Ένα πρωτότυπο χόμπι φαίνεται πως βρήκε για το φετινό καλοκαίρι η Ζέτα Μακρυπούλια. Μετά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών της υποχρεώσεων και μια επιτυχημένη τηλεοπτική σεζόν για το «Ρουκ Ζουκ» στον ANT1 η παρουσιάστρια και ηθοποιός ξεκίνησε τις καλοκαιρινές διακοπές της.

Η ίδια απόλαυσε την ηρεμία και τις ομορφιές της Ελλάδας πλάι στη θάλασσα. Ωστόσο, η Ζέτα Μακρυπούλια επιδόθηκε και σε ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα δημιουργικό χόμπι. Την τέχνική του μακραμέ, ή αλλιώς την τέχνη των καλλιτεχνικών κόμπων.

Η ανάρτηση της Ζέτας Μακρυπούλια:

Με ανάρτησή της η Ζέτα Μακρυπούλια μας έδειξε την τεχνική του μακραμέ, αλλά και το έργο που δημιούργησε η ίδια.

«Προσήλωση, αφοσίωση, ξεκούραση και κυρίως τζιτζίκια. Καλοκαίρι και Μακραμέ!», έγραψε χαρακτηριστικά η Ζέτα Μακρυπούλια.

Τι είναι το μακραμέ

Το μακραμέ λοιπόν (ή κομποδετική) είναι μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας, στην οποία δεν υφαίνουμε με αργαλειό ούτε πλέκουμε με βελόνες ή βελονάκι, αλλά κάνουμε κόμπους με τα χέρια μας και μόνο. Αυτό είναι και το θαυμαστό σ’ αυτή την τέχνη, αφού μπορεί κανείς να δημιουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς περίπλοκες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό ή προετοιμασία.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του μακραμέ είναι ότι μπορεί κανείς να φτιάξει αξιόλογα κοσμήματα ή αντικείμενα, ακόμη και στα πρώτα βήματα της τέχνης αυτής.

Τα περισσότερα κείμενα αναφέρουν ότι η τέχνη του μακραμέ γεννήθηκε στις αραβικές χώρες, γύρω στον 13ο αιώνα μ.Χ. Το όνομα «μακραμέ» είναι πιθανό να προέρχεται από το Αραβικό «Migramah» που σημαίνει κάτι σαν «κρόσσι, διακοσμητική φράντζα, χοντρή δαντέλα». Ωστόσο, η τέχνη των κόμπων χρονολογείται πιθανότατα πολύ πίσω ακόμη, στην Αρχαία Κίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Εμπόλεμων Βασιλείων (481-221 π.Χ.) ή πιο πίσω, κατά τη διάρκεια της περιόδου των Βόρειων Δυναστειών (581-317 π.Χ.).

Όπως και οι Άραβες, οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν διακοσμητικούς κόμπους στα τελετουργικά κοστούμια, στα έργα ζωγραφικής σε μετάξι, στα φανάρια και στα διακοσμητικά τοίχου. Κάποιες από τις πρώτες καταγραφές χρήσης του μακραμέ ως διακόσμηση εμφανίστηκαν στα γλυπτά των Βαβυλωνίων και των Ασσυρίων. Κρόσσια και πλεξίδες σε στυλ μακραμέ κοσμούσαν τα ενδύματα της εποχής στα αγάλματα που βρέθηκαν.

Επίσης, στη Μινωική εποχή ανάγονται και οι «δεσιές», η παραδοσιακή τέχνη που οι γυναίκες από την Κρήτη χρησιμοποιούν για να ολοκληρώνουν τα εργόχειρά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ