Με τις μέρες καύσωνα που διανύουμε έχουμε ανάγκη από ενυδάτωση αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες που δεν θα μας βαρύνουν.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος των σταρ, Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκη και υπεύθυνος στο logodiatrofis.gr μάς εξηγεί με ποιόν τρόπο μπορεί η διατροφή μας να μας δροσίσει.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες;

Σωστή ενυδάτωση

Στις κανονικές μέρες θα πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό. Η πρόσληψη αυτή νερού, φυσικά και δεν τους αφορά όλους καθώς οι ανάγκες μας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το φύλο, την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ανάγκη για ενυδάτωση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε σε αυτά και το γάλα, το τσάι και τον καφέ. Οι χυμοί φρούτων μετράνε, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται σε μερίδα των 150ml καθημερινά λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν.

Πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό

Καλή επιλογή αποτελούν το καρπούζι, τα αγγούρια και τα ροδάκινα. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό βοηθά να σας κρατήσουν ενυδατωμένους αλλά και χορτάτους.

Αποτελούν ιδανικά απογευματινά σνακ, που θα σας ενυδατώσουν ενώ παράλληλα θα προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές αποτελείται κυρίως από νερό και μπορεί να συμβάλλει και αυτός στην ενυδάτωσή σας! Σχετικά με τα ασφαλή όρια κατανάλωσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθορίζει τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης σε έως και 400 mg ημερησίως. Ο στιγμιαίος καφές είναι ιδανικός για να μπορούμε ακριβώς να υπολογίζουμε τη ποσότητα της καφεΐνης αφού γνωρίζουμε ότι 1γρ στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης. Επομένως με ένα frappe με 5γρ καφέ, θα λάβουμε 200mg καφεΐνης που είναι μέσα στα ασφαλή όρια κατανάλωσης.

Μπαχαρικά

Το σκόρδο και το τσίλι μπορούν να μειώσουν τη θερμότητα του σώματος αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός ώστε να μας δροσίσει.

Extra tips

  • Πίνετε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών (νερό, στιγμιαίο καφέ, χυμοί, γάλα)
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Αποφύγετε τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά (όσπρια, κοκκινιστά, τηγανιτά, φαγητά με κρέμα γάλακτος)