Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης στις 7 Δεκεμβρίου 2023 τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στην έκθεση.

Τα εντυπωσιακά εγκαίνια

Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και συνίσταται σε 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από διαφορετικά υλικά και εποχές: νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Ουσιαστικά ένα παλίμψηστο υλικών συντίθεται εδώ για να φανεί έστω και αμυδρά η διείσδυση των προσωποποιήσεων, των συμβολισμών, και των αλληγοριών όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητικές τέχνες.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ξενάγηση της έκθεσης.

Παρούσα ήταν και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της, Μίνω Μάτσα.

Για την περίσταση η πολιτικός επέλεξε ένα πράσινο δαντελένιο φόρεμα με ζώνη και κλος γραμμή σε midi μήκος. Το συνδύασε με διακριτικά σκουλαρίκια κρίκους και μαύρες γόβες. Το φόρεμα ανήκει σε ένα από τα αγαπημένα brands της Μαριάννας Λαιμού αλλά και της πριγκίπισσας Κάθριν. Πρόκειται για το Self Portrait. Το ρούχο κοστίζει 474 ευρώ με την έκπτωση.

Θερμές ευχαριστίες δόθηκαν σε συνολικά 55 Μουσεία και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς αλλά και στους ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα τους για την όσον το δυνατόν πληρέστερη δημιουργία της έκθεσης. Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν περιλαμβάνονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρκετά Μουσεία της Ιταλίας και του Βατικανού (Musei Capitolini, Φλωρεντίας, N. A. Museo di Napoli, οι Gallerie Uffizi και Borghese, κ.ά.), το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, κ.ά.  

Διαβάστε επίσης: Πριγκίπισσα Κάθριν: Με τη low budget εκδοχή του iconic τζάκετ Chanel – Πόσο κοστίζει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ