Υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το κραγιόν τους. Παρόλα αυτά, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας έχει αλλάξει τα δεδομένα. Παραμελούμε την περιοχή των χειλιών και εκείνα λόγω πανδημίας έχουν αναπτύξει υψηλές απαιτήσεις περιποίησης. Σε συνδυασμένο με τις χαμηλές θερμοκρασίες τα σκασμένα χείλη είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Διαβάστε Επίσης: Lip Blushing, η τάση του 2022

Σκασμένα χείλη: Τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή;

Από την επιδερμίδα των χειλιών λείπουν οι σμηγματογόνοι αδένες. Με λίγα λόγια δεν παράγεται σμήγμα. Το σμήγμα είναι κάπως παρεξηγημένο, καθώς είναι η ουσία που συμβάλλει στο σχηματισμό του υδρολιπιδικού φραγμού στην επιφάνεια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διατηρεί τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, η μοναδική «πηγή» φυσικής ενυδάτωσης της περιοχής είναι το σάλιο, το οποίο εξατμίζεται εύκολα λόγω των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών και τα χείλη καταλήγουν ξηρά και σκασμένα.

Η απώλεια υγρασίας, το χειμώνα,  στην περιοχή των χειλιών είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του προσώπου και του σώματος. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο εξαιτίας της κακής συνήθειας που έχουμε να υγραίνουμε πολύ συχνά στη διάρκεια της μέρας τα χείλη με σάλιο. Όταν το σάλιο εξατμίζεται, τα αφυδατώνει ακόμη περισσότερο αφού υγρό και παγωμένος αέρας απομακρύνουν όλα τα φυσικά, προστατευτικά έλαια. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν επιχειρούμε να «ξεφλουδίσουμε» τα σκασμένα χείλη, που καταλήγουν να ματώνουν και να ερεθίζονται.

Τα χείλη δεν έχουν μελανίνη. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα το δέρμα στα χείλη δεν έχει μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία που παράγουν τα μελανινοκύτταρα για την προστασία από τη φθορά της UV ακτινοβολίας. Ενώ η έκθεση είναι καθημερινή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για υψηλή αντηλιακή προστασία.

Τα σωτήρια συστατικά και το πλάνο αντιμετώπισης

Τα συστατικά που έχουν υψηλές επιδόσεις στην περιποίηση των χειλών είναι η βαζελίνη, πανθενόλη, καστορέλαιο, ηλιέλαιο, σκουαλένιο και βούτυρο καριτέ. Προσφέρουν την πλούσια θρέψη που έχουν ανάγκη τα ξηρά, σκασμένα χείλη. Ενώ για την καθημερινή ενυδάτωση αναζητούμε υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη. Εννοείται ότι η προστασία είναι ολοκληρωμένη μόνον όταν στη σύνθεση των προϊόντων περιλαμβάνονται και αντιηλιακά φίλτρα. Ξεκινήστε πάντα από την απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, αναζωογονεί και διευκολύνει στην καλύτερη διείσδυση των ενεργών συστατικών των καλλυντικών προϊόντων.

σκασμένα χείλη

Η συστηματική φροντίδα πρωί και βράδυ είναι το μυστικό για να απαλλαγούμε από τα ξηρά και σκασμένα χείλη. Τις πρωινές ώρες έχουμε πάντα στην τσάντα ή στο συρτάρι του γραφείου ένα ενυδατικό balm και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Ενώ, το βράδυ πριν κοιμηθούμε απλώνουμε το μαλακτικό στα χείλη και αφήνουμε να δράσει όλη νύχτα. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό είναι η αιτία που το επόμενο πρωί τα χείλη είναι ξηρά. Απλώνουμε λοιπόν το προϊόν χωρίς φειδώ. Τέλος, πίνουμε άφθονο νερό. Η αφυδάτωση του οργανισμού αντανακλάται και στα ξηρά, σκασμένα χείλη.