Μπορεί να μας φαίνεται παιδικό ή και αστείο το να αγκαλιαζόμαστε κάθε τρεις και λίγο, όμως οι αγκαλιές έχουν μια πολύ ιδιαίτερη επιρροή στον οργανισμό και την ψυχοσύνθεσή μας.

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

Η ατάκα αυτή προέρχεται από τη Virginia Satir, μια παγκοσμίου φήμης οικογενειακή θεραπευτή. Και εμπίπτει σε παρόμοια γραμμή με μια μελέτη του 1995, η οποία διαπίστωσε ότι «τέσσερις αγκαλιές την ημέρα ήταν αντίδοτο για την κατάθλιψη, οκτώ αγκαλιές την ημέρα θα πετύχαιναν ψυχική σταθερότητα και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα θα επέτυχαν πραγματική ψυχολογική ανάπτυξη».

Και ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε την ημέρα, το λιγότερο φαίνεται να είναι τουλάχιστον τέσσερις.

Γιατί οι αγκαλιές είναι καλές για τον οργανισμό μας;

Η αγκαλιά μπορεί να είναι καλή για την καρδιά, το ανοσοποιητικό και την ψυχική σας υγεία.

Σε μια αμερικανική μελέτη του 2003, σε ένα σύνολο ζευγαριών προβλήθηκαν ρομαντικά βίντεο, πιάστηκαν χέρι χέρι για δέκα λεπτά και αγκαλιάστηκαν για 20 λεπτά. Κάποια άλλα ζευγάρια κάθισαν σιωπηλοί χωρίς να κάνουν τίποτα.

Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: Τα ζευγάρια που κρατήθηκαν χέρι χέρι και αγκαλιάστηκαν είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς από εκείνα που δεν είχαν κάνει τίποτα.

Μια άλλη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η αγκαλιά φαινόταν να ανακουφίζει το άγχος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε άγγιγμα φαινόταν να βοηθάει .

Οι αγκαλιές αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας

Οι αγκαλιές μας «τροφοδοτούν» συναισθηματικά, μας βοηθούν να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι, μας βοηθούν να νιώθουμε περισσότερη εμπιστοσύνη με τους άλλους. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο χαλαροί νιώθετε μετά από μια γεμάτη και χορταστική αγκαλιά; Οι αγκαλιές μας θυμίζουν ότι είμαστε με τους άλλους. Και μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Οι αγκαλιές αυξάνουν τα αισθήματα σημασίας/αυτοεκτίμησης

Η παρατεταμένη αγκαλιά (20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο) ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλώντας σας να αισθάνεστε χαρούμενοι και πιο θετικά συναισθήματα συνολικά. Όταν βλέπεις ένα άλλο άτομο να σε κοιτάζει με καλοσύνη και στοργή, θυμάσαι ότι σε αγαπούν, όπως ακριβώς έκανες ως παιδί όταν οι γονείς σου σε κοιτούσαν και ήταν χαρούμενοι που υπήρχες στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Η επίδραση της αγκαλιάς στην υγεία μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ