Το σαιξπηρικό δράμα «Οθέλλος» ξεκίνησε την περιοδεία του την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας, με πρώτο σταθμό το Θέατρο Βράχων Βύρωνα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Μπέζος, Αιμίλιος Χειλάκης, Μυρτώ Αλικάκη και συμμετέχει μία ομάδα εξαιρετικών ακόμα ηθοποιών. Τη σκηνοθετική επίβλεψη κρατά ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, ενώ η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη.

Μεταξύ άλλων, την παράσταση παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι από τον χώρο της showbiz, που απόλαυσαν τους συντελεστές επί σκηνής και τους χάρισαν το πιο θερμό χειροκρότημά τους.

Ανάμεσά τους και ο Πέτρος Λαγούτης, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλευρό της Μυρτώς Αλικάκη. Οι δυο τους -αν και χωρισμένοι εδώ και αρκετά χρόνια- διατηρούν άψογες σχέσεις μεταξύ τους. Ο πρώην σύζυγος της ηθοποιού, μάλιστα, δεν έφτασε μόνος του στον χώρο του θεάτρου, αλλά συνοδευόμενος από τον μεγαλύτερο γιο τους, Δημήτρη, ο οποίος είναι 19 χρονών και μοιάζει πολύ στον διάσημο μπαμπά του.

Στο τέλος της βραδιάς, οι δυο τους βρέθηκαν στα παρασκήνια για να συγχαρούν τους ηθοποιούς και ειδικά την Μυρτώ Αλικάκη, με την οποία και πόζαραν μαζί στον φωτογραφικό φακό.

Υπόθεση

Στον “Οθέλλο” ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.

Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο του Σαίξπηρ μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ