Υπάρχουν φορές που τα όνειρά μας είναι πραγματικά ανήσυχα και βράδια που οι εφιάλτες μας έχουν στερήσει τον ύπνο μας. Θα βοηθούσε άραγε να είμαστε λιγότεροι αναστατωμένοι από αυτά αν γνωρίζαμε που μπορεί να οφείλονται; Τους 5 πιο συχνούς εφιάλτες που του αναφέρουν οι χρήστες των social media εξήγησε ο δημοφιλής διερμηνέας ονείρων του TikTok, Τζέσε Λίον στο Elite Daily.

Οι εφιάλτες της πτώσης

Αυτή την αίσθηση του να πέφτεις από κάπου ψηλά όλοι την έχουμε νιώσει. Ο Τζέσε υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ένα μήνυμα που στέλνει το σώμα μας. «Το πέσιμο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τύπος ονείρου που έχει να κάνει με σωματικό ερέθισμα. Αν έχετε καταναλώσει πολύ ζάχαρη πριν από τον ύπνο ή πολλά αμυλούχα, το σώμα σας θα έχει πραγματικά πτώση σακχάρου στο αίμα ενώ κοιμάστε», λέει. Αυτή η πτώση του σακχάρου στο αίμα μας τότε μας δίνει αυτό το τρανταχτό αίσθημα πτώσης και ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται φτιάχνοντας ένα όνειρο που ταιριάζει σε αυτό.

Οι εφιάλτες του πνιγμού

Σύμφωνα με τον Λίον, ένα άλλο είδος σωματικού ονείρου μπορεί να είναι ο πνιγμός. «Ο πνιγμός ή η ασφυξία στα όνειρά σας μπορεί να είναι [πρώιμος δείκτης] για υπνική άπνοια». Αυτό συμβαίνει επειδή με την υπνική άπνοια, συχνά δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε ενώ κοιμόμαστε, έτσι το μυαλό μας θα παράγει εικόνες που σχετίζονται με την ίδια εμπειρία της δύσπνοιας, διευκολύνοντας μας να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας.

Το όνειρο με τα φίδια

Ο εγκέφαλός μας την ώρα που κοιμόμαστε συνδέεται μαζί μας και στέλνει μηνύματα μέσω συναισθημάτων και εικόνων. Τα φίδια συνήθως προκαλούν έντονα συναισθήματα καθώς είτε τα αγαπάμε, είτε τα απεχθανόμαστε, οπότε εμφανίζονται συχνά σε όνειρα και εφιάλτες. «Τα φίδια μπορούν να αντιπροσωπεύουν δηλητήριο, ψέματα ή μεταμόρφωση», λέει. «Όταν οι πελάτες μου λένε για όνειρα με φίδια, συνήθως περνούν μια περίοδο που επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους, όπως το φίδι αλλάζει το δέρμα του».

Το όνειρο να σε κυνηγούν

«Το μυαλό στρέφεται προς τον εσωτερικό μας εαυτό όταν κοιμόμαστε», λέει ο Λίον. Αντί να εστιάζουμε στις εξωτερικές μας σχέσεις και στο πώς επικοινωνούμε με τους ανθρώπους της ζωής μας, εργαζόμαστε για να επεξεργαστούμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν ονειρευόμαστε ότι μας κυνηγούν, στην πραγματικότητα αποφεύγουμε ή τρέχουμε μακριά από ένα μέρος του εαυτού μας. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο παρελθόν μας ή μπορεί να οφείλεται σε κάποια πράγματα στον εαυτό μας που δεν μας αρέσουν», εξηγεί.

Ο εφιάλτης της πτώσης των δοντιών

«Είναι πιθανότατα το νούμερο ένα όνειρο που βλέπω στο TikTok μου», λέει ο Λίον, αναφερόμενος στα όνειρα για απώλεια δοντιών. Και εξηγεί: τα δόντια μας είναι το βασικό μέρος του σώματός μας που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής σε διαχειρίσιμα μεγέθη και σύμφωνα με τον Λίον, όταν τα χάνουμε στα όνειρά μας, σημαίνει ότι «αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αναλύσουμε τα προβλήματα της ζωής σε διαχειρίσιμα μεγέθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ