Αεικίνητος και μαχητικός, καταφέρνει με ευκολία να βρίσκεται ταυτόχρονα στα τηλεοπτικά παράθυρα, να απαντά στο Twitter και να διαβάζει αρχαία ελληνικά με τους γιους του.

Σε μία αποκλειστική, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο περιοδικό ΟΚ! και τη Σοφία Τουντούρη, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλύπτει όλα εκείνα που δεν γνωρίζουμε για εκείνον και εξηγεί γιατί τελικά απολαμβάνει τα σχόλια εκείνων που «λατρεύουν να τον μισούν».

Κύριε υπουργέ, πώς σχολιάζετε τη θητεία σας ως τώρα; Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Μέχρι να έρθει η πανδημία όλα πήγαιναν υπέροχα. Ερχόμουν με πολύ κέφι στο γραφείο μου, οι επενδύσεις είχαν αρχίσει να πηγαίνουν πολύ καλά, είχαμε τις πρώτες επιτυχίες με τη Pfizer και τη Cisco, το Ελληνικό προχωρούσε και θεωρούσα ότι το 2020 θα ήταν μια φανταστική χρονιά. Δυστυχώς, όμως, ήρθε η πανδημία. Από τότε, χωρίς να πω ότι έχουν σταματήσει να συμβαίνουν και ωραία πράγματα, η κύρια ασχολία μας είναι πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία: Ποια μαγαζιά θα κλείσουν, ποια θα ανοίξουν, πού θα βρούμε χρήματα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις… Μια δουλειά που είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους συμπολίτες μας, αλλά σίγουρα όχι όσο ενθουσιώδης ήταν η πρώτη.

Ένας χρόνος και περισσότερο πια με τον κορονοϊό. Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο;

Το βασικό μήνυμα είναι: «Δεν αντέχουμε άλλο». Δυστυχώς, η πανδημία δεν υπολογίζει τη δική μας κόπωση, κινείται με τους δικούς της ρυθμούς. Βλέπετε ότι ακόμη και τώρα, που νομίζαμε ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει, τα κρούσματα παραμένουν πολλά και οι νεκροί καθημερινά είναι πάρα πολλοί. Άρα, λοιπόν, πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν έχει μείνει πολύ ακόμη, είμαστε στο τέλος της διαδρομής, πρέπει να δείξουμε λίγη ακόμη υπομονή.

Ενόψει Πάσχα θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε δύο μήνες από σήμερα όλα θα είναι τελείως διαφορετικά και πολύ καλύτερα!

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις;

Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά και, όπως λένε όλοι οι διεθνείς οίκο,ι όταν τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα θα γίνει επενδυτική έκρηξη.

Το εμβόλιο το κάνατε από τους πρώτους. Τι απαντάτε στους αρνητές;

Το εμβόλιο είναι μια ευλογία της επιστήμης για να σώσει την ανθρωπότητα. Όποιος του προσφέρεται το εμβόλιο πρέπει να το κάνει οπωσδήποτε.

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σας;

Ξυπνάω 6.30 το πρωί και το αργότερο μέχρι τις 7.50 έχω φτάσει στο γραφείο μου. Ξεκινώ αμέσως τις πρωινές συσκέψεις με τους συνεργάτες μου και από τις 10.00 και μετά τα ραντεβού. Ακολουθούν τηλεδιασκέψεις, διαδικτυακά συνέδρια, επαφές με funds του εξωτερικού, υπογράφουμε υπουργικές αποφάσεις, ετοιμάζουμε τους νόμους μας, λύνουμε τα προβλήματα του κόσμου και στο τέλος της ημέρας γυρνάμε στο σπίτι μας «ψόφιοι».

Περνάτε αρκετό χρόνο με τους γιους σας;

Τους βλέπω το πρωί λίγο πριν φύγω από το σπίτι και λίγο το βράδυ όταν επιστρέφω. Αλλά, ευτυχώς, περνάμε αρκετό χρόνο μαζί τα Σαββατοκύριακα.

Τα δεδομένα είναι πια διαφορετικά και για τα παιδιά, τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Πόσο άλλαξε η δική τους καθημερινότητα;

Ο μεγάλος μου γιος, ο Περσέας, πηγαίνει στην Α’ Λυκείου. Άνοιξαν τα Λύκεια, οπότε πηγαίνει στο σχολείο κανονικά και έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του, παρότι το προηγούμενο διάστημα είχε βγει πολύ εκτός ρυθμού. Τα παιδιά που βρέθηκαν σ’ αυτή την εποχή σίγουρα έχουν χάσει ένα κομμάτι της σχολικής τους εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση έχει βοηθήσει φυσικά πάρα πολύ, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Ο μικρός μου γιος, ο Αλκαίος, πηγαίνει στην Α’ Δημοτικού. Επομένως, έχει κάνει κατά βάση τηλεκπαίδευση. Του λείπει πάρα πολύ το σχολείο, συνεχώς μιλάει για τους φίλους του, αλλά ήταν ένα από τα άτυχα παιδιά που πέρασαν τον πρώτο χρόνο του Δημοτικού στο σπίτι λόγω Covid.

Τι έχουν πάρει τα παιδιά σας από εσάς;

Είμαστε πολύ αγαπημένοι. Ο Περσέας μιλάει άριστα αρχαία ελληνικά, ξέρει καταπληκτική μυθολογία και καταπληκτική ιστορία. Ο Αλκαίος μιλάε,ι επίσης, αρχαία ελληνικά, αν τον ρωτήσεις ξέρει απέξω και μυθολογία!

Ο Αλκαίος στα 6 του ξέρει απέξω μυθολογία και αρχαία;

Βέβαια. Ο Αλκαίος είναι μεγάλη μάρκα!

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία μαζί;

Το τελευταίο βιβλίο που έδωσα στον Περσέα ήταν το1 984 του Τζορτζ Όργουελ. Με τον Αλκαίο διαβάζουμε τους μύθους του Ηρακλέους, Χάρι Πότερ, τους μύθους του Αισώπου. Αλλά περνάμε πολύ χρόνο μαζί, παίζουμε Uno, βλέπουμε Netflix, παίζουμε τένις.

Σας παρακολουθούν στην τηλεόραση;

Ο μεγάλος μου γιος με έχει δει πάρα πολλές φορές. Ο μικρός μιαφ ορά μού είχε πει κάτι πολύ αστείο: «Μπαμπά, θέλω να μου βάλεις και εμένα Skype». Πρέπει να σας πω ότι ο Αλκαίος μιλάει με τους φίλους του μέσω Viber. Οπότε τον ρώτησα γιατί χρειάζεται και Skype. Και μου είπε: «Θέλω και Skype για να βγαίνω στην τηλεόραση όπως εσύ». Με έβλεπε εμένα που έβγαινα από το σπίτι μέσω Skype στην τηλεόραση και ήθελε και εκείνος!

Άρα ο Αλκαίος είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα δικά σας βήματα;

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να κάνουν αυτό που θέλουν.

Στην αρχή της πολιτικής σας καριέρας προβάρατε τις ομιλίες σας σε καθρέφτη;

Δεν έχω προβάρει ποτέ. Βγάζω ομιλίες από το Δημοτικό, όπου ήμουν πρόεδρος στο πενταμελές! Για ένα μεγάλο διάστημα δίδασκα και ρητορική στην Ελληνική Αγωγή. Έχω πια μεγάλη εμπειρία.

Το τιμόνι της σχολής της Ελληνικής Αγωγής έχει πια η σύζυγός σας Ευγενία Μανωλίδου και έχει κάνει άλματα.

Η Ευγενία Μανωλίδου έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην Ελληνική Αγωγή, έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Εγώ την ίδρυσα πριν από 26 χρόνια, το 1994, ήταν το παιδικό μου χόμπι. Ήταν μια προσπάθεια να μάθουμε στον κόσμο Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά με έναν πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Πήγε πολύ καλά τότε, αλλά όταν ασχολήθηκα με την πολιτική είχε μια μικρή παρακμή. Από τότε που την ανέλαβε η Ευγενία πηγαίνει πραγματικά πάρα πολύ καλά. Η Ευγενία είχε φτιάξει μια πλατφόρμα για εξ αποστάσεως μάθηση πολύ πριν από την πανδημία. Και έχουμε και πολύ ωραία σχέδια για το μέλλον.

Η κυρία Μανωλίδου ανεβάζει καθημερινά βίντεο στο Instagram μυώντας τους ακολούθους της στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Της δώσατε συμβουλές;

Η Ευγενία ξέρει από τηλεόραση δεν χρειάζεται συμβουλές.

Θα τη βλέπατε να επιστρέφει στην τηλεόραση;

Όχι, δεν νομίζω να την ενδιαφέρει καθόλου αυτό.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και της συντρόφου για έναν πολιτικό που έχει τόσο δύσκολη καθημερινότητα;

Ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός για όλους. Είναι η σταθερότητα στη ζωή σου. Κάτι που πρέπει να στηρίζεις και να σέβεσαι.

Στο ζευγάρι υπάρχουν τριγμοί όταν η καθημερινότητα έχει τόσες δυσκολίες;
Δεν είναι ποτέ σε έναν γάμο όλα ρόδινα, αν αυτό εννοείτε. Πάντα το ζευγάρι έχει τα πάνω του και τα κάτω του.

Και τι είναι αυτό που τελικά κρατάει τη σχέση δυνατή και δεμένη;

Νομίζω ότι αν καταφέρνεις στις βασικές γραμμές να μπορείς να συνεννοηθείς με τον άλλο και δεν υπάρχει καταπίεση και τυραννία, όλα πάνε καλά.

Γιατί ασχολείται κάποιος με την πολιτική, κύριε Γεωργιάδη; Για να καλύψει κάποιο κομμάτι της ματαιοδοξίας του, άλλωστε αυτή η έλξη είναι γοητευτική, ή για να σώσει τον κόσμο;

Η πολιτική είναι χούι, όπως έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις. Ήμουν πρόεδρος στο δεκαπενταμελές, στο Πανεπιστήμιο στη ΔΑΠ πρώτος σε ψήφους, πάντα μου άρεσε η πολιτική. Όπου έβλεπα κάλπη, έτρεχα… Μπήκα στην πολιτική για να υπερασπιστώ κάποιες ιδέες και γιαταί ισθάνομαι φοβερή ικανοποίηση όταν βλέπω να γίνονται πράγματα στα οποία έχω συμβάλει και εγώ. Μπορεί ο κόσμος να μην το ξέρει ή να μην ακούσω «μπράβο», αλλά εγώ ξέρω τι έχω κάνει κι αυτό μου δίνει μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση.

Είστε από τους πολιτικούς που κάποιοι «λατρεύουν να μισούν»…

Όπως όλα στη ζωή, έχει και η πολιτική συν και πλην. Δεν υπάρχε σι τη ζωή τίποτα μονοσήμαντα θετικό ή αρνητικό.

Πώς θέλετε να σας θυμούνται;

Ως έναν τίμιο, δίκαιο και εργατικό άνθρωπο.

Τα έχετε καταφέρει ως τώρα;

Είμαι πολύ περήφανος. Έχω κάνει τα λάθη μου, όπως όλοι, αλλά δεν έχω αδικήσει ποτέ κάποιον, τουλάχιστον εις γνώσιν μου. Κάνω τίμια τη δουλειά μου και γενικά δεν είμαι τεμπέλης. Δεν αφήνω τη μέρα να περνάει χωρίς να κάνω αυτό που πρέπει.

Είστε πολιτικός πρώτης γραμμής πολλά χρόνια τώρα. Αναρωτιέμαι αν σκέφτεστε τα επόμενα βήματα.

Την πολιτική την αντιμετωπίζεις όπως έρχεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, το μετά θα σκεφτόμαστε; Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου, να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη;

Να είναι μαχητικός, δίκαιος, ακέραιος, οξύνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ηγέτης;

Το ’χει αποδείξει η ιστορία. Είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος που κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, κέρδισε τον Τσίπρα, ο οποίος φαινόταν κάποτε ανίκητος, κυβερνά δύο χρόνια υπό τόσο αντίξοες συνθήκες και έχει τόσο καλή επίδοση στις δημοσκοπήσεις, έχει «αναστήσει» την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος με τρόπο πρωτοφανή και κρατάει την Ελλάδα σε ένα πολύ καλό υγειονομικό επίπεδο παρά την πρωτοφανή αυτή κρίση, ναι, είναι ηγέτης.

Με ποιον απολαμβάνετε να διαφωνείτε περισσότερο; Με τον Βαξεβάνη ή τον Πολάκη;

Ο Βαξεβάνης είναι πάρα πολύ διασκεδαστικός στο Twitter. Διασκεδάζω πάρα πολύ μαζί του.

Σας στενoχωρούν ή σας θυμώνουν τα αρνητικά σχόλια;

Από την πρώτη μου στιγμή στην πολιτική έχω φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Στην αρχή οι γνώμες ήταν 90% αρνητικές και 10% θετικές. Τώρα παραμένω πάλι πρώτος σε αρνητικές γνώμες, σταθερά πάντα, ποτέ δεν υπήρξα δεύτερος, μία φορά μόνο με είχε περάσει ο Πάγκαλος, τον οποίο συμπαθώ και πάρα πολύ. Σήμερα λοιπόν οι αρνητικές γνώμες για μένα κυμαίνονται από 60% μέχρι 45-50%. Επομένως είμαι στην καλύτερη φάση της πολιτικής μου διαδρομής μέχρι σήμερα.

Άρα με την πάροδο των χρόνων στοχεύετε στην οριστική εξάλειψη του αρνητικού αυτού ποσοστού…

Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι ξέρουν ότι εργάζομαι, δεν λέω ότι κατ’ ανάγκη πρέπει όλοι να με συμπαθούν. Δεν πολιτεύομαι βάσει δημοσκοπήσεων και θεωρώ ότι είναι πολύ κακό ένας πολιτικός, και ειδικά ένας υπουργός, να εγκλωβίζεται στον δείκτη που λέγεται δημοφιλία. Συνήθως αυτό σε δεσμεύει. Δεν θέλεις να είσαι λιγότερο δημοφιλής και δεν μπαίνεις εύκολα στη φωτιά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρετικοί υπουργοί που είναι δημοφιλείς. Εγώ από την αρχή είπα ότι δεν με ενδιαφέρει αυτό. Θέλω να λύνω το πρόβλημα και έτσι πολιτεύομαι μέχρι τώρα.

Χάσατε τους γονείς σας σε μικρή ηλικία. Πώς βιώσατε την απώλεια;

Τον πατέρα μου τον έχασα όταν ήμουν στη Γ’ Λυκείου και τη μητέρα μου τρία χρόνια μετά.Ο ξαφνικός θάνατος είναι πάρα πολύ επώδυνος για αυτόν που μένει. Θέλω πάντα να πιστεύω ότι είναι ανώδυνος για εκείνον που φεύγει ξαφνικά. Προτιμώ να σκέφτομαι ότι έφυγε ο πατέρας μου χωρίς να πονέσει. Αλλά είναι σοκ γιατί δεν μπορείς να το δεχτείς και να το συνειδητοποιήσεις. Ο θάνατος είναι ένα είδος φασισμού, ήρθε και τέρμα. Δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Η μητέρα μου έφυγε ύστερα από πολλούς μήνες στο νοσοκομείο, ζώντας πολλά χρόνια με τη λευχαιμία. Ο αργός θάνατος είναι πολύ πιο επώδυνος για αυτόν που φεύγει, αλλά μπορεί πιο εύκολα να γίνει αποδεκτός από αυτούς που μένουν. Έρχεται κάποια στιγμή που λες «Ας φύγει για να μην ταλαιπωρείται άλλο». Ο θάνατος είναι μέσα στη ζωή. Πρέπει με κάποιον τρόπο να συμβιβαστείς μ’ αυτό.

Πριν από λίγες μέρες χειρουργηθήκατε εσπευσμένα. Τι συνέβη;

Πέρασα μια πολύ οξεία και ξαφνική κρίση κήλης στη σπονδυλική μου στήλη, που είχε πολύ επιθετικό χαρακτήρα και παραλίγο να κόψει το νεύρο του δεξιού μου ποδιού. Να χάσω δηλαδή την κίνηση στο δεξί μου πόδι. Αισθάνθηκα έναν απίστευτο πόνο, που δεν τον εύχομαι σε κανέναν, ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Όταν μου έκαναν μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί είπαν πως πρέπει να χειρουργηθώ αμέσως. Μπήκα στο ΚΑΤ και έλαβα μια πολύ καλή φροντίδα από τους γιατρούς και ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Χειρουργήθηκα Σάββατο και ήρθα στο γραφείο την Τετάρτη.

Σας επιτέθηκαν και για αυτό στα social media.

Το Διαδίκτυο και η ανωνυμία που αυτό προσφέρει σε κάποιους ανθρώπους τούς δίνει τη δυνατότητα να βγάζουν τα εσώψυχά τους με έναν χυδαίο τρόπο. Ήταν πολύ αποκαρδιωτικό αυτό που έγινε και δεν μου άρεσε καθόλου. Αλλά είναι κι αυτό μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, δυστυχώς. Έβριζαν επειδή πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο ως έκτακτο περιστατικό. Αν πήγαινα σε ιδιωτικό,θ α έβριζαν περισσότερο. Καλώς ή κακώς, κι εμείς οι πολιτικοί αρρωσταίνουμε καμιά φορά.

Φίλους Αριστερούς έχετε;

Πάρα πολλούς. Αν πω ονόματα, θα τους σκίσουν… (Γελάει.) Έχω φίλους ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο ΚΚΕ.

Όταν σας σατιρίζουν (το Luben, οι Ράδιο Αρβύλα) πώς αντιδράτε; Κάποιες φορές ανεβάζετε αποσπάσματα και στους λογαριασμούς στα social media και φαίνεται να το απολαμβάνετε.

Όταν αποφασίζεις να είσαι δημόσιο πρόσωπο, θα σε σατιρίζουν. Αν είσαι και συχνά στα media, όπως εγώ, σε σατιρίζουν ακόμη περισσότερο. Δεν είναι πάντοτε δίκαιη η σάτιρα αλλά είναι απολαυστική.

Υπάρχουν όρια στον δημόσιο σχολιασμό, στη σάτιρα;

Αν κάποιος κάνει χιούμορ, δεν πρέπει να προσβάλλει ευαίσθητες χορδές του ανθρώπου που σατιρίζει. Είναι αλήθεια πως τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Από τη σάτιρα όλων αυτών των ετών, που νομίζω ότι έχω δεχτεί από όλους, η μόνη που με έχει ενοχλήσει στα αλήθειαή ταν του Λαζόπουλου: ήταν χυδαία και ξεπερνούσε όλα τα όρια.

Μιλήσατε ποτέ μαζί του για αυτό;

Όχι και ούτε θέλω να μιλήσω ποτέ. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και σε πολύ κόσμο που δεν είχε τη δύναμη να αμυνθεί.

Ποιους θεωρείτε εχθρούς σας;

Τους μόνους που θα χαρακτήριζα εχθρούς μου είναι αυτοί από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να με κλείσουν στη φυλακή με τη Novartis. Προσπάθησαν να με εξοντώσουν πολιτικά με αυτή την απίστευτη συκοφαντία.

Πώς εκτονώνεστε;

Παίζω τένις και πρέφα!

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσφατα, μιλώντας στο ΟΚ!, είπε ότι τον κερδίζετε συχνά στο τένις…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πάρα πολύ φίλος μου. Διαφωνούμε σχεδόν σε όλα στην πολιτική αλλά συμφωνούμε στο τένις! OK!

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ