Η Rei Kawakubo είναι η σχεδιάστρια που αγαπά τον φουτουρισμό και τις αυστηρές φόρμες με τις δημιουργίες να θυμίζουν περισσότερο κατασκευές-γλυπτά. Τώρα τρεις σπάνιες καρέκλες από κασσίτερο με την υπογραφή της ιδρύτριας του οίκου μόδας Comme des Garçons, εκτέθηκαν στην γκαλερί LICHT στο Τόκιο και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε άνετα να τις δούμε σε μια ταινία τύπου Βlade Runner.

https://www.instagram.com/p/CQivHwEDXDY/?utm_source=ig_web_copy_link

Για τον σχεδιασμό των επίπλων της, η Kawakubo συνεργάστηκε με τον Toshiaki Oshiba και τα πρωτότυπα βασίστηκαν κυρίως σε προφορικές περιγραφές. Ακόμη και σήμερα, οι καρέκλες της εξακολουθούν να λειτουργούν και ως έργα τέχνης τα οποία μεταμορφώνουν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται.

https://www.instagram.com/p/CO1ju2uMmMz/?utm_source=ig_web_copy_link

Η γνωστή ως σχεδιάστρια μόδας Kawakubo σχεδίαζε και έπιπλα για περίπου 10 χρόνια, από το 1983 ως το 1993. Οι ιδιαίτερες καρέκλες είναι τρία από τα περίπου 40 έπιπλα που δημιούργησε η ίδια το 1991 και ο λόγος ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει κάτι «απόλυτα σωστό» για να τοποθετήσει στις μπουτίκ της, αφού όπως έχει πει η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης, «ήθελα να δημιουργήσω ένα πλήρες σκηνικό περιβάλλοντος για τα ενδύματά μου». Αρχικά εργάστηκε ως stylist αλλά συχνά δεν μπορούσε να βρει τα ρούχα που φανταζόταν ότι χρειάζονταν για τη φωτογράφηση· άρχισε η ίδια να ετοιμάζει τα ρούχα και αυτό ήταν εν μέρει λόγος για να ξεκινήσει τη δική της κολεξιόν.

H Ριάνα στο MET GALA στο Metropolitan Museum of Art με δημιουργία Rei Kawakubo στα εγκαίνια της έκθεσης Rei Kawakubo/Comme des Garcons: Art of the In-Between στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2017 (Aurore Marechal/ABACAPRESS.COM)

Όσο για την ενασχόλησή της με την παραγωγή επίπλων; Ξεκίνησε με το ίδιο, πολύ φυσικό, κίνητρο. Το γκρίζο και το μαύρο είναι τα βασικά χρώματα και για τα ενδύματά της και για τα έπιπλά της· η έμφαση δινόταν στο σχήμα. «Απλά, θέλησα να δημιουργήσω κάτι φρέσκο και νέο, χωρίς τους περιορισμούς των συμβάσεων» εξομολογείται. Ξεκίνησε να σχεδιάζει μοναδικές καρέκλες και τραπέζια το 1983 για τις δύο μπουτίκ της (Τόκιο και Παρίσι) και ισχυρίζεται ότι στο μυαλό της δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ σχεδιασμού ενδυμάτων και σχεδιασμού επίπλων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έφτασε στο σημείο να ανοίξει μπουτίκ επίπλων στην Place du Marché Saint-Honoré στο Παρίσι, η οποία σύντομα κατέβασε ρολά. Εδώ και χρόνια περιγράφουν τις καρέκλες της ως φράχτες με συρματόπλεγμα και τρίφτες τυριού, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον φημισμένο ιταλικό οίκο φωτιστικών και επίπλων Pallucco να αρχίσει να παράγει τα έπιπλα της Kawakubo.

Οι τρεις καρέκλες που σχεδίασε η Rei Kawakubo είναι κατασκευασμένες από κασσίτερο

«Τα έπιπλα του Comme des Garçons μπορούν να φτάσουν στην πραγματική ουσία τους όταν τοποθετηθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι πολύ επιτηδευμένο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να τα απολαύσει καλύτερα σε μια είσοδο κτηρίου ή σε έναν διάδρομο, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός» υπογραμμίζει η Rei Kawakubo.

(Κεντρική φωτογραφία Mega Agency)