Ο πρωταγωνιστής της ταινίας CODA Τρόι Κότσουρ έγραψε ιστορία στα Όσκαρ 2022. Ο 53χρονος ηθοποιός είναι ο πρώτος κωφός που είναι υποψήφιος και κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας. Ο ηθοποιός απέσπασε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου ενώ στον λόγο αποδοχής του ευχαρίστησε τη σκηνοθέτη του Σιάν Χέντερ που ένωσε τον κόσμο των κωφών και των ακουόντων.

«Είσαι μια γέφυρα», ανέφερε ο Τρόι Κότσουρ. «Το όνομά σου θα είναι πάντα σε αυτή τη γέφυρα -Γέφυρα Σιάν Χέντερ- εδώ στο Χόλιγουντ». Ο ηθοποιός αφιέρωσε το Όσκαρ του στην κοινότητα των κωφών, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και σε όλες τις CODA κοινότητες τονίζοντας: «Αυτή είναι η στιγμή μας».

Στην ταινία ο Τρόι Κότσουρ υποδύεται τον Φρανκ, τον πατέρα της Ρούμπι (που υποδύεται η Εμίλια Τζόουνς). Η Ρούμπι είναι CODA (παιδί ενός κωφού γονέα) που ζει τη ζωή της κάνοντας τη διερμηνέα για τον πατέρα της, τη μητέρα της Τζάκι (Μάρλι Μάτλιν) και τον αδερφό της Λίο (Ντάνιελ Ντουράντ) για την οικογενειακή επιχείρηση με είδη αλιείας στην Βοστόνη. Την ίδια ώρα, θέλει να κηνυγήσει το όνειρό της στην εκπαίδευσή.

Το CODA είναι μια ταινία του Apple TV+ που είναι εμπνευσμένη από το γαλλικό La Famille Bélier γα το οποίο ο Κότσουρ είχε κερδίσει ένα ιστορικό βραβείο SAG για την ερμηνεία του.

Στην ίδια κατηγορία βρισκόταν και η συμπρωταγωνίστριά του Ματλίν που τυχαίνει να είναι η πρώτη κωφή ηθοποιός και η νεότερη γυναίκα που κερδίσει Όσκαρ για την ερμηνεία της. Από το 1987 που κέρδισε, κανένας άλλος κωφός δεν είχε πάρει Όσκαρ με τον Κότσουρ να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ