Με αφορμή τα 28 χρόνια που συμπληρώνονται από τον θάνατο της αείμνηστης ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη το okmag μίλησε με τον Αστέριο Μπλάγκο από τη Θεσσαλονίκη, συλλέκτη παλιών ελληνικών παιχνιδιών της εταιρείας El GRECO, ο οποίος με χαρά μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες και σχετικό φωτογραφικό υλικό (logo A&M) για την κούκλα «Αλίκη» που έφερε την υπογραφή της. Η κούκλα ήταν το όνειρο κάθε κοριτσιού της εποχής και ήταν πραγματικά μια έξυπνη εμπορική κίνηση!
Ο Αστέριος Μπλάγκος συγκεντρώνει πολλά χρόνια παλιά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Επίσης, η μητέρα του υπήρξε και ακόμα εξακολουθεί να είναι φανατική θαυμάστρια της ηθοποιού και από την παιδική της ηλικία είχε στην κατοχή της κούκλες «Αλίκη», οι οποίες και σώζονται. Από εκείνη έχει μάλιστα πληροφορηθεί ότι εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη κούκλα πωλούνταν σε διάφορα καταστήματα ακόμη και σε φαρμακεία!
Η ιστορία πίσω από την κούκλα «Αλίκη»
Το 1966, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δέχεται μία ενδιαφέρουσα πρόταση από τους ιδιοκτήτες της γνωστής ελληνικής εταιρείας παιχνιδιών, EL GRECO, Γιώργο και Φίφη Βακάκη, οι οποίοι ήταν οι γονείς του Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη της σημερινής εταιρείας JUMBO. Η πρότασή τους αφορούσε τη δημιουργία μία ιδιαίτερης και ξεχωριστής κούκλας, που θα έφερε την υπογραφή της Αλίκης πάνω στο κουτί της. Το πρόσωπο της κούκλας θα ήταν πιστό αντίγραφο του προσώπου της αγαπημένης ηθοποιού.
Η παραγωγή της κούκλας έγινε σε εργοστάσιο της Ιταλίας. Εκεί κατασκευάστηκε εξολοκλήρου το πρόσωπό της. Το σώμα της ήταν αντίγραφο από το σώμα της κούκλας Mam’zelle Paname της εταιρείας Unica Belgium με μία διαφορά: το σώμα της κούκλας Αλίκης έγινε λίγο μεγαλύτερο κατά ελάχιστα χιλιοστά και μιμείτο τον σωματότυπο και τις πόζες της ηθοποιού.
Η συναρμολόγηση της κούκλας, το γάζωμα των μαλλιών, το μακιγιάζ του προσώπου και η τοποθέτηση των ματιών γίνονταν στην Ελλάδα στα δύο εργοστάσια της EL GRECO. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες να έχουν οι κούκλες μεγάλα εκφραστικά μάτια, και γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η κούκλα δεν μοιάζει στην Αλίκη, παρόλο που το πρόσωπό της φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της ηθοποιού.
Μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κούκλα Αλίκη κυκλοφόρησε σε δύο παραλλαγές. Η πρώτη είχε χρυσό μαλλί και το γάζωμα των μαλλιών ερχόταν μπροστά από τα αυτιά της, όπως ακριβώς ήταν και τα μαλλιά της ηθοποιού. Η δεύτερη είχε ξανθό ανοιχτό μαλλί και το γάζωμα των μαλλιών πήγαινε πίσω από τα αυτιά της.
Μάλιστα παρατηρήθηκε μία μικρή διαφορά στο μέγεθος του σώματος αλλά και του προσώπου, μεταξύ των δύο παραλλαγών.
Το μακιγιάζ είχε δύο συνδυασμούς: κοραλλί χείλη και κοραλλί ρουζ, ροζ χείλη και ροζ ρουζ.
Με την πάροδο των ετών, το αρχικό χρώμα των χειλιών ξεθώριασε και έμεινε μόνο η κίτρινη βάση για το κοραλλί χρώμα και η άσπρη για το ροζ χρώμα.
Σε δύο κούκλες έχει βρεθεί ίχνος από γραμμούλες μαύρες στα μάτια, κάτι που υποδηλώνει ότι το μακιγιάζ περιλάμβανε και το χαρακτηριστικό αϊλάινερ που χρησιμοποιούσε η Αλίκη.
Η ενδυμασία
Ο Γιάννης Ντεσσές (Jean Dessès), διάσημος σχεδιαστής μόδας εκείνης της εποχής, ανέλαβε τον σχεδιασμό ρούχων υψηλής ραπτικής για την κούκλα Αλίκη. Δημιούργησε κυρίως αντίγραφα από φορέματα, γούνες και ρόμπες που συνήθιζε η ηθοποιός να φορά στις εμφανίσεις της. Επιπλέον, η εταιρεία EL GRECO δημιούργησε γοβάκια σε διάφορα χρώματα, μπότες από δερματίνη αλλά και μπότες από μαλακό πλαστικό.
Το κουτί της κούκλας είχε κι αυτό δύο παραλλαγές. Αρχικά, είχε στο μπροστινό του μέρος φωτογραφία της ηθοποιού χωρίς χαμόγελο. Η δεύτερη παραλλαγή κυκλοφόρησε με φωτογραφία όπου η Αλίκη είχε το χαρακτηριστικό και αγαπημένο σε όλους τους Έλληνες.
Η αξία της κούκλας, όπως γίνεται φανερό από απόκομμα εκείνης της εποχής, ήταν 210 δραχμές, ενώ τα ρούχα της κούκλας που κυκλοφορούσαν ξεχωριστά σε καρτέλα κόστιζαν από 85 δραχμές και άνω.
Η διαφήμιση της κούκλας «Αλίκη»
Η διαφήμιση της κούκλας γινόταν από την ίδια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και μέσα από τις ταινίες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» 1967.
Και «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» 1968.
Η κούκλα έχει εντοπιστεί και σε ταινία που δεν είναι της Αλίκης.
Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα μαρτυρία από την Ελένη Μπέλλα, σύμφωνα με την οποία στην πρεμιέρα του έργου «Αχ αυτή η γυναίκα μου» 6 Νοεμβρίου 1967 κληρώθηκαν συλλεκτικές κούκλες Αλίκη.
Επίσης ένας ακόμη τρόπος για την προώθηση της κούκλας ήταν το περιστατικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα από τη από την Βάλια Σκουρτσή, σύμφωνα με το οποίο η ίδια Αλίκη Βουγιουκλάκη επισκέφτηκε ένα δημοτικό σχολείο και δώρισε σε ένα παιδάκι την κούκλα με αποτέλεσμα όλα τα κοριτσάκια επιστρέφοντας σπίτι τους να ζητήσουν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν την κούκλα.
Το 1968 η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε φωτογραφηθεί στο σπίτι της στην οδό Στησιχόρου για το περιοδικό «Γυναίκα». Πίσω τις διακρίνονται οι κούκλες στο «δωμάτιο της κυρίας», όπως το αποκαλούσε, καθώς και μία κούκλα «Αλίκη» στην κρεβατοκάμαρα.
Κούκλες «Αλίκη» από τη συλλογή του Αστέριου Μπλάγκου
Διαβάστε επίσης: Αλίκη Βουγιουκλάκη: Αποκλειστική φωτογραφία την πρωτοχρονιά του 1969 αγκαλιά με τις κούκλες – σωσίες της