Tο κορίτσι μιας εύπορης οικογένειας γύρισε την πλάτη στον πατέρα της προκειμένου να ξεφύγει από ένα αυστηρό και ψυχρό περιβάλλον, Κατάφερε να γίνει μια από τις πιο διάσημες και ακριβοπληρωμένες γυναίκες του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ Grace Kelly: The Missing Millions που προβλήθηκε στο Channel 5 επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα μυστήριο: Πώς λίγο πριν από το τέλος της ζωής της η εκατομμυριούχος Αμερικανίδα ντίβα είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό μόλις $10.000!

Το 1956 στα γυρίσματα της ταινίας Υψηλή κοινωνία, όπου υποδυόταν την κληρονόμο Τρέισι Λορντ.

ΕΝΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ


Σε ένα μικρό προάστιο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις 12 Νοεμβρίου 1929 ήρθε στον κόσμο η Γκρέις Πατρίσια Κέλι. Η οικογένειά της ήταν αρκετά εύπορη, με το στοιχείο του αθλητισμού να είναι ιδιαίτερα έντονο. Ο πατέρας της, ο Ίρλανδοαμερικανός Τζον Κέλι, ήταν πρωταθλητής στην κωπηλασία, με τρία ολυμπιακά μετάλλια, και ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης εταιρείας πλινθοδομών. Η μητέρα της, Μάργκαρετ, ήταν καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, πρωταθλήτρια στην κολύμβηση και είχε ασχοληθεί με το μόντελινγκ, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα προπονήτρια γυναικείων ομάδων στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Η Γκρέις είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τη Μάργκαρετ και τον Τζον Τζ. –ο οποίος ήταν επίσης Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία–, και μία μικρότερη αδελφή, την Ελίζαμπεθ. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αφού ο πατέρας της, έχοντας υψηλές προσδοκίες, περίμενε τόσο από εκείνη όσο και από τα αδέλφια της να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του αθλητισμού, ενώ η μητέρα της ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Η ντροπαλή και εύθραυστη Γκρέις μέσα σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον ένιωθε να παραγκωνίζεται. «Ο πατέρας μου είχε έναν πολύ απλό τρόπο να βλέπει τη ζωή: “Δεν παίρνεις τίποτα με το τίποτα. Τα πάντα πρέπει να κατακτηθούν μέσα από τη δουλειά, την επιμονή και την ειλικρίνεια”» είχε εξομολογηθεί η ίδια.

Τον Οκτώβριο του 1935 η Γκρέις Κέλι σε ηλικία 6 ετών με τους γονείς και τα αδέλφια της σε παραλία στο Νιου Τζέρσι.

Η ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΝΤΙΒΑ
Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν κάτι παραπάνω από καλή. Μεγάλωσε σε μια πολυτελή έπαυλη –έκτασης 370 τ.μ.– με υπηρέτες και όλες τις ανέσεις. Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να της δώσει αυτό που της έλειπε: αγάπη, τρυφερότητα, ζεστασιά. Όλα αυτά οδήγησαν στην απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση από την οικονομική σιγουριά που αυτό της παρείχε. Για να τα καταφέρει, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ και τις διαφημίσεις, πετυχαίνοντας γρήγορα όχι απλά να βγάζει τα προς το ζην, αλλά να εξασφαλίζει αρκετά χρήματα – έφτασε να κερδίζει μέχρι 3.000 δολάρια την ημέρα. Στο αψεγάδιαστο πρόσωπό της όλοι είδαν το απόλυτο γυναικείο πρότυπο ομορφιάς. Η ίδια όμως είχε φιλοδοξίες για τον χώρο της υποκριτικής. Πολύ σύντομα τράβηξε την προσοχή της εταιρείας παραγωγής MGM, με την οποία υπέγραψε «χρυσό» συμβόλαιο. Το 1953 ήταν η χρονιά της, αφού έπαιξε στην ταινία Μογκάμπο μαζί με την Άβα Γκάρντνερ και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, κερδίζοντας την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ το 1954, μόλις στα 25 της χρόνια, κατέκτησε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η χωριατοπούλα. Εκείνη τη χρονιά είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ακόμη ταινίες, έχοντας έσοδα ύψους 273.000 δολαρίων, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,6 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από μια λαμπερή σταρ του Χόλιγουντ, η Γκρέις Κέλι υπήρξε και μια πολύ καλή επιχειρηματίας. Διάσημοι οίκοι μόδας τής δάνειζαν ρούχα και κοσμήματα και εκείνη αποτελούσε την καλύτερη «ζωντανή» διαφήμιση.Ουσιαστικά θεωρούνταν μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ντίβες της βιομηχανίας του θεάματος, με τα συνολικά κέρδη της να φτάνουν σε σημερινή αντιστοιχία τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1954 κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η χωριατοπούλα.
Το 1956 σε καμπάνια για σαμπουάν.
Το 1948 πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση για τσιγάρα.

ΜΟΝΙΜΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ

Είχε αδυναμία στους μεγαλύτερους άντρες. Η ερωτική της ζωή ήταν έντονη, ενώ κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για σχέσεις με τους συμπρωταγωνιστές της, οι οποίοι όμως ήταν παντρεμένοι. Ανάμεσα στις διάσημες φημολογούμενες σχέσεις της ήταν ο Μάρλον Μπράντο, ο Μπινγκ Κρόσμπι και ο Τζέιμς Στιούαρτ. «Ερωτευόμουν συνέχεια και δεν θεωρούσα ότι ήταν κάτι κακό» είχε παραδεχτεί η ίδια. Με τα χρόνια η επιθυμία της για γάμο και απόκτηση παιδιών είχε γίνει πια έντονη. «Ως ανύπαντρη γυναίκα σκεφτόμουν ότι κινδύνευα. Ωστόσο, δεν θέλω να είμαι παντρεμένη με κάποιον που αισθάνεται κατώτερος με την επιτυχία μου ή γιατί βγάζω περισσότερα χρήματα από όσα εκείνος» είχε εξομολογηθεί. Στις 18 Απριλίου του 1956, έναν χρόνο μετά τη γνωριμία τους στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, η ντίβα του Χόλιγουντ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό σε μια μεγαλοπρεπή τελετή με 700 επίτιμους προσκεκλημένους, ενώ τον γάμο παρακολούθησαν 30.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. «Όταν παντρεύτηκα τον πρίγκιπα Ρενιέ, παντρεύτηκα τον άντρα και όχι ό,τι εκείνος αντιπροσώ- πευε ή ήταν. Τον ερωτεύτηκα χωρίς να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Συναντηθήκαμε την κατάλληλη στιγμή» είχε πει η ίδια αναφερόμενη στον σύζυγό της.

Τον Απρίλιο του 1974 με τον σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ στο Hitchcock Gala που πραγματοποιήθηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης.

ΜΙΑ ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

Το παραμύθι της ευτυχισμένης πριγκίπισσας δεν ήταν ρεαλιστικό στη δική της περίπτωση, ούτε είχε happy end. Όταν παντρεύτηκε τον γοητευτικό πρίγκιπα του Μονακό δεν φανταζόταν ότι αυτό θα σήμαινε και το τέλος της καριέρας της στον κινηματογράφο. «Θα σταματήσετε την καριέρα σας;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου προς εκείνη, με την απάντησή της να είναι διστακτική αλλά ξεκάθαρη. «Αυτό εξαρτάται από τον πρίγκιπα». «Είναι κάτι που έχετε ήδη συζητήσει;» συνέχισε ο δημοσιογράφος, με την ίδια να αποκρίνεται ένα σκέτο «ναι». Σίγουρα δεν ήταν εύκολο για εκείνη. Είχε μάθει να ζει με ανεξαρτησία και ελευθερία ως περιζήτητη ντίβα και η ζωή της πριγκίπισσας την έκανε να μοιάζει παγιδευμένη σε χρυσό κλουβί. «Πιστεύω ότι βρισκόμουν στον δρόμο για να γίνω μια πολύ καλή ηθοποιός, είχα αρχίσει να λάμπω και να δείχνω ποια είμαι όταν ξεκίνησα» είχε πει, τονίζοντας έμμεσα τη μεγάλη θυσία που αναγκάστηκε να κάνει για χάρη του γάμου της. Η φιλανθρωπία και τα βασιλικά της καθήκοντα αντικατέστησαν τα κινηματογραφικά στούντιο και τη ζωή στο Χόλιγουντ. Με τον Ρενιέ απέκτησε τρία παιδιά, την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκιπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί. «Εργάζομαι σκληρά στις δημόσιες σχέσεις του παλατιού, σε ζητήματα κοινωνικά και ταυτόχρονα μεγαλώνω τους κληρονόμους της οικογένειας Γκριμάλντι» είχε δηλώσει η Γκρέις Κέλι, η οποία κατά κάποιον τρόπο είχε το άγγιγμα του Μίδα. Ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός και το Μονακό είχε πάρει λίγη από τη λάμψη της. Ωστόσο, τα προβλήματα στον γάμο της δεν άρχισαν να φανούν, με την ίδια να διατηρεί μια διακριτική στάση. «Ένας άνθρωπος πρέπει να κρατάει κάτι για τον εαυτό του, αλλιώς η ζωή του είναι απλά μια σελίδα ενός περιοδικού» συνήθιζε να λέει.

Στις 18 Απριλίου 1956 η ντίβα του Χόλιγουντ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό.
To 1969, στον κήπο του παλατιού, μαζί με τον Ρενιέ και τα παιδιά τους
Το 1973 σύσσωμη η οικογένεια Γκριμάλντι στην ύπαιθρο.

ΤΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ


Το πρωινό της 13ης Σεπτεμβρίου 1982 η 52χρονη τότε Γκρέις Κέλι μαζί με τη 17χρονη κόρη της Στεφανί μπήκαν στο πράσινο σπορ αυτοκίνητο μάρκας Rover 3500 για να επιστρέψουν οδικώς στο Μονακό από το εξοχικό της οικογένειας στο Roc Agel. Όπως τελικά αποδείχτηκε, η πριγκίπισσα του Μονακό έπειτα από ξαφνικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε σε γκρεμό ύψους 37 μέτρων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε την επόμενη μέρα, με τον σύζυγό της να δίνει εντολή να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη. Και αυτό ήταν το άδοξο τέλος μιας αγαπητής στον λαό πριγκίπισσας. Ωστόσο, η ανθρωπιστική της δράση, μέσω του φιλανθρωπικού της ιδρύματος The Princess Grace Foundation, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο του 1978 με την κόρη της πριγκίπισσα Καρολίνα.
Τον Νοέμβριο του 1956 με τον πρίγκιπα Ρενιέ σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες.

Η ΚΡΥΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΧΑΜΕΝΑ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ


Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Channel 5, Grace Kelly: The Missing Millions (Τα χαμένα εκατομμύρια), μυστήριο αποτελεί το γεγονός ότι μετά τον θάνατό της η Γκρέις Κέλι είχε σε λογαριασμό σε τράπεζα της Φιλαδέλφεια μόνο 10.000 δολάρια, ενώ η ακίνητη περιουσία της περιλάμβανε μόνο το αγροτικό σπίτι του παππού της στην Ιρλανδία, που είχε αγοράσει. Πώς είναι δυνατόν μια τόσο ακριβοπληρωμένη πρωταγωνίστρια, μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό, η οποία προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια της Αμερικής, να είχε τόσο λίγα χρήματα στην κατοχή της όσο ζούσε; Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ γίνεται προσπάθεια να λυθεί το μυστήριο για τα εκατομμύρια που απέκτησε, τα εκατομμύρια που έχασε αλλά και το πού κατέληξε η περιουσία της, παρουσιάζοντας επίσημα έγγραφα, τα οποία μάλιστα έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Τρία πρόσωπα, η συγγραφέας Μπόνι Γκριρ, η καθηγήτρια ιστορίας Κέιτ Ουίλιαμς και η Βρετανίδα οικονομική σύμβουλος Τζέμα Γκόντφρι, μιλούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν εκεί, η ηθοποιός για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ έπρεπε να πληρώσει «προίκα» 2 εκατομμύρια δολάρια –με σημερινούς αριθμούς σχεδόν 15 εκατομμύρια– στον οίκο των Γκριμάλντι. Το ποσό αυτό το κάλυψε εν μέρει από τα χρήματα που είχε αποκτήσει κατά την επιτυχημένη καριέρα της δουλεύοντας ως μοντέλο και ηθοποιός, και εν μέρει από την οικογενειακή της κληρονομιά. Μάλιστα, όταν το 1960 ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, το μερίδιό της από την οικογενειακή κληρονομιά ήταν 190.000 δολάρια, δηλαδή σε σημερινά χρήματα 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η μητέρα της Μάργκαρετ, η οποία πέθανε το 1990, είχε περιουσία αξίας πάνω από 2 εκατομμύρι δολάρια. Όπως αποκαλύπτει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τρεις διαθήκες της αδικοχαμένης σταρ. Η διαθήκη όμως που έχει το περισσότερο ενδιαφέρον και η πιο μυστηριώδης είναι η τρίτη στη σειρά. Βρίσκεται στο Μονακό και το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ προσβάσιμη στο κοινό δημιουργεί ερωτήματα. Από την πλευρά του ο γιος της, πρίγκιπας Αλβέρτος, αλλά και η οικογένεια γενικότερα δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν το περιεχόμενό της. Το παλάτι του Μονακό είναι πιθανό να γνωρίζει την απάντηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση ως προς την οικονομική κατάσταση της Γκρέις Κέλι και τα «χαμένα» εκατομμύριά της. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αξία του ονόματός της σήμερα λέγεται ότι φτάνει στα 58 εκατομμύρια δολάρια!

Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας Ρενιέ με τον Ζακ Ιβ Κουστό και τη σύζυγό του Σιμόν Μελχιόρ στο Μονακό.
Το πριγκιπικό ζεύγος τον Φεβρουάριο του 1977 στο παλάτι του Μονακό.
ΤΟ 1962 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με αφορμή τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας και του Χουάν Κάρλος στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ