Τέλος οι ψεύτικες φωτογραφίες από τα social media; Τα ιδανικά κορμιά χωρίς κυτταρίτιδα και τα τέλεια πρόσωπα χωρίς υποψία ρυτίδας; Τι θα απογίνουν οι celebrities που εμπιστεύονται τα δεκάδες φίλτρα και τις αμέτρητες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κάνουν ρετούς στα πορτρέτα ή στο σώμα τους; Μήπως αυτό το νέο δεδομένο να οδηγήσει στο τέλος της αυτοκρατορίας των Καρντάσιανς ή των Τζένερ και κατ’επέκταση όλων των influencers που κατά κάποιον τρόπο παραπλανούν το κοινό με fake φωτογραφικά στιγμιότυπα;

H Κιμ Καρντάσιαν κάνει συνέχεια photoshop στις φωτογραφίες της πειράζοντας συνήθως την περιοχή του στήθους και της μέση της. όπως λένε οι experts κάνει ρετούς ακόμη και στα μαλλιά της (Instagram/kimkardashian)

Νέοι κανονισμοί από το Υπουργείο Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων της Νορβηγίας φέρνουν τα πάνω-κάτω στα social media αφού καθιστούν παράνομη για τους influencers και τους διαφημιστές να κοινοποιούν ρετουσαρισμένες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με συντριπτική πλειοψηφία – με 72 ψήφους υπέρ της αλλαγής, έναντι 15 κατά – απαιτεί εικόνες στις οποίες το μέγεθος του σώματος, το σχήμα ή το δέρμα του ατόμου έχουν αλλάξει, πριν ή μετά τη λήψη της φωτογραφίας, να φέρουν επισήμανση σχεδιασμένη από το υπουργείο. Ως παραδείγματα των αλλαγών μετά από επεξεργασία των φωτογραφιών αναφέρονται οι διαστάσεις της μέσης, τα μεγεθυμένα χείλη και οι παραποιημένοι μύες.

Ο νόμος θα επηρεάσει μόνο διαφημίσεις ή εικόνες που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς. Ωστόσο σε αυτές περιλαμβάνονται φωτογραφίες που δημοσιεύουν influencers και διάσημοι – σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Instagram, το TikTok, το Facebook, το Snapchat και το Twitter – εάν «λαμβάνουν οποιαδήποτε πληρωμή ή άλλα οφέλη» από τις δημοσιεύσεις.

Nο more filters;

Εδώ και πολύ καιρό αποτελεί θέμα συζήτησης η επίδραση της τεχνολογίας, όπως των φίλτρων και των εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών στα πρότυπα ομορφιάς, ενώ η Getty Images απαγόρευσε φωτογραφίες ρετουσαρισμένων μοντέλων από τη βάση δεδομένων εικόνων. Η Γαλλία υιοθέτησε επίσης το 2017 νομοθεσία, που απαιτεί από τα περιοδικά μόδας να δηλώνουν ότι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία.

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα ρο ρετούς που έκανε η στο σώμα τη και στη μέση της κυρίως, αρκεί να κοιτάξουμε την αντανάκλασή της στο τζάμι (Instagram/kyliejnner)

Στη Νορβηγία, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε μια φράση που μεταφράζεται ως «καταπίεση του σώματος». «Η καταπίεση του σώματος υπάρχει στον χώρο εργασίας, στον δημόσιο χώρο, στο σπίτι και σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων. «Η καταπίεση του σώματος είναι πάντα εκεί, συχνά ανεπαίσθητα και είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί» τονίζεται.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι με τους νέους κανονισμούς θέλει να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου που έχουν τέτοιου είδους διαφημίσεις, ειδικά στα παιδιά και τους νέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ