Με το που διέρρευσε η πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας House of Gucci για τους εραστές της μόδας και του κινηματογράφου άνοιξε νέο κεφάλαιο γεμάτο γνώση, σασπένς, δάκρυα και μπόλικα τόπια υφασμάτων. Και αυτό γιατί η ταινία έχει να κάνει με την τραγική ιστορία της δολοφονίας του εγγονού του ιδρυτή του οίκου, Γκούτσιο Γκούτσι Μαουρίτσιο από πληρωμένο δολοφόνο που είχε προσλάβει η σύζυγός του Πατρίτσια Ρετζιάνι, τον Μάρτιο του 1995.

https://www.instagram.com/p/CQnw3V1JwJh/?utm_source=ig_web_copy_link

Και μπορεί να μιλάμε για μια υπόθεση που συγκλόνισε την ιταλική (και όχι μόνο) κοινωνία αλλά εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη δύναμη του οίκου Gucci για την κινητήριο δύναμη των ιδρυτών της η οποία και άλλαξε το ρου της παγκόσμιας μόδας.

Εάν δεν υπήρχε η Ιταλία ίσως η μόδας να μην είχε την επιρροή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν η Ιταλία που πρόσθεσε λάδι στα γρανάζια της μηχανής της μόδας, που έδωσε ακόμη περισσότερο χρώμα στο καλειδοσκόπιο του στυλ. Από τα ψυχεδελικά prints του Emilio Pucci μέχρι τα ζιγκ ζαγκ του Missoni και από γεμάτα χλιδή μοτίβα του Gianni Versace μέχρι τα λουλουδάτα μοτίβα των Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Καμπάνα η Ιταλία έχει πολλά να διδάξει στον κόσμο. Για να μην παραλείψουμε φυσικά τη φινετσάτη ύφος του Giorgio Armani αλλά και τις ντελικάτες φιγούρες που ανέβασε ο μετρ της κομψότητας Valentino Garavani στην πασαρέλα ή την cool αυτοπεποίθηση της Miuccia Prada.

Αυτή ήταν η πρώτη φωτογραφία που ήρθε στη δημοσιότητα από τα γυρίσματα της ταινίας.

Ίσως όμως ο πρωτεργάτης όλων των παραπάνω να ήταν ο Γκούτσιο Γκούτσι, ο άνθρωπος, ο επιχειρηματίας που μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο βοήθησε την Ιταλία να ανοικοδομήσει την οικονομία της μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη σε signature κομμάτια Gucci που άφησαν εποχή όπως η θρυλική τσάντα από μπαμπού που έγινε η αγαπημένη των κυριών σε όλα τα χρυσοποίκιλτα σαλόνια της Φλωρεντίας στα 50s στην εποχή της dolce vita του ευρωπαϊκού τζετ σετ.

Ώσπου φτάνουμε στη δεκαετία του 70, όταν ο Γκούτσιο Γκούτσι, ο εγγονός του ιδρυτή του οίκου μόδας και η Ρετζιάνι συναντήθηκαν και παντρεύτηκαν, η προσοχή του κόσμου είχε στραφεί στο Μιλάνο, όπου ήταν σε εξέλιξη η επανάσταση του ready-to-wear, με επικεφαλής τον Armani (ιδρύθηκε το 1975) και τον Versace ( 1978). Τι πιο ιδανική περίοδος για να ακμάσει η αυτοκρατορία Gucci, με το διάσημο logo των αντικριστών G, μέχρι την παροδική του πτώση στις αρχές των 90s;

https://www.instagram.com/p/CQmzkP8nLv_/?utm_source=ig_web_copy_link

Η αρχή του τέλους έγινε τo 1993 όταν ο Μαουρίτσιο πούλησε τη Gucci στην Investcorp για 120 εκατομμύρια δολάρια) μια κίνηση που σε συνδυασμό με την απιστία, το διαζύγιο και την απληστία της Ρετζιάνι έφτιαξε ένα φονικό κοκτέιλ που οδήγησε και στο τραγικό τέλος του τον Μάρτιο του 1995 όταν έπεφτε νεκρός έξω από τα γραφείο του. Όπως θα έλεγε και η «Μαύρη Χήρα» στην Guardian το 2016, «ήμουν θυμωμένη μαζί του για πάρα πολλούς λόγους εκείνη την εποχή, αλλά κυρίως, επειδή έχασε μέσα από τα χέρια του την οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν ανόητο. Ήταν αποτυχία. Ήμουν γεμάτη οργή αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Δεν έπρεπε να μου το κάνει αυτό».

Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο Hοuse of Gucci της Σάρα Γκέι Φόρντεν.

Με άλλα λόγια οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα με τη Lady Gaga και τον Ντράιβερ στο σετ με τους δυο τους να φορούν εφαρμοστά κασμιρένια τοπ, stylish παλτό, μπλούζες με ρίγες και florals της δεκαετίας του ’70, όλα συνδυασμένα με κοσμήματα από χρυσό και μαργαριτάρια, μας κάνουν να θέλουμε να βρεθούμε ΤΩΡΑ εκεί σε μια εποχή όπου μαζί με την Τζάνις Τσόπλιν και τους Fleetwood Mac μεσουρανούσε η χλιδή και η πολυτέλεια μέσα σε μπαμπού τσάντες με τα iconic κοκάλινα χερούλια.

Πλέον ο Gucci ανήκει στον όμιλο του Φρανσουά Πινό ενώ φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του οίκου με μια επετειακή συλλογή να αναμένεται σύντομα δια χειρός πάντα του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέσαντρο Μισέλ.

(Φωτογραφίες Instagram/ladygaga)

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ