Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ή σημερινή. Ημέρα που θεσπίστηκε για να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έστειλε η Νατάσα Παζαΐτη Καραμανλή. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε μια γυναίκα – σύμβολο που θαυμάζει για τη δύναμή της και το ανάστημα που ύψωσε στην εποχή της, την Υπατία.

«Γυναίκες σύμβολα που έγραψαν Ιστορία! Σαν σήμερα, στις 8 Μαρτίου του 415 μ.Χ., πεθαίνει με μαρτυρικό τρόπο η Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος Υπατία. Μια γυναίκα που θαυμάζω για τη δύναμη της, για το ανάστημα που ύψωσε την εποχή της, για τη φωνή της. Μια γυναίκα σύμβολο.

Ήταν τόσο σπουδαία μαθηματικός που την θαύμαζαν όχι μόνον στην Αλεξάνδρεια, όπου ζούσε, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη. Ξεπέρασε τον σπουδαίο μαθηματικό πατέρα της, μίλησε για φιλοσοφία, δίδαξε τον Πλάτωνα, ήξερε Άλγεβρα και Γεωμετρία, ήξερε πώς να φτιάχνει αστρολάβο. Η καθημερινότητά της ήταν αφιερωμένη στη διδασκαλία. Ιδιαίτερα χαρισματική και αγαπητή ήταν σε όλους γνωστή για τις γνώσεις και τις ικανότητές της, για την αγνότητα και τον σεβάσμιο χαρακτήρα της», έγραψε η Νατάσα Παζαΐτη Καραμανλή, η οποία στη συνέχεια σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα ότι η καθεμία από εμάς κουβαλά μέσα της μια Υπατία αρκεί να την αναζητήσει.

«Αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει όμως η κάθε μια από εμάς. Αρκεί να είναι αποφασισμένη. Και η Υπατία ήταν αποφασισμένη σε κάθε ανάσα της ζωής της… Κουβαλάμε όλες μια Υπατία μέσα μας. Αποφασισμένη. Δυνατή. Αρκεί να την αναζητήσουμε. Και θα την βρούμε», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεινε το μήνυμά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ