Είναι το πιο δημοφιλές συστατικό τις τελευταίες σεζόν και αυτό επειδή αποζητούμε τη βασική της ιδιότητα. Η βιταμίνη C είναι το αντιοξειδωτικό λάμψης με άμεσα αποτελέσματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την γκάμα ηλικιών.

Ποιο προϊόν βιταμίνης C να επιλέξετε;

Στην καθαρή της μορφή η βιταμίνη C αναφέρεται στη λίστα των συστατικών και ως ascorbic acid ή L-ascorbic acid. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη με όξινη μορφή η οποία χρησιμοποιείται είτε σε συνδυασμό με άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες, είτε μόνη της σε συγκέντρωση 15-20% με σημαντικές επιδόσεις ακόμη και σε δομικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Στα περισσότερα όμως καλλυντικά προϊόντα η βιταμίνη C βρίσκεται με τη μορφή των συνθετικών παραγώγων της. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα της καθαρής βιταμίνης C είναι η αστάθειά της. Όταν εκτίθεται στο φως, στη θερμότητα ή στον αέρα, οξειδώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνεται αναποτελεσματική. Καταφέρνει να σταθεροποιηθεί μόνο όταν βρίσκεται σε περιβάλλον με χαμηλό pH (περίπου 3,5), αλλά αυτό το επίπεδο οξύτητας συνήθως αποδεικνύεται ερεθιστικό για μια ευαίσθητη επιδερμίδα.  Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες της κοσμετολογίας  έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πολλά παράγωγα/μορφές της βιταμίνης C, τα οποία  είναι πιο σταθερά και μπορούν, διεισδύοντας στα κύτταρα να απελευθερώσουν όσο L-ασκορβικό οξύ πρέπει, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό αλλά όχι ερεθιστικό για την επιδερμίδα.

βιταμίνη c

 Παρόλα αυτά, οσο ισχυρή και σταθερή είναι η μορφή της βιταμίνης C που επιλέξαμε, είναι ευαίσθητη στο φως, στη ζέστη, στον αέρα, στο νερό και οξειδώνεται πολύ εύκολα, Επιβεβαιώνουμε ότι το προϊόν της επιλογής μας περιέχει τη βιταμίνη C σε σταθεροποιημένη μορφή σε αεροστεγή και αδιαφανή συσκευασία.

Μπορείτε να συνδυάσετε βιταμίνη C και ρετινόλη;

Η βιταμίνη C και η ρετινόλη είναι τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στις ρυτίδες, τη χαλάρωση, τις δυσχρωμίες, το οξειδωτικό στρες και την έλλειψη φωτεινότητας της επιδερμίδας. Μπορούν, όμως, αυτά τα δύο δραστικά συστατικά να συνυρπάξουν σε μία επιτυχημένη ρουτίνα. Η απάντηση είναι «ναι».  Υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη τόσο της ρετινόλης όσο και της καθαρής βιταμίνης C χωρίς εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους. Αρκεί να διαχωρίσουμε τις χρονικές στιγμές εφαρμογής τους. Να θυμάστε ότι τις πρωινές ώρες η επιδερμίδα αμύνεται κατά των εξωγενών παραγόντων και το βράδυ μπαίνει σε διαδικασία επανόρθωση. Το πρωί, λοιπόν,  η αντιοξειδωτική βιταμίνη C θα προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες UV και την αστική ρύπανση, θα προλάβει τον σχηματισμό κηλίδων και θα χαρίσει λάμψη στην επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Η ρετινόλη θα αναλάβει δράση το βράδυ-είναι άλλωστε γνωστό ότι προτιμά το…σκοτάδι. Θα επιταχύνει τον μεταβολισμό των κυττάρων, θα επανορθώσει τις φθορές τους και σταδιακά θα λειάνει εκ των έσω τις ρυτίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ