Αν και ο Μπραν Πιτ δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με προσωπαγνωσία, ο ίδιος ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ ότι πάσχει από αυτή. «Κανείς δεν με πιστεύει», λέει ο σταρ του Χόλιγουντ. Παράλληλα εκφράζει την επιθυμία του να γνωρίσει και άλλον άνθρωπο που να αντιμετωπίζει την ίδια πάθηση. Οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει αυτή την πάθηση ως προσωπαγνωσία, αλλιώς γνωστή ως τύφλωση προσώπου.

Σε ένα εξώφυλλο του 2013 για το Esquire, ο Πιτ μίλησε για το πώς οι άνθρωποι έχουν αντιδράσει στην έλλειψη μνήμης του προσώπου του.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι με μισούν επειδή πιστεύουν ότι δεν τους σέβομαι», έλεγε στο περιοδικό. «Λοιπόν, ορκίζομαι στον Θεό, πέρασα ένα χρόνο όπου μόλις είπα: Φέτος, θα το αντιμετωπίσω και θα πω στους ανθρώπους: “Εντάξει, πού συναντηθήκαμε;” Αλλά απλώς χειροτέρεψε. Οι άνθρωποι ήταν πιο προσβεβλημένοι. Κάθε τόσο, κάποιος θα μου δίνει το πλαίσιο και θα λέω, “Σας ευχαριστώ που με βοηθήσατε”. Αλλά τσαντίζω περισσότερους ανθρώπους. Εκλαμβάνουν αυτό το πράγμα, όπως, “Είσαι εγωιστής. Είσαι αλαζονικός”. Αλλά είναι ένα μυστήριο για μένα, φίλε, δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα πρόσωπο»

Στην ίδια συνέντευξη στο GQ, ο αποκάλυψε ότι μάλλον διανύει τα τελευταία του «χιλιόμετρα» στο σινεμά. «Θεωρώ ότι βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο. Αυτό το τελευταίο εξάμηνο ή τρίμηνο. Τι θα είναι αυτό το στάδιο; Και πώς θέλω να το σχεδιάσω;» είπε μεταξύ άλλων.

Τι είναι η προσωπαγνωσία από την οποία λέει ότι πάσχει ο Μπραντ Πιτ;

Ο Πιτ δεν είναι μόνος που φοβάται ότι οι άνθρωποι τον βρίσκουν απόμακρο ή εχθρικό. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι σύνηθες μεταξύ των ατόμων που έχουν προσπαγνωσία και προσφέρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε εάν νομίζετε ότι έχετε.

«Συχνά, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναγνώρισης αποδίδουν τις δυσκολίες τους στο ότι ίσως απλώς δεν νοιάζονται αρκετά για τους άλλους και δεν προσπαθούν αρκετά και συχνά νιώθουν ένοχοι για αυτό», λέει ο Brad Duchaine, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Dartmouth. «Για αυτούς, είναι μια πραγματική ανακούφιση όταν μαθαίνουν για την προπαγνωσία, επειδή συνειδητοποιούν ότι είναι απλώς μια μικρή ιδιορρυθμία στο οπτικό τους σύστημα και όχι κάποιο ελάττωμα του χαρακτήρα».

Η προσωπαγνωσία είναι μια διαταραχή όπου η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει πρόσωπα ή να αναγνωρίζει κάποιον μόνο από το πρόσωπό του είναι μειωμένη, σύμφωνα με τη Σερίζ Κόροου, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέθελ.

«Κάποιος που έχει προπαγνωστία, μπορεί να δει μια χαρά», λέει η Κόροου. «Δεν επηρεάζεται τίποτα σχετικά με το χαμηλό επίπεδο όρασής τους. Η μνήμη τους είναι συνήθως μια χαρά».

Στον εγκέφαλο, υπάρχουν περίπου 12 περιοχές για το πρόσωπο χωρισμένες μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου που καθορίζουν την επεξεργασία του προσώπου μας, σύμφωνα με τον Ντουτσέιν, ο οποίος ηγείται του Ερευνητικού Κέντρου Προσωπαγγνωσίας. Όταν αυτές οι περιοχές δεν λειτουργούν σωστά, δυσκολευόμαστε με την αναγνώριση προσώπου.

Υπάρχουν δύο τύποι προσωπαγνωσίας: η αναπτυξιακή και η επίκτητη. Εκείνοι με επίκτητη προσωπαγνωσία αναπτύσσουν τη διαταραχή μετά από εγκεφαλική βλάβη, λέει ο Ντουτσέιν. Τα άτομα με αναπτυξιακή προσωπαγνωσία δεν έχουν υποστεί ποτέ σημαντική εγκεφαλική βλάβη, αλλά αντιμετώπισαν πρόβλημα στην αναγνώριση προσώπων σε όλη τους τη ζωή.

Επιπλέον, προσθέτει ότι πολλοί που πάσχουν από προσωπαγνωσία αναπτυξιακή μπορεί να κάνουν χρόνια να το προσέξουν και να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητά τους στο να θυμούνται πρόσωπα.

Σημάδια ότι μπορεί κάποιος να πάσχει από προσωπαγνωσία

Εάν είχατε πρόβλημα να παρακολουθήσετε τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές πλοκές, επειδή οι ηθοποιοί σας φαίνονται ίδιοι, μπορεί να έχετε προπαγνωσία, σύμφωνα με τον Ντουτσέιν.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι η δυσκολία στην αναγνώριση των μελών της οικογένειας σε ένα «πλαίσιο όπου υποτίθεται ότι δεν πρέπει να τα δείτε», λέει ο Κονσταντίν Ρεζλέκου, λέκτορας πειραματικής ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου.

Για εκείνους που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν προπαγνωσία, ο Κόροου συνιστά να απευθυνθούν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο προσοπαγνωσίας, καθώς ένας γενικός γιατρός μπορεί να μην έχει την τεχνογνωσία για να διαγνώσει την πάθηση.

Ο Ρεζλέσκου προτείνει σε όσους υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν προπαγνωσία να κάνουν το Τεστ Αντίληψης Προσώπου του Cambridge, όπου εξετάζουν τις διαφορές μεταξύ των προσώπων, και το Τεστ Μνήμης Προσώπου του Κέιμπριτζ, το οποίο ελέγχει την ικανότητα ενός ατόμου να θυμάται ένα πρόσωπο.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθηθεί.

Ο Μπραντ Πιτ το σκέφτεται πολύ καλά ότι χρειάζεται να κάνει ερωτήσεις στο άτομο που συναντά, καθώς είναι ένας από τους τρόπους που συστήνουν οι ειδικοί για όσους πάσχουν από προσπαγνωσία. Ένας από αυτούς είναι και να ενημερώνουν τον συνομιλητή τους για την πάθηση, λέγοντάς του ότι μπορεί να του ζητήσουν λεπτομέρειες για να τον αναγνωρίσουν. Ή ακόμα να κάνουν μερικά τρικ απομνημονεύοντας συγκεκριμένες πτυχές του προσώπου ενός ατόμου, όπως τρίχες στο πρόσωπο, ή ακόμα και τα δόντια. Επιπλέον μπορούν να εστιάζουν στη φωνή, στα ρούχα, ή στο χτένισμα κάποιου. Πάντως ο Ντουτσέιν λέει ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του άνθρωποι να προσποιούνται ότι το έχουν και δεν θα έπρεπε να αμφιβάλουμε για κάποιον που αποκαλύπτει πως έχει προσωπαγνωσία.

Με πληροφορίες από usatoday.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ