Το σποτ για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας ξεσήκωσε μεγάλη συζήτηση αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που υπολόγιζαν οι διοργανωτές του.

Παράπονο, τύψεις και στο βάθος γκρίζο φόντο…

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. ‘Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;’. Και αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. Τι έχω κάνει λάθος; Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», αναφέρει η πρωταγωνίστρια του σποτ.

Το σκοτεινό background, οι φράσεις που εμφανίζονται… απειλητικά στο πλάνο, το θλιμμένο βλέμμα και τα σκληρά λόγια που ακόγονται από το στόμα μιας γυναίκας προκαλούν αίσθηση. Λέει πως επέλεξε να κάνει καριέρα και άφησε σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργία οικογένειας με αποτέλεσμα στα 40+ να το μετανιώσει και να συστήσει στις υπόλοιπες γυναίκες να μην κάνουν το ίδιο «λάθος».

Απέτυχε η αποστολή μηνύματος

Γιατί «λάθος»; Ποιος ορίζει τι είναι λάθος και σωστό; Γιατί «πρέπει» μια γυναίκα να γίνει οπωσδήποτε μάνα; Τα ερωτήματα που θα έπρεπε να τεθούν είναι άλλα. Τι κίνητρα μας δίνει η πολιτεία για να κάνουμε παιδιά; Ποιους νόμους έχει θεσπίσει το κράτος για να προστατέψει, να στηρίξει οικονομικά τη μητέρα;

Λίγες μέρες μετά ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Γυναίκες αλλά και άντρες να καταθέτουν τη δική τους άποψη, να μιλάνε για μια άστοχη επιλογή λέξεων που στην πραγματικότητα στέλνουν λάθος κοινωνικό μήνυμα με θέμα τη γυναικεία υπογονιμότητα, για μια μάλλον άκομψη κίνηση της πολιτείας (μάλιστα το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου) να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες κατάφερε στην πραγματικότητα το αντίθετο. Να τους δημιουργήσει τύψεις αλλά και οργή προς εκείνους που θέλουν να ορίζουν τ δικό τους σώμα και τι επιλογές τους.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος και ένας εκ των βασικών ομιλητών του Συνεδρίου είχε αφήσει ήδη από χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του. «Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Αναφερόμενος στο σποτ είπε ότι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και έπαιζε 10 μέρες στην τηλεόραση: «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας».  

Οι επώνυμοι ξεκαθαρίζουν τη θέση τους

Η θύελλα αντιδράσεων από απλούς πολίτες αλλά και επώνυμα πρόσωπα της καλλιτεχνικής ζωής δεν έχει τελειωμό με δεκάδες επώνυμους και μη πολίτες να παίρνουν θέση απέναντι στο ζήτημα.Από τις πρώτες φωνές που ακούστηκαν κατά του Συνεδρίου ήταν και η Καίτη Γαρμπή που φρόντισε να διαχωρισει τη θέση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου τοποθετήθηκε και η Σταματίνα Τσιμτσιλή μέσα από το Happy Day: «Δεν ήξερα τίποτα. Ο σάλος δικαίως προκλήθηκε γι’ αυτό το βίντεο. Με αυτό το ρολόι που χτυπά απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου. Αν δε γίνεις μάνα δε σημαίνει ότι δεν είσαι ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Απέσυρα τη συμμετοχή και έγραψα ένα κείμενο που συνόδευα την ανάρτησή μου. Επειδή κάποιοι συνάδελφοί μου είπαν εγώ είχα καταλάβει ότι η διοργάνωση είχε θέματα και για αυτό δεν ήθελα να συμμετέχω. Να πω με την ειλικρίνεια που με διακατέχει ότι εγώ ήξερα ότι θα είναι ένα συνέδριο για την υπογεννητικότητα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαίοι υπουργοί. Τώρα να λέμε γιατί εσύ το έγραψες το πρωί και όχι το βράδυ, φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας», είπε η Σταματίνα.

Η Σταματίνα με τα τρία παιδιά της Νάγια, Μαίρη και Γιάννη (Ιnstagram/stam_tsimtsili)

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Ελεονώρα Μελέτη που έγραψε στο Instagram; «Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Κ καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί κ ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. … Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».

H Eλεονώρα Μελέτη με τη μικρή Αλεξάνδρα Μαροσούλη (Instagram/monoram)

Η Πέγκυ Ζήνα έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Εννοείται αποχωρώ από το 1ο  Συνέδριο Γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, μετά το απαράδεκτο βίντεο που υποτιμά τις γυναίκες και τις αποφάσεις της ζωής τους. Μόνο εκείνες ξέρουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να γίνουν μανούλες και πότε. Μόνο εκείνες δημιουργούν τα όριά τους κι αν θέλουν τα ξεπερνάνε. Κανείς άλλος. Μου ζητήθηκε από έναν φίλο να πω πώς συνδυάζονται καριέρα και μητρότητα, έτσι ώστε να δώσω θάρρος στις νέες μανούλες… Δεν γνώριζα τίποτε άλλο σχετικά με το συνέδριο και τους συμμετέχοντες σε αυτό με όποιον τρόπο. Έτσι λοιπόν με απόλυτο σεβασμό του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση δεν προτίθεμαι να στηρίξω μια τέτοια πρωτοβουλία. Σε όλες αυτές που μπόρεσαν ή δεν μπόρεσαν, που προχώρησαν ή φοβήθηκαν, που έκριναν ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες κι όταν έγιναν ήταν πλέον αργά και σε όσες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να προσπαθήσουν …είστε πολύτιμες και υπέροχες. Αξίζετε μόνο αγάπη και σεβασμό».

H Πέγκυ Ζήνα (Instagram/peggyzina_official)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ