Ο Δημήτρης Φιλιππίδης παίζει φέτος στην εξαιρετική παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Χειλάκη, που έκανε πρεμιέρα χθες Δευτέρα στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και θα συνεχίσει με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης ο οποίος ήταν υποψήφιος για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για τη θεατρική σεζόν 2021 -2022, υποδύεται εξαιρετικά στην παράσταση τον γιατρό Πυργκόν, ο οποίος «κουράρει» τον «κατά φαντασίαν ασθενή» Αργκάν (Αιμίλιος Χειλάκης) και έχει παράνομη σχέση με την Μπελίνα τη δεύτερη σύζυγό του. (Μυρτώ Αλικάκη).

Το Βραβείο Χορν επιστρέφει μετά από 3 χρόνια! Ροϊλός, Λέκκας, Φιλιππίδης, Χαλκιάς, ανάμεσα στους υποψήφιους

Η σχέση του Δημήτρη Φιλιππίδη με την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής»

Να σημειώσουμε ότι ο Δημήτρης Φιλιππίδης γνωρίζει καλά αυτό το έργο καθώς το είχε μεταφράσει μαζί με τον πατέρα του Πέτρο Φιλιππίδη όταν εκείνος είχε υποδυθεί τον Αργκάν στην ίδια παράσταση το 2019 με την Μυρτώ Αλικάκη στον ίδιο ρόλο της Μπελίνας!

Στην πρεμιέρα της περιοδείας ήταν εκεί για να καμαρώσει τον γιο της και να απολαύσει την παράσταση και η μητέρα του Δημήτρη Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, η οποία τον καταχειροκρότησε και μετά πήγε στα καμαρίνια για να τον συγχαρεί. Ωστόσο επέλεξε να μην ποζάρει στους φωτογράφους. Ο πατέρας του Πέτρος Φιλιππίδης παρακολούθησε την παράσταση σε μια από τις γενικές πρόβες που έγιναν πριν την πρεμιέρα.

Η δήλωση του Αιμίλιου Χειλάκη για τον Δημήτρη Φιλιππίδη

Ο Αιμίλιος Χειλάκης είχε δηλώσει στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» για τον Δημήτρη Φιλιππίδη με αφορμή τη συνεργασία τους στην παράσταση: «Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, ένας ηθοποιός που θα αποδείξει με τον καιρό τη σπουδαιότητά του. Έχει θάρρος χωρίς θράσος, ένας άνθρωπος που είναι παρών, ακούει τα πάντα και ήταν και υποψήφιος για το βραβείο Χορν φέτος»

Ο Αιμίλιος Χειλάκης με τον Δημήτρη Φιλιππίδη στην παράσταση.

Λίγα λόγια για τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου

Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου μπαίνει ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν, ο οποίος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρ’ όλα αυτά, και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι τού φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Μάταια όμως. Οι γιατροί – αλλά και κάθε είδους τσαρλατάνοι – δοκιμάζουν πάνω του όλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσουν και από τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Καθώς βλέπει ότι οι «επιστήμονες» προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική, με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αδιαφορώντας αν εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Όταν η Αγγελική αντιδρά, ο Αργκάν με την προτροπή της δεύτερης συζύγου του της Μπελίνα, της ανακοινώνει ότι μοναδική της εναλλακτική είναι να κλειστεί σε μοναστήρι. Αυτοί που αναλαμβάνουν να τον συνεφέρουν είναι η υπηρέτριά του η Τουανέτα και ο αδερφός του ο Βεράλδος. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος τον εκμεταλλεύεται και ποιος τον νοιάζεται, ποιος τον επιβουλεύεται και ποιος πραγματικά τον αγαπάει.

Είναι όμως ο Αργκάν πράγματι ασθενής; Και αν ναι, ασθενεί από μια αρρώστια που μπορεί η ιατρική να θεραπεύσει; Ή μήπως είναι ένας ανασφαλής, φοβισμένος άνθρωπος που ενώ τα έχει όλα, προσπαθεί να βρει τι του φταίει και δεν είναι ευτυχισμένος και με πρόσχημα την κλονισμένη του υγεία πασχίζει να προκαλέσει τον ενδιαφέρον των γύρω του και να σιγουρευτεί ότι νοιάζονται για αυτόν; Και μήπως τελικά ο μολιερικός Αργκάν δεν διαφέρει και πολύ από τον σύγχρονο άνθρωπο που δεν ικανοποιείται με τίποτα και παρόλο που ζει μια άνετη οικογενειακή ζωή, συνειδητοποιεί τελικά ότι η βαθύτερη και σημαντικότερη ανάγκη του είναι να αγαπηθεί.

Διαβάστε επίσης: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» ξεκινά το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ