Το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο έφτασε στο τέλος του. Παρότι, ο καιρός δεν ήταν στο 100% με το μέρος μας, στα νησιά μας υπήρχαν στιγμές έντονης ηλιοφάνειας. Αν μαζί με τη βαλίτσα σας, κουβαλάτε και ένα ηλιακό έγκαυμα, είμαστε εδώ για εσάς.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σας, όταν παθαίνετε ηλιακό έγκαυμα

Ως ηλιακό έγκαυμα ορίζεται η βλάβη των ιστών του δέρματος, εξαιτίας της υπερέκθεσης στον ήλιο. Αποτελεί μια οξεία φλεγμονή η οποία οφείλεται στην επίδραση της UVB ακτινοβολίας.

ηλιακό έγκαυμα

Τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα τη σοβαρότητά τους και το βάθος της βλάβης που προκαλούν στην επιδερμίδα. Οπτικά ένα έγκαυμα μπορεί να κυμαίνεται από ένα απλό κοκκίνισμα έως και οιδηματώδεις καταστάσεις με φυσαλίδες γεμάτες ορό, που είναι ιδιαίτερα επίπονες. Σε ακραίες καταστάσεις ηλιακών εγκαυμάτων μπορεί να υπάρξουν γενικευμένες επιπλοκές όπως αφυδάτωση, σύγχυση και πυρετός.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την ανάπλαση της επιδερμίδας , να μειώσετε τη φλεγμονή και να ανακουφίσετε το δέρμα από το τράβηγμα και την αφυδάτωση.

Εφαρμόστε καταπραϋντικά – ενυδατικά γαλακτώματα μετά την έκθεση στον ήλιο τα οποία αναπληρώνουν τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας, επαναφέροντας την ελαστικότητα του δέρματος.

Προτιμήστε προϊόντα με βάση την αλοή, η οποία έχει ενυδατικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Προτιμήστε προϊόντα με βάση το γιαούρτι ή ακόμη και απλό γιαούρτι, καθώς θωρακίζει την υγρασία της επιδερμίδας, ανακουφίζοντας από τον αίσθημα καύσου.

Αποφύγετε τα ενυδατικά λάδια.

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, μέχρι πλήρους επαναφορά της επιδερμίδας στην πρότερη κατάσταση.

Καλύψτε το δέρμα με βαμβακερά ρούχα, αποφεύγοντας τα συνθετικά και τα πολύ εφαρμοστά ρούχα.