Μπορεί μια ενδυματολογική επιλογή στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων να ξεσηκώσει θύελλα σχολίων; Κι όμως στην Ελλάδα του 2021 το καταφέραμε κι αυτό.

Η σπίθα που άναψε το φιτίλι ήταν το κατεβασμένο μανίκι στο φόρεμα της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου. Η έκθεση του ώμου της μάλλον πρόσβαλλε την αισθητική του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη, ο οποίος σχολίασε την εμφάνισή της στη Βουλή κάπως έτσι: «Ιδού μια γυναίκα που ξέρει να ντύνεται! Τι πιο κατάλληλο για τη Βουλή; Αναρωτιέμαι τι θα φορούσε αν πήγαινε στο πάρτι ενός beach bar…».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στη συνεδρίαση της Βουλής με το επίμαχο κίτρινο φόρεμα.

Εννοείται πως η πολιτικός θέλησε να απαντήσει στο παραπάνω με την ατάκα: «Θα είχα ζητήσει τη συμβουλή του ευθυμογράφου. Φοβάμαι όμως ότι δεν γνωμοδοτεί σαν ενδυματολόγος, αλλά σαν ‘λυκειάρχης’. Κι αυτό -να κρίνεις μια γυναίκα από το τι φοράει- είναι χόμπι του προηγούμενου αιώνα #mansplaining».

Η συγκεκριμένη δράση και αντίδραση έγινε viral στα social media με πολλούς χρήστες τους να επιδοκιμάζουν τη στάση της υφυπουργού και πολλούς να σημειώνουν πως τη συνήθεια να εξηγεί κάτι ένας άντρας σε μια γυναίκα με περιφρονητικό τρόπο (αυτό σημαίνει το mansplaining που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων man(άντρας) και explaining(εξήγηση) τη λες και αναχρονιστική. Οι εποχές όπου οι άντρες όριζαν την εμφάνιση, συμπεριφορά ή τον τρόπο ζωής μια γυναίκας ανήκουν στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ