Η Σελίν Ντιόν μετά την ακύρωσης της περιοδείας της για το 2023 αποκάλυψε με μια συγκινητική ανάρτηση στoν προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ότι πάσχει από μία σπάνια νευρολογική ασθένεια. Ονομάζεται Stiff Person Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ανθρώπου μια ανίατη ασθένεια που προσβάλει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου πάσχει από την ίδια σπάνια νευρολογική διαταραχή με τη Σελίν Ντιόν.

Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε μιλήσει για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της από τα 14 της χρόνια όταν δηλαδή ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα.

Τότε ήταν 14 ετών, ενώ από το 2011 το σύνδρομο έκανε όλους τους μύες της σε όλο της το σώμα να αδρανήσουν.

«Το σύνδρομο από το οποίο πάσχω, στα ελληνικά είναι ο “δύσκαμπτος άνθρωπος”. Δε γεννήθηκα έτσι. Στα 14 άρχισαν τα συμπτώματα. Έλαβα μια αγωγή που δε φάνηκε να βοηθάει, υπήρχε γενικά μια άγνοια για την πάθηση. Είχα καψίματα, μουδιάσματα στα χέρια, εύκολες πτώσεις. Προσπαθούσα να πω τι έχω. Το ανέφερα στους γονείς μου. Το κατανόησαν οι άνθρωποι γιατί έβλεπαν ότι κάτι διαφορετικό έχω. Δεν είχα την ικανότητα να τρέξω, να ανέβω σκαλιά. Πηγαίναμε σε γιατρούς που τότε δε γνώριζαν την πάθηση και μου έλεγαν ότι ίσως είναι και του μυαλού μου γιατί ήμουν και στην εφηβεία.

Είναι λίγο βάρβαρο γιατί στην εφηβεία το μόνο που δε σκέφτεσαι είναι αν έχεις πάθηση ή όχι. Σε νοιάζει μόνο να περνάς καλά, να κάνεις αυτά που θες και να εξελίσσεσαι. Όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματα, το έλεγα. Μετά από ένα στάδιο, όταν έλαβα μια αγωγή κορτιζόνης σταμάτησα να τα λέω γιατί δεν ήθελα να ακούω ότι πρέπει να πάω σε ψυχολόγο και ότι είναι του μυαλού μου», ανέφερε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου τον Οκτώβριο του 2011 στο «Πρωινό» μιλώντας για το ίδιο σύνδρομο που αντιμετωπίζει και η Σελίν Ντιόν.


Επιπλέον είχε αναφέρει: «Δεν μπορούσα να περπατήσω κανονικά, φορούσα νάρθηκες. και είχα ξεκινήσει φυσικοθεραπείες ώστε να βελτιώσω την κίνησή μου. Ένας στο ένα εκατομμύριο πάσχει από αυτή την πάθηση», ενώ επισήμανε ότι η διάγνωσή της έγινε στη Γαλλία.

Στη συνέχεια είχε μιλήσει για την επίδραση που είχε το σύνδρομο στο μυϊκό της σύστημα. «Το 2011 υπήρξε μεγάλη έξαρση των συμπτωμάτων. Αδράνησαν οι μύες μου σε όλο το σώμα. Δεν είχα πλέον μυϊκό σύστημα. Χρειάστηκε να μείνω αρκετό καιρό στο νοσοκομείο μέχρι να γίνει η διάγνωση. Εκ τότε κάνω πλασμαφαιρέσεις. Χρησιμοποιώ κυρίως το αμαξίδιο αλλά και νάρθηκες ή πατερίτσες για κάποια μέτρα».

Ο αθλητισμός ήρθε στη ζωή της τυχαία, όταν η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου αποφάσισε να κάνει θεραπευτική κολύμβηση για να βοηθηθεί σχετικά με το πρόβλημα υγείας της. «Στα 21 ξεκίνησα πρωταθλητισμό μετά από προτροπή του προπονητή μου», είχε αποκαλύψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ