφε βιβλίο για τη ζωή της έλεγε τότε: «Ναι, ίσως στα πολλά βιβλία που σκέφτομαι κάποια στιγμή να γράψω να είναι κι ένα αυτό. Γιατί υπάρχει πολύ πράγμα. Με έχουν πλησιάσει εκδότες και μου έχουν πει δώσε το στυλ της Αγκάθα Κρίστυ, με όλες αυτές τις υποθέσεις μυστηρίου που έχουν περάσει από την εκπομπή. Το σκέφτομαι κι αυτό για την πλοκή: Μις Μαρπλ, Πουαρό και τέτοια. Αλλά έχω και αρκετά άλλα που θα ήθελα κάποια στιγμή ήρεμη να τα δω, να τα ξεχωρίσω και να αρχίσω το ταξίδι αυτό στον γραπτό λόγο».

Πριν ακόμα ξεκινήσει τη «βουτιά» της στην αστυνομική λογοτεχνία η Αγγελική Νικολούλη χάρισε στους αναγνώστες της ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο «Τα πιπεράτα του 100». Κυκλοφόρησε το 1990 από τις  Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη και ήταν ουσιαστικά μια σειρά από άρθρα της στην ομώνυμη στήλη της στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Το βιβλίο είχε προλογίσει ο Αλέκος Σακελάριος που ανέδειξε ως μεγαλύτερο προσόν από το λογοτεχνικό ταλέντο ότι «έχει την πείρα του δημοσιογράφου». «Το λογοτεχνικό ταλέντο χρειάζεται για να νοστιμέψει το δημοσιογραφικό κείμενο. Και τα κείμενα της κ. Νικολούλη είναι νόστιμα εκ γενετής», αναφέρει χαρακτηριστικά για το βιβλίο που θα αποτελούσε απλώς την «εισαγωγή» στο συγγραφικό έργο της Αγγελικής Νικολούλη.

«Ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου»

Το πρώτο βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας ήρθε μερικά χρόνια αργότερα. Το 2012 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη το «Ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου».

«Δεν αισθάνομαι τον εαυτό μου συγγραφέα. Υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι, σημαντικοί συγγραφείς που για να τους φτάσουμε έχουμε πολλά χρόνια και μέλλον. Εγώ αισθάνομαι ρεπόρτερ, δημοσιογράφος που είμαι στον αγώνα, στις επάλξεις και θέλω να παραμείνω για να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ», δήλωσε στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

«Θάνατος με χείλη κόκκινα»

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα, το 2013, το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Θάνατος με χείλη κόκκινα». Αυτό το βιβλίο επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο γιατί η πλοκή του έχει κοινά σημεία με τη δράση της Ρούλας Πισπιρίγκου, κάτι που εντόπισε η ίδια η δημοσιογράφος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μέσα από το «Φως στο τούνελ» είχε γίνει γνωστό άλλωστε ότι η 33χρονη κατηγορούμενη διάβαζε τα βιβλία της Αγγελικής Νικολούλη.

«Είναι το δεύτερο από μια σειρά από αστυνομικά θρίλερ που θα ακολουθήσουν», είχε πει σε συνέντευξή της στην Ελένη Μενεγάκη το 2014 έχοντας στα προσχέδιά της 17 ακόμα δολοφονίες που εξιχνίασε η εκπομπή της .

Το «Θάνατος με χείλη κόκκινα» έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα για την δημοσιογράφο που προτιμά να χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα για τον εαυτό της τον όρο ρεπόρτερ. Το τρέιλερ του βιβλίου της δημιούργησε ο γιος της, Κωνσταντίνος Μουσούλης. «Έδωσε την ουσία στο βίντεο, σε ένα γύρισμα που έκανε στο Χόλιγουντ», περιγράφει εκείνη γεμάτη καμάρι.

Αγγελική Νικολούλη – Θάνατος με χείλη κόκκινα from Kastaniotis Editions on Vimeo.

«Έρωτας φονιάς»

Η «συνεργασία» μητέρας και γιου συνεχίστηκε και στο επόμενο βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη που κυκλοφόρησε το 2016. Ο τίτλος του «Έρωτας φονιάς». Ο 35χρονος σκηνοθέτης δημιούργησε ένα ακόμα ατμοσφαιρικό τρέιλερ ενώ βρέθηκε και στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα και μίλησε για τη μητέρα του.

Η επιτυχία των βιβλίων της Αγγελικής Νικολούλη ήταν αναπόφευκτη αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει φανατικό κοινό. Το 2018 μάλιστα κυκλοφόρησε και πάλι από τον Καστανιώτη μια συλλεκτική έκδοση μια πολυτελής τριλογία με τον τίτλο «Φως στο Τούνελ» μιας και τα τρία είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα.

«Θα γίνω σκιά σου»

Το ταξίδι της στην αστυνομική λογοτεχνία συνεχίζεται το 2020 με το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Θα γίνω σκιά σου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ