Απόγονος της οικογένειας Swarovski – από την πλευρά της μητέρας της – η 22χρονη σχεδιάστρια Μαρίνα Ραφαήλ μας προσκαλεί σε ένα open air brunch στον κήπο του σπιτιού της.

Διάβασε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Πράσινο για το περιοδικό ΟΚ!.

Πόσο σου έλειψε να οργανώσεις ένα brunch και να υποδεχτείς τους φίλους σου στο σπίτι;

Πάρα πολύ. Οι φίλοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για εμένα, αφού είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις. Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο αλλά πάντα προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να κρατάμε συχνή επαφή μέσω social media και να τους επισκέπτομαι όποτε μου δίνεται η ευκαιρία.Ε κτιμώ την κάθε στιγμή μαζί τους. Είμαι όμως πάρα πολύ τυχερή που ανεξάρτητα από αποστάσεις, φορτωμένα προγράμματα και ιδιάζουσες συνθήκες, όπως είναι ο Covid-19, έχουν
υπάρξει πραγματικοί φίλοι, στηρίζοντάς με σε κάθε στιγμή της ζωής μου.

Χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, είσαι από τους τυχερούς γιατί δεν έχεις σταματήσει να εργάζεσαι. Τι ακριβώς κάνεις αυτό το διάστημα;

Η τεχνολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε ως εταιρεία, ακόμα και υπό τις παρούσες, δυσμενείς συνθήκες, καθώς και για να μπορώ να συντονίζω τη φιλότιμη δουλειά όλων των μελών της διεθνούς ομάδας μου. Νιώθω ευγνώμων για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρενι α αυξήσουμε τις διαδικτυακές πωλήσεις μας 100% από την αρχή της πανδημίας και χαίρομαι ιδιαίτερα για την προσθήκη των έξι νέων μελών στην ομάδα του γραφείου, που έχουν βοηθήσει υπέρμετρα στον πρόσφατο επιπρόσθετο φόρτο εργασίας. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα έφερε αναπόφευκτα και νέες προκλήσεις, όπως η δημιουργία μιας ολόκληρης συλλογής μέσω Zoom, χωρίς τη δυνατότητα να εξετάσω από κοντά τα δείγματα των υφασμάτων. Έχω πλήρη κατανόηση, βέβαια, πως η όποια δυσκολία αντιμετωπίσαμε δεν συγκρίνεται με την οδύνη που έχει προκαλέσει η πανδημία για πολύ κόσμο. Η ελπδία να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση το γρηγορότερο δυνατό διατηρείται όσο είμαστε ενωμένοι και συνδεδεμένοι μέσω του Διαδικτύου. Με πνεύμα ενότητας χαράσσουμε το μέλλον μας δουλεύοντας πάνω σε ενδιαφέρουσες συνεργασείς με διάφορους σχεδιαστές διεθνούς φήμης.

Τι σημαίνει για σένα το επίθετο Swarovski;

Νιώθω μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της οικογένειας Swarovski, ένα όνομα που είναι συνυφασμένο με 120 χρόνια κληρονομιάς και καινοτομίας. Αντίστοιχη περηφάνια μού προκαλεί η ιστορία που συνοδεύει και την οικογένειά μου από την πλευρά του πατέρα μου με εκατό χρόνια εμπειρίας και προσφοράς στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Το όνομα του brand μου είναι Marina Raphael, μια επιλογή που βασίζεται στην επιθυμία μου να χαράξωτ ον δικό μου δρόμο στον κόσμο της μόδας και στη φιλοδοξία μου να αναγνωριστώ και να κριθώ για το έργο μου, που έχει προκύψει τόσο από την έμπνευση που μου παρείχε ό,τι ήρθε πριν από μένα όσο και από τις δικές μου προσπάθειες και επιλογές.

Νιώθεις πως η κληρονομιά του ονόματος Swarovski καθόρισε την επαγγελματική σου επιλογή;

Δεν θεωρώ πως την καθόρισε, αλλά σίγουρα την επηρέασε. Η έκθεση που είχα από μικρή στις δυνατές προσωπικότητες της οικογένειας, γυναίκες γεμάτες δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση, είχε σίγουρα την επίδρασή της στο εργασιακό μου ήθος. Θέλοντας να τις τιμήσω, σε κάθε δημιουργία μου φροντζίω να χρησιμοποιώ, έστω και ως μικρή διακοσμητική λεπτομέρεια, κρύσταλλα Swarovski. Ένας ακόμη τρόπος που εκφράζω την έμπνευση που έχω δεχτεί από την οικογένειά μου είναι η προσπάθειά μου να καθρεφτίσω την προσοχή στη λεπτομέρεια της κοπής και δημιουργίας ενός κρυστάλλου στην παραγωγή των τσαντών μου και στην επιδίωξη της τελειότητας συνολικά.

Τι απαντάς σε όσους λένε ότι ο δρόμος σου είναι εύκολος, κυρίως χάρη στην ιστορία της οικογένειάς σου;

Καταλαβαίνω πως είμαι σαφώς τυχερή που ανήκω σε μια οικογένειαπ ου έχει παίξει τόσο μεγάλο ρόλο στην ιστορία της μόδας, ενώ είναι σίγουρα ανεκτίμητη η υποστήριξη που μου έχουν χαρίσει απλόχερα. Το οικογενειακό ιστορικό του καθενός όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να τον καθορίζει απόλυτα. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπορεί να ξεπεράσει ένα ατυχές οικογενειακό παρελθόν και να χαράξει τον δικό του δρόμο, έτσι κι εγώ αντλώ δύναμη και έμπνευση από τις ρίζες μου και βάζω πλώρη μπροστά για νέες, δικές μου περιπέτειες. Είναι λογικό, άλλωστε, η απαραίτητη δουλειά που απαιτείται για την επιτυχία να μην προκύπτει απλά από ένα όνομα.

Πες μας λίγα πράγματα για την ιστορία του οίκου Swarovski. Ποια πρόσωπα από τις περασμένες γενιές πρόλαβες να γνωρίσεις;

Η ιστορία του οίκου Swarovski πάντα με συνάρπαζε. Μου άρεσε πάντα να ακούω ιστορίες από την οικογένειά μου για το πώς οι πρόγονοί μου ίδρυσαν αυτή την εταιρεία και εδραιώθηκαν στον χώρο του κοσμήματος. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα για εμένα ήταν η επιλογή της έδρας, από τον ιδρυτή της, η οποία είχε στρατηγική σημασία. Η επιλογή να την εγκαταστήσεσι το Βάτενς της Αυστρίας έγινε για να εκμεταλλευτεί την υδροηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η περιοχή, αφού εφηύρε μια καινοτόμο ηλεκτρική μηχανή που χρησιμοποιεί το νερό για τη λεπτομερή κοπή των κρυστάλλων. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή που μεγαλώνοντας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και την προγιαγιά μου! Τη θυμάμαι χαρακτηριστικά από την έμφυτη κομψότητα, την οποία και βλέπω σε όλες τις γυναίκες της οικογένειάς μου. Ωστόσο εμένα θα μου μείνει αξέχαστη για τις ατελείωτες ώρες που περνούσαμε μαζί εξιστορώντας μου παραμύθια κα ιαληθινά γεγονότα από το παρελθόν της.

Ποια επιχειρηματικά χαρακτηριστικά πήρες από τους προγόνους σου;

Θεωρώ πως αποκόμισα πολλά από όλους, μεταξύ των οποίων την τόλμη και το κίνητρο να ακολουθήσω τα όνειρά μου, ισορροπία μεταξύ του να ακούς τις κριτικές των άλλων και να παραμένεις πιστός στο όραμά σου, το να σκέφτεσαι μη συμβατικά για να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο προσπαθώντας να φτάσεις τους στόχους σου, το ότι δεν είναι εφικτό να μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες, οπότε το σημαντικό είναι εντέλει να εσί αι εσύ χα-
ρούμενη με τον εαυτό σου και να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Ποια χαρακτηριστικά έχεις κληρονομήσει από την πλευρά του πατέρα σου;

Πιστεύω ότι οι γονείς μου βρίσκονται στο ίδιο «μήκος κύματος» σε πολλές απόψεις. Επομένως δεν θεωρώ ότι έχω κληρονομήσει διαφορετικά πράγματα από την κάθε οικογένεια. Αντιθέτως, πάντα υπήρχε μια κοινή γραμμή,μ ε αποτέλεσμα να νιώθω ότι κληρονόμησα πράγματα από τους δύο μου γονείς ταυτόχρονα και όχι κάτι διαφορετικό από τον καθένα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας. Τι συμβουλές πήρες από τους γονείς σου για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια ενδεχόμενη πράξη;

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία, που δρα και ως πανοπλία γιαα υτό το φαινόμενο, είναι η ενημέρωση. Οι γονείς μου προσπαθούσαν πάντα να με κρατούν ενήμερη για την κατάσταση και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ένιωθα ότι μπορώ να τους μιλήσω για το οτιδήποτε. Έτσι, κατάφεραν να μη μεγαλώσω μέσα σε μια γυάλα και να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, διαχειριζόμενοι κατάλληλα την παιδική αφέλεια. Είμαι αρκετά τυχερή που δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, συνειδητοποιώντας όμως τη συχνότητα που μπορεί να έχει στην κοινωνία, όσο καλά κι αν έχει προετοιμαστεί κανείς. Αυτό συνδράμει στους λόγους που προσπαθώ μέσα από το brand μου να εστιάσω στην ενδυνάμωση των γυναικών. Παράλληλα προσπαθώ να συνεισφέρω βοηθώντας στο ανεκτίμητο έργο που επιτελούν οργανισμοί όπως ο σύλλογος «ΕΛΠΊΔΑ», το Μουσείο Γουλανδρή και το ΜΑΝΑ.

Μιλώντας για βοήθεια, η αγάπη σου προς τα ζώα επεκτείνεται καισ ε διάφορες φιλοζωικές δράσεις.

Είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Ένας οργανισμός που εκτιμώ πολύ είναι το Black Jaguar White Tiger (BJWT), έχοντας γνωρίσει και τον ιδρυτή του, Eduardo Serio. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά η συνεργασία που έκανα με τον Eduardo, μέσω της οποίας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 20.000 δολάρια, και χαίρομαι πολύ για τη φιλία που έχω αναπτύξει μαζί του. Μάλιστα ,μου έχει κάνει τη μέγιστη τιμή να ονομάσει ένα από τα λιοντάρια που φροντίζεοι οργανισμός Μαρίνα. Είχα ακόμα τη χαρά να δωρίσω 500 χειροποίητα βραχιόλια Swarovski στον οργανισμό PAWS σε συνεργασία με τη Nadia Aichbichler, με τα οφέλη να συντελούν στη διάσωση και βοήθεια αδέσποτων σκύλων.

Έχεις υιοθετήσει σκύλους και γάτες που βρήκες είτε τραυματισμένα στον δρόμο είτε σε κάποιο καταφύγιο ζώων;

Όλη η οικογένεια αγαπάει πολύ τα ζώα και έχουμε υιοθετήσει τέσσερα αδέσπο- τα σκυλιά και τρεις γάτες. Ένα από τα σκυλιά ήρθε σε εμάς από οτ Save a Greek Stray, έργο της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση που πραγματικά θαυμάζω. Τα υπόλοιπα κατοικίδια τα βρήκαμε στον δρόμο τραυματισμένα και ευτυχώς κατα- φέραμε να τα σώσουμε και χωρίς δισταγμό έγιναν κατευθείαν νέα μέλη της οικογένειας.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν απλά μαγικά. Έχω έναν μικρότερο αδελφό και μία μεγαλύτερη αδελφή. Μεγάλωσα στην Αθήνα και φοίτησα στο βρετανικό σχολείο St. Catherine’s και, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον περισσότερο χρόνο μου τον περνούσα έξω, στον κήπο. Τα καλοκαίρια ειδικά, τα οποία περνούσα είτε στην Ύδρα είτε στο Πόρτο Χέλι, δεν θυμάμαι να βρίσκομα κι άποια στιγμή μέσα σε κλειστό χώρο. Όλη μέρα ήμουν έξω μαζεύοντας κοχύλια για να τα δείξω στη γιαγιά μου. Η γιαγιά μου –από τη μεριά του πατέρα μου– είναι η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ανυπομονούσα πάντα να της δείξω τους «θησαυρούς» που έβρισκα και να μου εξηγήσει όλατ α διαφορετικά είδη που υπάρχουν, να τα παρατηρήσουμε κάτω από το στερεοσκόπιο και να μάθω τις ονομασίες τους.

Τώρα πού μένεις;

Τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της πανδημίας, περνάω τον περισσότερο χρόνο μου στην Ελλάδα. Παλαιότερα όμως, ειδικά όταν σπούδαζα και δούλευα ταυτόχρονα, περνούσα πολλούς μήνες στο εξωτερικό, και ειδικότερα σε Λονδίνο, Παρίσι, Αυστρία και Φλωρεντία: Στο Λονδίνο λόγω σπουδών, στο Παρίσι για τις εβδομάδες μόδας και συναντήσεις με διάφορους εκδοτικούς οίκους, στην Αυστρία για να επισκεφτώ τα γραφεία της Swarovski και στη Φλωρεντία για να επισκεφτώ τους δικούς μου προμηθευτές και παραγωγούς. Φυσικά όμως τους καλοκαιρινούς μήνες μού είναι αδύνατο να αποχω-ριστώ την Ελλάδα και γι’ αυτό και τους περισσότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού είμαι πάντα εδώ.

Πώς ισορροπείται η προσωπική ζωή με την επαγγελματική;

Η αλήθεια είναι πως νιώθω workaholic, αποτέλεσμα της αγάπης που έχω για τη δουλειά μου και του ενθουσιασμού που με πλημμυρίζει για κάθε νέο πρότζεκτ που αναλαμβάνω με το team μου. Όταν μάλιστα βλέπω πόσο αποδίδει η σκληρή δουλειά όλων μας, κινητοποιούμαι ακόμα περισσότερο για να κυνηγήσω το όραμά μου. Επίσης, οι ώρες εργασίας δεν είναι πάντα σταθερές καθώς το ευρύτερο MRteam αποτελείται από διάφορα άτομα ανά τον κόσμο (παραγωγή στην Φλωρεντία, website στο Ισραήλ, πωλήσεις στη Νέα Υόρκη, PR στο Λονδίνο). Παρ’ όλα αυτά, διατηρώ επαφές με τους φίλους μου και προσπαθούμε πάντα να βρούμε δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η γυμναστική με φίλους, όπου καταφέρνουμε να εκτονωθούμε και να μοιραστούμε τα νέα μας. Είναι ένα διάστημα που λαχταρώ και που σίγουρα με βοηθάει ώστε να αποφύγω και το burnout.

Τι σημαίνει για σένα η συντροφικότητα;

Είναι πολύ σημαντικό ύστερα από μια κουραστική μέρα να είσαι μεκ άποιον που μπορεί να σε ακούσει, να σε καταλάβει και να μοιραστεί τη χαράσ ου. Έναν άνθρωπο που να εμπιστεύεσαι και να βλέπεις ως ίσο. Νιώθω τυχερή που μέσα από καθοριστικές σχέσεις που είχα μπόρεσα να εξελιχθώ ως άνθρωπος και να μάθω πολλά πράγματα ακόμα και για εμένα την ίδια. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, συχνά καλούμαι να μοιραστώ κάθε νέο γεγονός στην καριέρα μου και γι’ αυτό προτιμώ η προσωπική μου ζωή να αποτελεί ένα ιδιωτκιό καταφύγιο.

Συνήθως λέμε τι θέλουμε εμείς σε μια σχέση, αλλά αποφεύγουμε να πούμε τι δίνουμε εμείς. Τι δίνεις, λοιπόν, εσύ σε κάθε σχέση;

Η σχέση είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ή να προγραμματίσει, επομένως δεν θα μπορούσα να εντοπίσω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή κριτήρια που ψάχνω. Πιστεύω ότι τον μεγαλύτερο ρόλο σε μια σχέση παίζει η πηγαία ισορροπία που βρίσκει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου και η φυσική επικοινωνία. Φυσικά άλλοι βασικοί παράγοντες σε μια σχέση είναι και η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη. Επίσης, πιστεύω στο γεγονός ότι κανένας δεν είναι τέλειος και γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει και ο τέλειος σύντροφος και ότι πρέπει και τα δύο άτομα της σχέσης να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο με τις ιδιαιτερότητές του. Σε μια σχέση πάντα προσπαθώ να δίνω το καλύτερο. Βασικό μου προτέρημα είναι να με νιώθει ο άνθρωπός μου σαν το δικό του στήριγμα και γι’ αυτό κάνω τα πάντα για να υποστηρίξω τα όνειρά του.

Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου σε είκοσι χρόνια;

Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να είμαι χαρούμενη και να μπορών α δουλεύω πάνω σε αυτό που αγαπάω. Φυσικά σε είκοσι χρόνια ευελπιστώ να έχω κάνει και τη δική μου οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ