Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2022 πήρε μαζί του την Εριέττα Τσουκαλά Λάτση. Η εγγονή της Εριέττα Κούρκουλου Λάτση αποχαιρετά τη γιαγιά της με ένα συγκινητικό κείμενο, περιγράφοντας έναν κύκλο ζωής. Έναν κύκλο ζωής που έκλεισε μέσα στο 2022, αλλά και έναν που ξεκίνησε την ίδια χρονιά, εκείνον του γιου της, Νίκου.

«2022, Σε ευχαριστώ. Όχι γιατί ήσουν εύκολη χρονιά – κάθε άλλο. Όμως είμαστε εδώ και έχουμε την υγεία μας. Φέτος, η οικογένειά μας υποδέχθηκε μια νέα ζωή και αποχαιρέτησε μια παλαιότερη.
Η παλαιότερη ζωή που έφυγε δεν ήταν τυχαία -αποτελούσε την ζωντανή ιστορία της οικογένειάς μας.

Μια γυναίκα η οποία επέλεξε και στήριξε τον άντρα της ζωής της, όταν εκείνος ακόμα δυσκολευόταν να βάλει φαγητό στο τραπέζι. Μια γυναίκα που παρέμεινε ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος, παρά τον ασύλληπτο πλούτο που απέκτησε αργότερα στην ζωή της. Μια γυναίκα που δεν έζησε ποτέ σε μεγάλο σπίτι και μια γιαγιά που μας μαγείρευε χοντρά μακαρόνια βουτύρου με κεφαλοτύρι και μας έμαθε να φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια. Μια γυναίκα που δεν ξέχασε ποτέ από που προήλθε. Η γιαγιά μας η Εριέττα.

Πάμε τώρα στη νέα ζωή που ήρθε εκατό χρόνια μετά την γέννηση της γιαγιάς. Η νέα αυτή ζωή άλλαξε τα πάντα για εμάς. Μας χάρισε συναισθήματα που δεν είχαμε ξαναβιώσει, χαμόγελα που μας λιώνουν την καρδιά λες και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον να χαμογελάει και μας απέδειξε ότι τελικά ένας (ή μάλλον δυο άνθρωποι) μπορούν να σταθούν όρθιοι παρά την αυπνία εννέα μηνών.

Μας έδωσε επίσης τη χαρά, μετά από τόσα χρόνια, όταν φωνάζουμε το όνομα Νίκος, κάποιος να γυρίζει να μας κοιτάξει και μας μοίρασε νέους ρόλους, όπως αυτόν της μαμάς, του μπαμπά, της γιαγιάς, του θείου, της θείας, του νονού και της νονάς. Ρόλους, που έχουμε σκοπό να τιμήσουμε και να υπηρετήσουμε όπως τους αξίζει.

Το 2022 ήταν σημαντική χρονιά, όχι επειδή ήταν εύκολη, αλλά επειδή μας έμαθε ότι μέσα στο σκοτάδι πάντα υπάρχει μια χαραμάδα φωτός και ότι για αυτή την χαραμάδα αξίζει να συνεχίζουμε.
2023, είμαστε έτοιμοι», γράφει στο κείμενο για τη γιαγιά της και τον γιο της η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ