Ο γιος του Τζον Λένον, Τζούλιαν, θέτει σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα του πατέρα του, που είχε ως ενθύμια των Τhe Beatles. Ανάμεσα τους υπάρχουν τρεις κιθάρες και χειρόγραφες σημειώσεις για το τραγούδι Hey Jude του 1968.

Η δημοπρασία είναι σε μορφή NFT, μια πώληση μη ανταλλάξιμων διακριτικών (NFTs), που πρόκειται για έναν τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Κάθε πλειοδότης θα μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αρχείου που περιγράφεται ως «ηχητικό/ακουστικό συλλεκτικό υλικό», στο οποίο ο Τζούλιαν Λένον αφηγείται μια «συγκεκριμένη “εγκάρδια” ανάμνηση». Τα NFTs γενικά χαρακτηρίζονται ως η ψηφιακή απάντηση στα συλλεκτικά κομμάτια, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν για κινδύνους στην αγορά.

«Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που ζω σε μια εποχή όπου η καινοτομία μου επιτρέπει να μοιράζομαι τέτοια προσωπικά κομμάτια της οικογενειακής μου ιστορίας, των Λένον», είπε ο Τζούλιαν Λένον. «Μέσα από αυτήν τη συλλογή NFT, είμαι σε θέση να παραχωρήσω αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά αντικείμενα που αγαπώ και μεταφέρω την κληρονομιά του πατέρα μου με έναν νέο τρόπο».

Παρόλο που τα NFT πωλούνται μερικές φορές μαζί με φυσικά αντικείμενα, ως ένα είδος ψηφιακού πιστοποιητικού γνησιότητας, η κατοχή ενός NFT δεν παρέχει την κυριότητα του υποκείμενου στοιχείου – μάλλον, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος ψηφιακών δικαιωμάτων.

Οι προσφορές για αυτό το NFT ήταν 50.000 δολάρια έως το βράδυ της Τρίτης. Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ή σε φυσική δημοπρασία στο Μπέβερλι Χιλς. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον φιλανθρωπικό οργανισμό που έχει ιδρύσει ο γιος του Τζον Λένον, White Feather Foundation.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ