Εξαιτίας του εγκλεισμού πέρυσι λόγω της πανδημίας, και με λίγη ή καθόλου δουλειά στον χώρο της μόδας, η φωτογράφος μόδας Ronan Mckenzie άφησε τη φωτογραφία και στράφηκε στο ντιζάιν. «Έχουμε μια ραπτομηχανή στο σπίτι και o σύντροφός μου επρόκειτο να κάνει κάτι, οπότε μπήκα στον χορό και πραγματικά ευχαριστήθηκα τη διαδικασία» είπε, μιλώντας στο AnOther. Άρχισε να μοιράζεται τις δημιουργίες της στο Instagram, και έτσι γεννήθηκε η φίρμα Selasi – στη γλώσσα Ewe της Γκάνας σημαίνει «Ο Θεός με ακούει».

https://www.instagram.com/p/CQ8gdVGN8U_/?utm_source=ig_web_copy_link

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη της ανάρτηση, η Mckenzie παρουσίασε την πρώτη επίσημη κολεξιόν της, συνεργαζόμενη με τους Wesley Harriott, Marko Baković (ντιζάινερ υποδημάτων) και Khanh Brice Nguyen (μάγο του πλεκτού). «Για να είμαι ειλικρινής, η Selasi είναι απολύτως εγωιστική. Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω και μόνο η γνώμη μου μετράει» δήλωσε.

https://www.instagram.com/p/CMCTXf8g4p3/?utm_source=ig_web_copy_link

Δουλεύοντας με stretch jersey, stiff linen και βέγκαν δέρμα, επιλέγει μια περιορισμένη χρωματική παλέτα: ενίοτε λευκό, αλλά κυρίως αποχρώσεις του καφέ. «Ήξερα ότι ήθελα να κάνω καφέ ενδύματα επειδή είναι δύσκολο να τα βρεις, ιδιαιτέρως τα πιο βαθιά, τα πιο σκούρα καφέ, άρα θέλησα να βρω υφάσματα που ήταν κοντά στο χρώμα της επιδερμίδας μου» εξομολογήθηκε. Παρουσίασε επίσης και ισοθερμικά πλεκτά – σε συνεργασία με την KBN Knitwear –, με ζάρες σε κάποια σημεία που παραπέμπουν στις χηλοειδείς ουλές που δημιουργεί η μελανίνη στα σκούρα δέρματα.

https://www.instagram.com/p/CJeDaujAQiR/?utm_source=ig_web_copy_link

Για τη φωτογράφιση της κολεξιόν, η Mckenzie εγκατέλειψε τη συνήθη θέση της πίσω από τη φωτογραφική μηχανή και συνεργάστηκε με τη συνάδελφό της, τη Nadine Ijiwere. «Θέλησα να ανοίξω τη συζήτηση και να δω πώς άλλες Μαύρες σκέφτονται για τα ρούχα και πώς τα βλέπουν» εξήγησε.

«Μου αρέσει να φοράω ρούχα από έγχρωμους ντιζάινερ και αισθάνομαι δυνατή όταν το κάνω, άρα αυτό είναι που βασικά θέλω να μεταδώσω με τη Selasi» τόνισε. «Θέλω ο κόσμος όταν τη φοράει να ξέρει ότι φοράει την ιστορία μας, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι Μαύρη όταν μπαίνω σε ένα δωμάτιο. Το σώμα και όλα τα ενδύματα πάνω του συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ό,τι θέλει το εκάστοτε πρόσωπο να πει ή το πώς αισθάνεται».