Η καλή υγεία υποστηρίζεται τρώγοντας μια ποικιλία θρεπτικών τροφών κάθε μέρα. Η λήψη των περισσότερων τροφών σε αυτήν τη λίστα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει τη συνολική μας υγεία ακόμη και να αποτρέψει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Πριν ξεκινήσουμε ας κάνουμε μια διατροφική επισήμανση όμως:

Διατροφικά μιλώντας όμως, υπάρχουν τέτοιες «υπερτροφές» οι οποίες να είναι καλύτερες από κάποιες «απλές» τροφές; Επιστημονικά όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η υπερτροφή. Ο όρος επινοήθηκε για σκοπούς μάρκετινγκ, για να επηρεάσει τις τάσεις των τροφίμων και να πουλήσει προϊόντα.

Η βιομηχανία τροφίμων αποδίδει την ετικέτα “superfood” σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με την υποτιθέμενη ικανότητα να επηρεάζουν θετικά την υγεία. Αν και πολλά τρόφιμα θα μπορούσαν να περιγραφούν ως υπερτροφές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει μία μόνο τροφή που να κρατά το κλειδί για την καλή υγεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Αλλά επειδή ο όρος «υπερτροφή» δεν φαίνεται να εξαφανίζεται σύντομα, ίσως αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένες από αυτές τις τροφές εστιασμένες στην φθινοπωρινή εποχικότητα.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δανάη Πετροπούλου. www.instagram.com/nutricionista_danai

Εδώ είναι τα must-have φθινοπωρινά τρόφιμα που μπορεί να αξίζουν τον αξιοσέβαστο τίτλο υπερτροφής!

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Επίσης, περιέχουν διάφορες ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Οι πιο συνηθισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι περιλαμβάνουν: Αμύγδαλα, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, μακαντάμια. Ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπόροι chia, λιναρόσποροι, σπόροι κάνναβης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρόλο που οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι θερμιδικά πυκνοί, συνδέονται και με την απώλεια βάρους όταν περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή στις σωστές ποσότητες.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που είναι ευεργετικά για την καρδιά.

Ρόδι: ο κόκκινος θησαυρός της φύσης

Πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, το ρόδι θεωρείται δικαίως μια από τις πιο πολύτιμες «σούπερ τροφές». Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει –όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες– ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στη μακροζωία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο χυμός ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σχέση με το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί! Μόνο ένα ρόδι αρκεί για να καλύψει έως και 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και 25% του φυλλικού οξέος που χρειάζεται ένας ενήλικας. Ένα φρούτο–σύμμαχος της υγείας και της λάμψης!

ρόδι
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ρόδι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στη μακροζωία.

Παντζάρι: φυσικό boost ενέργειας και υγείας

Το παντζάρι είναι ένα αληθινό «φάρμακο» της φύσης. Πλούσιο σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και βιταμίνη C, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας και ευεξίας. Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα και πολύτιμα φυτοθρεπτικά, όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη, οι οποίες του χαρίζουν το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης, ενώ ο χυμός παντζαριού θεωρείται φυσικός «σύμμαχος» για την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Ένα ποτήρι την ημέρα χαρίζει υγεία… και φυσική λάμψη!

παντζάρι
Ο χυμός παντζαριού θεωρείται φυσικός «σύμμαχος» για την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος

Γλυκοπατάτα: γλυκιά γεύση, δυνατή θρεπτική αξία

Η γλυκοπατάτα δεν είναι απλώς μια νόστιμη εναλλακτική της κλασικής πατάτας – είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός! Πλούσια σε βιταμίνη Α, φροντίζει την υγεία των ματιών και του δέρματος, ενώ αποτελεί και καλή πηγή σιδήρου, καλίου και μαγνησίου ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλύτερη πέψη, χαρίζει αίσθημα κορεσμού και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης. Επιπλέον, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους με φυσικό τρόπο. Μια γλυκιά απόλαυση με ισχυρό wellness αποτύπωμα!

γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός.

Κλείνοντας, Η φύση μάς χαρίζει απλόχερα τροφές με απίστευτη θρεπτική δύναμη και αναζωογονητική ενέργεια. Ρόδι, παντζάρι και γλυκοπατάτα, ξηροί καρποί/σπόροι αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα superfoods που συνδυάζουν γεύση, ευεργετικά συστατικά και φιλική δράση προς τον οργανισμό. Εντάσσοντάς τα στην καθημερινή μας φθινοπωρινή διατροφή, χαρίζουμε στον εαυτό μας περισσότερη ζωντάνια, ισορροπία και φυσική λάμψη – γιατί η πραγματική ομορφιά ξεκινά πάντα από μέσα μας. Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν ήρθε η στιγμή να κάνεις το εκ των έσω «Glow Up!».

Φωτογραφίες: Profimedia, Unsplash

* Η Δανάη Πετροπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc, ANutr) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχοντας επίσης Μεταπτυχιακό Τίτλο από το Oxford Brookes University της Αγγλίας. Κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος στην Ελλάδα και είναι Registered Nutritionist στο Association for Nutrition στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: 10 βήματα για να επανέλθετε διατροφικά μετά το καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ