Η πρωτοποριακή διαδραστική καλλιτεχνική κίνηση «I AM NOT A DOLL», που στέλνει το μήνυμα κατά της βίας των γυναικών και της οποίας είναι πρέσβειρα, αλλά και ο ευαίσθητο θέμα του τουρισμού στην Ελλάδα της Covid εποχής, ήταν η αφορμή αυτής ης συζήτητης με την επικεφαλής του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, αλλά και την 20χρονη κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου.

Με τη Σοφία Μπεκατώρου να κάνει την αρχή, καθημερινά πια γυναίκες και άντρες, κορίτσια και αγόρια σε όλη την Ελλάδα «σπάνε» τη σιωπή τους, βρίσκουν το θάρρος και μιλούν ανοιχτά πια για κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν βιώσει. «Η Σοφία Μπεκατώρου έδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα με το να μιλήσει για τη σεξουαλική της κακοποίηση και τη θεωρώ πολύ γενναία για αυτή της την πράξη. Η σιωπή σε αυτά τα τόσο ευαίσθητα θέματα είναι πρόβλημα. Πολλά θύματα έχουν κρατήσει τον εφιάλτη τους για τον εαυτό τους, καθώς αναγκάστηκαν να σιωπήσουν από τον δράστη ή άλλους ενήλικες γύρω τους. Έτσι, τα θύματα όχι μόνο υφίστανται αυτή τη φρίκη της κακοποίησης, αλλά συνήθως το κρατάνε μέσα τους θαμμένο για χρόνια ή πολλές φορές και
για πάντα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό που έγινε η αρχή» αναφέρει η Άντζελα Γκερέκου. Φαίνεται πια πως το ελληνικό #MeToo βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ίδια την πιο κατάλληλη στιγμή μαζί με την κόρη της Μαρία στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα πρωταγωνιστώντας στην καμπάνια #iamnotadoll.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την έκθεση αυτή. Την ετοιμάζουμε ενάμιση χρόνο τώρα και έτυχε να συμπέσει με τα γεγονότα της επικαιρότητας, που σίγουρα μας αφορούν όλους. H αφορμή από την αρχή αυτής της δράσης είναι η ενδυνάμωση και η ευαισθητοποίηση» εξηγεί και προσθέτει: «Πιστεύω ακράδαντα πως η καλλιέργεια και η παιδεία μέσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλύτερο παρόν αλλά και μέλλον για όλους μας. Εάν, όμως, πραγματικά θέλουμε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν αυτά που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού γίνουν νόρμα στα παιδιά. Η εκπαίδευση και τα κίνητρα για συζήτηση θεωρώ ότι αποτελούν βασικό παράγοντα». Μιλώντας για ισότητα των φύλων, τη ρωτώ τι πιστεύει πως θα πρέπει να αλλάξει επί της ουσίας ώστε να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες να ανέρχονται σε υψηλότερες θέσεις ιεραρχικά.

«Η ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να οικοδομήσουμε κοινωνίες που παρέχουν προστασία χωρίς αποκλεισμούς, όπου η ισότητα των δικαιωμάτων είναι υψίστης σημασίας – όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην καθημερινότητά μας. Αυτό θα ενδυναμώσει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες, δεδομένου ότι η ισότητα δικαιωμάτων θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και για τους δύο, επιτρέποντας και στους άντρες να ξεφύγουν από παραδοσιακούς ρόλους και στερεότυπα» απαντά.

«Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΟΡΟΣ»

Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή γυναικών στην πολιτική είναι δεδομένα πιο ενεργή. Ωστόσο, φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση αντρών – γυναικών. Έχοντας διατελέσει βουλευτής αλλά και υφυπουργός, αναρωτιέμαι τι συμβουλή θα έδινε σε μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. «Φυσικά να ασχοληθεί! Χρειαζόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση και γυναικεία διαίσθη-
ση και στην πολιτική. Όλο και περισσότεροι πολίτες πλέον εμπιστεύονται γυναίκες πολιτικούς. Σίγουρα έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αντρών και γυναικών, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας και στερεοτύπων» αναφέρει.

Και εξηγεί: «Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων αντρών και γυναικών, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. Είμαστε πολύ πίσω. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη μας τα ποσοστά και τη μειωμένη παρουσία των γυναικών στην πολιτική, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως ο σεξισμός δεν είναι ένας όρος άγνωστος. Βασική αρχή για την πολιτεία είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία Covid-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της κάθε γυναίκας για αυτό που θέλει να πετύχει, αλλά και στο όραμα της νέας γενιάς για μια κοινωνία απαλλαγμένη από έμφυλες διακρίσεις».

«Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΌΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ»

Η κουβέντα πηγαίνει στο ευαίσθητο θέμα του τουρισμού και τη ρωτώ με την ιδιότητα της επικεφαλής του ΕΟΤ πώς
πιστεύει ότι θα βρει την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. «Η χώρα μας δοκιμάστηκε το 2020 σκληρά και έχουμε πλέον μεγαλύτερη εμπειρία στα πρωτόκολλα, ενώ η γενική προετοιμασία ήδη υπάρχει, άρα θα είναι πιο εύκολο το ’21. Όλον αυτό τον καιρό επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν τις προσωποποιημένες υπηρεσίες και όλοι μαζί εκπαιδευόμαστε στα νέα δεδομένα. Ο τουριστικός τομέας αναγεννιέται. Επίσης, η χώρα είναι ο ιδανικός τόπος για τη “θεραπεία” στη μετα-Covid εποχή» αναφέρει. Η διάθεση για ταξίδια, όμως, μετουσιώνεται αυτομάτως και σε κρατήσεις; «Όχι κι αυτό συμβαίνει διότι η πανδημία και η οικονομική κρίση που αυτή επέφερε έχουν πλήξει σημαντικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα όσων θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα. Η Ελλάδα πιστεύω ότι θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, χάρη και στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το περσινό καλοκαίρι. Και τη φετινή χρονιά θα επικρατήσει η τάση των last minute κρατήσεων τόσο για τους καλοκαιρινούς όσο και για τους χειμερινούς προορισμούς».

Πού θα εστιαστεί το φετινό πρόγραμμα προβολής της χώρας μας; «Φέτος η καμπάνια προβολής της Ελλάδας δεν θα είναι δίμηνη και τρίμηνη, όπως στο παρελθόν, αλλά εξάμηνη και οκτάμηνη. Η έντασή της θα αυξομειώνεται όποτε χρειάζεται, ανάλογα με τη ζήτηση αλλά και τις χώρες στόχευσης. Βασικό πλέον στοιχείο στη νέα μας καμπάνια και οι ψηφιακοί νομάδες, μια νέα τάση που αναπτύσσουμε, καθώς και οι επισκέπτες με long term διαμονή. Δημιουργούμε περισσότερους επιτυχημένους προορισμούς και επιτυχημένος προορισμός είναι πρώτα ο προορισμός που είναι επιτυχημένος για τους πολίτες του. Επενδύουμε σε ένα νέο μοντέλο ενός αει- φόρου τουρισμού που ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού “Travel, enjoy, respect” αλλά και support, ο οποίος θα βασίζεται στον ίδιο τον άνθρωπο και θα στηρίζει τον άνθρωπο. Η Ελλάδα έχει ένα δυνατό brand name που βασίζεται στην αντίληψη και τις εμπειρίες που μπορεί να έχει κάθε επισκέπτης. Εκεί λοιπόν και εστιάζουμε» καταλήγει.

«ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΈΜΑΘΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΊΣΤΑΤΑΙ Η ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΊΑ»

Εργαζόμενη και δραστήρια γυναίκα, σύζυγος αλλά και μαμά, πώς βιώνει αυτή την πρωτόγνωρη για όλους περίοδο της πανδημίας; «Η πανδημία μάς μαθαίνει να προσαρμοζόμαστε: στον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε. Είναι πολύ νωρίς να υποθέσουμε ποιες αλλαγές θα είναι προσωρινές και ποιες μόνιμες. Σίγουρα μερικές από τις τάσεις που πιο γρήγορα έχουν υιοθετηθεί περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και πολλών πτυχών της καθημερινής ζωής. Όλη αυτή την περίοδο κάνουμε έναν επαναπροσδιορισμό της πραγματικής, τρισδιάστατης και “αναλογικής” ζωής. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που μάθαμε όλοι τον τελευταίο χρόνο είναι ότι δεν υπάρχει αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας και οικειότητας. Ανυπομονώ να επιστρέψω ξανά πίσω στον “δρόμο” και να επισκεφτώ διάφορα μέρη της χώρας και να συναντήσω πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπους σε όλη τη Ελλάδα και τον κόσμο». Παρατηρώντας κανείς το προφίλ της Άντζελας Γκερέκου στο Instagram βλέπει αναρτήσεις με φωτογραφίες από το παρελθόν, από την περίοδο που ήταν ηθοποιός και δημιουργός.

Αναπολεί, άραγε, εκείνα τα χρόνια; «Είμαι αρχιτέκτονας, ηθοποιός, και πολιτικός και νιώθω ότι βρίσκομαι στην πιο παραγωγική και δημιουργική φάση της ζωής μου. Ό,τι αναλαμβάνω το αγαπώ ξεχωριστά και σε ό,τι κάνω δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Βέβαια, ένας καλλιτέχνης είναι πάντα καλλιτέχνης!». Κλείνοντας της ζητώ να μοιραστεί μαζί μας μια συμβουλή που δίνει στην 20χρονη κόρη της Μαρία. «Θα το έλεγα καλύτερα ευχή, όχι συμβουλή. Εύχομαι να πετύχει σε όλους τους προσωπικούς της στόχους. Να καταφέρει όλα αυτά που εκείνη επιθυμεί και να μην παρατήσει ποτέ τα όνειρά της. Η ελπίδα και η δημιουργικότητα να μην εγκαταλείψουν ποτέ τον δρόμο της. Η ενέργειά της να είναι αστείρευτη και να θυμάται πάντα ότι ήρθε στον κόσμο για να λάμψει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, για να χρησιμοποιήσει τα προσόντα της όπως μόνο εκείνη ξέρει. Εγώ θα είμαι δίπλα της σε κάθε βήμα» σημειώνει.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ #IAMNOTADOLL ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η 20ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρία, μίλησέ μας για αυτό το πρότζεκτ και το πολύ σημαντικό του μήνυμα.

Το #iamnotadoll είναι ένα πρότζεκτ που μου φάνηκε από την αρχή πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά και το στηρίζω, αφού το μήνυμα που περνάει για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φύλο σχετικά με τη βία αλλά και την εκμετάλλευση είναι πολύ σημαντικά και κάθε τέτοια προσπάθεια χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Είναι τιμή μου η συμμετοχή σε αυτό. Το iamnotadol_project ήταν μια πρωτοβουλία της Ιωάννας Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης και βίας.

Πιστεύεις πως εν έτει 2021 η ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων είναι ακόμα μακριά;

Είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο δεν είμαστε ακόμα εκεί. Με σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση θα φτάσουμε εκεί.

Νιώθεις πως αυτό που συμβαίνει σήμερα θα καταφέρει να χτίσει ένα τείχος προστασίας για τα επόμενα υποψήφια θύματα κακοποίησης;

Αισθάνομαι θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τη Σοφία Μπεκατώρου που έκανε την αρχή αλλά και για όλα τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Πιστεύω και εύχομαι ότι θα λειτουργήσει τόσο ως τείχος προστασίας όσο και ως μια ώθηση για άλλους ανθρώπους να μιλήσουν για δικές τους ανάλογες εμπειρίες. Γιατί πια κανείς δεν είναι μόνος του απέναντι σε αυτό.

Είσαι ένα νέο κορίτσι. Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Γενικά δεν κάνω πολύ μακρινά όνειρα, πόσο μάλλον τώρα που επικρατεί αυτή η αβεβαιότητα λόγω πανδημίας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να κάνω στο άμεσο μέλλον.

Ποια συμβουλή του πατέρα σου και ποια της μητέρας σου κρατάς;

«Να προσέχω πού δείχνω εμπιστοσύνη» και «Να είμαι ο εαυτός μου», αλλά ανεξάρτητα από συμβουλές πιστεύω πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει τα δικά του βήματα ή και λάθη ενδεχομένως.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ